Ion Sturza: „Scopul vietii mele este sa le pun catusele…” [1]

Au mai ramas sase zile pana cand premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, va cere Parlamentului vot de incredere

. Pana acum nu exista, insa, o majoritate parlamentara care l-ar agrea. Author: Cristina Popovici | Sursa: Deutsche Welle | Publicat: 28.12.2015, 15:20 | Actualizat: 28.12.2015, 15:20

Democratii au anuntat din start ca nici nu vor merge la intalnire cu Ion Sturza; socialistii au spus ca nu-l vor vota in niciun caz; cei 14 deputati-fugari din Partidul Comunistilor (care negociaza cu PD crearea unei platforme social-democrate) au apreciat ca „Sturza nu este potrivit pentru functia de premier”; liderul comunistilor Vladimir Voronin a lasat sa se inteleaga ca nu va vota pentru candidatul propus de seful statului; liberalii si „grupul Leanca (3 deputati)” inca nu au luat o decizie in privinta votului din 4 ianuarie. Liberal-democratii sunt singurii care au declarat ca-l vor sustine pe Ion Sturza.

Candidatul anti-Plahotniuc

Candidatul la functia de premier, nominalizat de presedintele Timofti, s-a pozitionat din start in opozitie dura fata de sistemul corupt dirijat de forte obscure prin intermediul partidelor pretins pro-europene aflate la putere. Mai mult, el l-a invitat pe finantatorul PD, controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, la un duel la postul public de televiziune.

„Existenta unui „guvern” paralel, care adopta decizii noaptea, este inadmisibila”, a declarat luni, 28 decembrie, Ion Sturza in cadrul unei intruniri cu reprezentantii Confederatiei Nationale a Patronatelor. Sturza a declarat ca in perioada care a mai ramas pana la votul de investitura nu va purta negocieri „pe sub masa” cu cei care au capturat statul, ci va crea o relatie corecta cu principalul sau aliat – opinia publica. „Daca voi simti ca am acest aliat in spate, voi actiona, in caz daca nu voi avea sustinerea opiniei publice, ma retrag. (…) Exista riscul ca aceasta competitie sa se soldeze cu un esec temporar. Pe alocuri, vom forta crearea unui guvern prin argumente, cu un mandat clar, pe un termen clar”, a spus premierul desemnat.

Misiunea lui Sturza

Potrivit lui, un eventual refuz al Parlamentului de a investi guvernul propus de el nu va fi „o nereusita” si a dat de inteles ca inaintarea sa la functia de premier este doar inceputul revenirii sale in politica moldoveneasca: “Esecul meu ar fi daca nu as deschide un culoar nou pentru Republica Moldova (…) Daca noi nu intrerupem acest parcurs, care dureaza de 25 de ani… – „privatizarea” functiilor in stat a avut loc in ultimul timp, dar oligarhia sau statul captiv e din anii ’90 - …daca nu intrerupem acum acest parcurs, vom avea nu 40% din cetateni care nu mai cred in stat si vor sa plece sau sa se uneasca cu Romania, ci 100%. Noi trebuie sa deschidem un nou culoar pentru oameni onesti care sunt in politica si pentru oameni noi care vor sa vina in politica. Aceasta e misiunea mea!”, sustine Ion Sturza. „Avand in vedere interesul manifestat de oameni fata de candidatul desemnat la functia de prim-ministru, dar si modul cum decurge procesul de discutii, raman foarte optimist ca se mai poate salva tara, dar si ca lucrurile chiar pot fi schimbate in Republica Moldova!”, a mentionat Sturza in ultima sa postare pe Facebook.

Ion Sturza: „Scopul vietii mele este sa le pun catusele…”

Referindu-se la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al tarii, la sfarsitul anului 2014, Sturza a spus: „As rupe cu dintii ca sa aduc miliardul inapoi, iar scopul vietii mele e sa le pun catusele celor care l-au furat, celor care au participat la acest jaf si continua sa activeze in institutii de stat. Unii baieti destepti care imi dau acum lectii de moralitate au participat la jaf si azi sunt in Parlament (…) Din banii care au fost pompati (de BNM cu garantia Guvernului in trei banci devalizate – n.n.) s-a ciordit (s-a furat – n.n.) un miliard - tara a pierdut un miliard de dolari. Toate derapajele nu au venit din zona guvernamentala, ci din zona financiar-bancara. Toate problemele provin de acolo, iar noi continuam sa facem fitness”, s-a revoltat Sturza.

