11 masuri din 2015 care arunca in aer bugetul Romaniei pentru anul viitor [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Pe langa noul Cod fiscal adoptat de Parlament si devansarea aplicarii unor masuri care au ca efect diminuarea cu peste 10 miliarde a veniturilor la buget, o serie de masuri adoptate in cursul anului 2015 au ca efect majorarea cheltuilelilor bugetare cu peste 13 miliarde de lei

. Ultimele pe lista pensiile speciale. Actualul Guvern sustine ca intrarea in vigoare a „bonusurilor pentru batranete” ale alesilor locali va avea ca efect depasirea deficitului de 3%.

Guvernul Ciolos si-a asumat masurile adoptate de guvernarea PSD - Victor Ponta, ceea ce a insemnat cresterea cu peste 1% a deficitului pentru anul viitor, de la 1,9% la finalul lui 2015, la 2,8% in 2016.

„Constructia bugetara pentru anul 2016 se bazeaza pe prognoza indicatorilor macroeconomici si ia in considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare, adoptate in ultima perioada. Deficit bugetar (cash) pe anul 2016 se estimeaza la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB”, sustinea Guvernul, la prezentarea bugetului, fara a pune la socoteala pensiile speciale adoptate de Parlament in ultimele zile ale anului.

De asemenea, in aceste conditii Cabinetul Ciolos ar trebui sa ia o decizie in urrmatoarele zile si in privinta salariului minim.

Gandul va prezinta mai jos11 masuri care au aruncat practic in aer bugetul Romaniei.

1. Majorarea cu 10% a salariilor pentru  personalul bugetar - 3 MILIARDE DE LEI

Parlamentul a decis pe 11 noiembrie cresterea cu 10% a salariilor tututor bugetarilor, cu un vot covarsitor in Camera Deputatilor, decizionala in acest caz: 311 „pentru”, 7 abtineri si doar un vot „impotriva”. Decizia a fost luata dupa ce PSD a introdus un amendament in acest sens la Ordonanta Guvernului prin care se mareau cu 25% salariile din sanatate.

Liberalii  s-au opus initial amendamentului PSD, cerand mai intai date suplimentare de la Ministerul de Finante, cu privire la impactul bugetar. Ulterior ei si-au reconsiderat pozitia, votand pentru.

2. Majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unitatile sanitare - 1,8 MILIARDE DE LEI

Pe 26 august, Guvernul Ponta a aprobat o ordonanta de urgenta privind majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%, masura fiind aplicata de la 1 octombrie. Executivul si-a motivat decizia ca fiind „in scopul cresterii motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate".  Masura a vizat personalul din unitatile sanitare publice cu si fara paturi, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifunctionale, unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice, inclusiv unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unitatilor penitenciare, personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si alte unitati sanitare si medico-sociale publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii. De asemenea, de aceste majorari salariale beneficiaza si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si a serviciilor de expertiza medicale aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.

3. Dublarea alocatiei de stat pentru copii - 1,8 MILIARDE DE LEI

Pe 25 mai 2015, parlamentului i-au lipsit doua voturi doar pentru unanimitate la adoptarea legii privind dublarea alocatiei pentru copii. Camera deputatilor, decizionala, a aprobat cu cu 322 de voturi "pentru" si 2 abtineri, un amendament al PNL privind majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei.

4. Majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de invatamant - 1,7 MILIARDE DE LEI

Pe 5 noiembrie, in ultima sedinta de guvern pe care Victor Ponta a prezidat-o a fost adoptata o ordonanta de urgenta prin care au fost majorate cu 15% salariile personalului din sistemul public de invatamant, incepand cu 1 decembrie 2015. De aceasta crestere beneficiaza  359.810 de cadre didactice, personal didactic auxiliar si personal nedidactic, respectiv: 290.000 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unitatile finantate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din invatamantul universitar si 4.460 de persoane din unitatile finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.

5. Majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din institutiile publice de subordonare locala 1,3 MILIARDE DE LEI

Cresterea salariala a fost decisa, pe 30 iunie, printr-o ordonanta de urgenta care prevedea initial majorari de salarizare in sistemul universitar si preuniversitar pentru cadrele nedidactice.

6. Actualizare norma de hrana si echipament pentru militari si politisti - 1 MILIARD DE LEI

Decizia a fost luata tot prin oronanta de urgenta pe 30 iunie si a intrat in vigoare la 1 iulie.

7. Majorarea indemnizatiilor veteranilor de razboi si ale persoanelor persecutate din motive etnice si politice - 0,6 MILIARDE DE LEI

Pe 11 martie, Parlamentul  a adoptat un proiect de lege prin care se dubleaza de la 1 iulie 2015 indemnizatiile detinutilor politici din inchisorile comuniste, persoanelor persecutate politic sau deportate, ajungandu-se la 400 lei pentru fiecare an de detentie sau deportare.

8. Majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenta sociala  - 556 milioane lei,  inclusiv a indemnizatiilor persoanelor cu handicap - 240,6 milioane lei

Cresterea a fost decisa tot prin ordonanta de urgenta.

9. Pensii speciale alesi locali - 469 MILIOANE DE LEI

In ultima zi a sesiunii parlamentare, mai exact pe 21 decembrie, parlamentarii au decis instituirea pensiilor speciale pentru alesii locali. Legea a fost contestata in a doua zi de Craciun la Curtea Constitutionala de catre Guvern. Potrivit executivului, de prevederile noii legi ar beneficia cel putin 16.300 de persoane. „Efortul bugetar in 2016 se ridica la 469 milioane lei. In urma impozitarii acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat",  se arata intr-un comunicat al Guvernului.

10. Pensii de serviciu pentru grefieri, personal navigant, personal diplomatic si consular, functionari publici parlamentari - 300 MILIOANE DE LEI

Legea a fost adoptata de parlament la inceputul lui aprilie, alesii respingand o cerere de reeaxaminare a actului normativ, formulata de presedinte. Potrivit legii, categoriile mai sus mentionate  beneficiaza de pensii de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii in care este depusa cererea de pensionare.

11. Pensii speciale parlamentari - peste 100 MILIOANE DE LEI

Proiectul pensiilor speciale, care a fost adoptat pe 15 decembrie de Parlament, prevede ca deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa incetarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmand sa fie in functie de numarul de mandate.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Actul normativ a fost adoptat fara a fi prevazut impactul bugetar, insa potrivit estimarilor neoficiale acesta ar fi in jur de 100 de milioane de lei.

 

 

Citeste si Dupa ce si-au asigurat banii pentru batranete, parlamentarii vor sa-si spele obrazul cu o noua pensie speciala
Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Dec 2015 - 06:28
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51631&titlu=11_masuri_din_2015_care_arunca_in_aer_bugetul_Romaniei_pentru_anul_viitor