Potrivit lui, datoria publica a crescut de la 26% pana la 60% din Produsul Intern Brut: „Suntem in „zona rosie” dupa care urmeaza colapsul”, a atentionat premierul desemnat. „Guvernul nu va putea finanta, in 2016, nici un fel de deficit si nu va avea bani nici pana la mijlocul anului. Pensionarii si salariatii din sectorul public risca sa nu-si mai primeasca banii incepand cu luna februarie 2016, pentru ca un simplu calcul arata ca banii colectati la bugetul de stat sunt suficienti pentru achitarea platilor sociale doar pana in prima luna a anului viitor”, a mentionat candidatul la functia de premier.

Strategia lui Sturza: oameni integri si argumente economice

Desi PD-ul a declinat invitatia la dialog expediata de Ion Sturza, luni, 28 decembrie, premierul desemnat are programata o intrevedere cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu, fruntas PD si finul oligarhului Vlad Plahotniuc. Sturza a anuntat ca vrea sa discute cu seful Legislativului „detaliile organizarii votului de investitura pentru noul guvern”.

Desi admite ca nu va primi votul de incredere al Parlamentului, Sturza a anuntat ca la data de 4 ianuarie 2016 va veni „in orice circumstante, in Parlament, cu un program de guvernare si cu o lista de potentiali ministri” si va cere votul de incredere al Parlamentului. El a promis ca va propune o lista a membrilor guvernului, neafiliati politic, cu reputatie ireprosabila si se va „inarma” cu „argumente puternice despre situatia economica reala din Republica Moldova”, pentru a convinge partidele politice sa-i acorde vot de incredere.

Presa de la Chisinau scrie ca in cazul esuarii primei tentative de investire a guvernului Sturza, seful statului l-ar putea nominaliza pe acesta in mod repetat. Sturza a spus ca nu are o intelegere in acest sens cu seful statului si ca „este dreptul presedintelui tarii sa ia deciziile de mai departe”. Totusi, Ion Sturza admite posibilitatea ca dupa 29 ianuarie (ultima zi in care mai poate fi investit legal un nou guvern) Republica Moldova sa intre „intr-un proces de turbulente si anticipate”.

Periculos!

De cateva zile, jurnalistii moldoveni scriu despre un plan al PD de anulare, prin intermediul Curtii Constitutionale, a decretului sefului statului privind nominalizarea lui Ion Sturza pentru functia de premier. Punctul doi al acestui plan ar viza demiterea sefului statului.

Luni, 28 decembrie, o sesizare in acest sens a aparut in mass media, numai ca documentul adresat Curtii Constitutionale nu este semnat de deputatii democrati, ci de cei 14 transfugi din Partidul Comunistilor, care intentioneaza sa creeze impruna cu PD asa-numita „platforma parlamentara social-democrata”. Discutiile in vederea crearii acestei platforme sunt „prezidate” de insasi Vlad Plahotniuc.

Cei 14 semnatari ai sesizarii pretind ca nu au fost consultati de catre seful statului inainte ca acesta sa desemneze candidatul la functia de prim-ministru. Ex-comunistii si-au exprimat nedumerirea in legatura cu faptul ca Nicolae Timofti ar fi ignorat un grup numeros care ar fi putut contribui la formarea unei majoritati stabile in Parlament, care sa voteze noul guvern. Ei solicita Curtii Constitutionale sa suspende decretul presedintelui din 21 decembrie 2015 prin care a fost desemnat Ion Sturza in calitate de candidat la functia de prim-ministru.

Aflat in week-end la Balti, premierul desemnat Ion Sturza a declarat ca orice incercare de anulare a decretului sefului statului prin intermediul Curtii Constitutionale sau o posibila tentativa de a demite presedintele va insemna „lovitura de stat”, iar initiatorii acestor scenarii „vor avea de a face cu poporul”: „Aceasta este dovada unei iresponsabilitati crase. Daca aceste lucruri se vor intampla, ei vor avea de a face nu cu mine, ci cu poporul care isi va apara onoarea si demnitatea. Iar eu vreau sa-i asigur pe cei care fac aceste scenarii ca in structurile de stat din Republica Moldova, inclusiv in organele de forta, sunt foarte multi patrioti care vor fi de partea poporului”, a avertizat Ion Sturza.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Dec 2015 - 06:28
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51630&titlu=Ion_Sturza__aScopul_vietii_mele_este_sa_le_pun_catusele&_#8230_a