Marți, 12 Ianuarie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: Bugetul de stat, ?atacat? in anul electoral

Publicat de: ---

romanialibera

Apropierea alegerilor locale si parlamentare ii determina pe politicieni sa pregateasca noi proiecte cu impact bugetar ridicat . Acestea vizeaza atat propriile privilegii, cat si ini?iative cu impact social, care pot avea, insa, efect negativ, afectand deficitul bugetar.

Parlamentarii nu par deloc impresionati de angajamentul Gu­vernului Ciolos de a se incadra intr-un deficit bugetar de 2,95% si au pe ordinea de zi in sesiunea urmatoare  o serie de proiecte care ar putea majora acest deficit.

Astfel, discutiile privind cre?terea salariilor alesilor vor fi reluate in comisiile de specia­litate ale Camerei Deputatilor, una dintre marile restante ale sesiunii trecute fiind controversata ordonanta de urgenta privind marirea indemnizatiilor pentru inaltii demnitari. Ordonanta de urgenta prin care au fost majorate salariile a 68 de inalti demnitari, emisa in vara anului trecut de Gabriel Oprea in calitate de premier interimar, a fost respinsa de Senat la 18 noiembrie 2015, dar zace in sertarele Comisiei de munca de la Camera Deputatilor, in conditiile in care este for decizional in ceea ce priveste actul normativ. In contextul dezbaterii acestei ordonante, este readusa in discutie amendarea actului normativ astfel incat majorarile sa fie aplicate si deputatilor si senatorilor, care s-au aratat nemultumiti anul trecut pentru ca nu au fost inclusi printre categoriile de demnitari. Dintre parlamentari, ordonanta ii include doar pe presedintii celor doua Camere si pe membrii Birourilor Permanente.

Parlamentarii vor majorari de salarii

Ordonanta ar urma sa fie dezbatuta la inceputul sesiunii din februarie, intr-o sedinta comuna a Comisiilor de munca si buget-finante. Deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu sustine ca majoritatea parlamentara care a sustinut vechiul guvern (PSD-UNPR-ALDE) a discutat posibilitatea de a majora si salariile parlamentarilor, ca sa nu mai fie o diferenta atat de mare intre remunera?iile celor din Biroul Permanent si ale celorlalti deputati. \'In prezent, salariul net al chestorilor este 13.000 de lei, daca parlamentarilor le-ar majora salariile la 11.500-12.000 de lei, suma neta care ar iesi din buget ar fi 250 de milioane, automat se majoreaza si alte sume care sunt legate de indemnizatia parlamentarilor\', a calculat Gheorghe Ialomitianu.

Majorarea indemnizatiilor parlamentarilor ar genera, in mod automat, si majorarea indemnizatiei de sedinta, cheltuielile de transport si, implicit, suma forfetara care este stabilita la 1,5% din indemnizatia parlamentarilor, a explicat Ialomitianu. Liberalul a afirmat ca parlamentarii PNL vor vota impotriva, asa cum au votat si in Senat.

Interesant este ca scenariul nu este negat de social-democrati. Vicepresedintele PSD al Camerei Deputatilor Florin Iordache, membru in Comisia de munca, a declarat ca \'este anormal ca membrii Birourilor permanente sa aiba niste salarii mai mari decat ceilalti parlamentari\'. \'In februarie va fi discutata, fara indoiala. Eu am spus ca, pentru a fi discutata, este nevoie de punctul de vedere al noului Guvern si de avizele unor comisii din Parlament. In functie de aceste avize si de o pozitie pe care o vom avea la nivel de grup, vom discuta daca o vom respinge, cum este la Senat, sau o extindem\', a declarat Iordache. Pentru prima data, un lider PSD vorbeste oficial despre posibilitatea \'extinderii\' ordonantei, adica sa fie aplicata pentru toti parlamentarii. Si aceasta cu toate ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmase ca social-democratii vot vota impotriva. Declaratiile contradictorii ale liderilor PSD se explica prin presiunile unor parlamentari ai partidului, care se tem ca nu vor obtine noi mandate. Si aceasta in conditiile in care, potrivit legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor, acestea sunt calculate direct proportional cu indemnizatiile.

Pensionare anticipata pentru primari

Parlamentarii care spera la noi mandate se orienteaza catre proiecte care sa ii ajute sa castige alegerile. Un set de proiecte vizeaza alesii locali, esentiali in campania electorala pentru obtinerea de noi mandate in Legislativ. Deja parlamentarii au votat un proiect pe baza caruia primarii si presedintii de consilii judetene vor incasa pensii consistente, proiect contestat de Guvernul Ciolos la Curtea Constitutionala. Acum, un proiect de lege depus la Parlament le-ar da posibilitatea edililor sa-si reduca varsta de pensionare, asemanator celor care lucreaza in medii periculoase. \'Am discutat cu multi primari si mi-au spus ca ii uzeaza aceasta activitate. Orice serviciu public implica stres. Dar mai ales celor care stau in fruntea obstei. Uzura de rutina aia care nu se vede, dar se simte. Sa stai la dispozitia tuturor, asta e principalul lucru\', a explicat senatorul Octavian Bumbu (UNPR), unul dintre initiatorii proiectului.

Parlamentarii s-au gandit si la consilierii locali. Indemnizatia acestora, stabilita la 5% din salariul primarului, ar putea creste, potrivit unei propuneri legislative prin care se cere actualizarea sumei primite de consilierii locali, pe motiv ca actualizarile nu au mai fost facute din 2010, timp in care indemnizatia primarului a crescut.

Pentru castigarea alegerilor, parlamentarii se gandesc, fireste, si la electorat. Inclusiv la categorii socio-profesionale pe care le-au neglijat ani de zile, cum ar fi profesorii.

Astfel, un grup de parlamentari PSD si UNPR au depus un proiect de lege privind acordarea de pensii speciale pentru profesori. Potrivit proiectului, \'personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani in invatamant, beneficiaza, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii\'. \'Uzura fizica si psihica generata de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului (categorie care beneficiaza de pensii speciale - n.r.)\', motiveaza initiatorii. Formularea suna generos, dar initiatorii nu au nicio estimare a impactului bugetar.

Un alt proiect vizeaza introducerea celei de-a 13-a pensii pentru cei cu pensii sub nivelul salariului mediu brut. Beneficiarii ar putea fi cei cu pensii sub pragul de 2.563 de lei, care nu realizeaza alte venituri. Cuantumul celei de-a 13-a pensii se va stabili la nivelul a jumatate din salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Potrivit altei propuneri, persoanele singure care provin din sistemul de protectie speciala ar urma  sa beneficieze, pana la implinirea varstei de 26 de ani, de o majorare cu 100% a cuantumului ajutorului social primit de la primaria localitatii unde acestia isi au domiciliul sau resedinta si pentru care trebuie sa presteze, la solicitarea primarului, diferite munci de interes local.

Categoria la care se refera proiectul de lege sunt adolescentii orfani din centrele de plasament, care dupa ce implinesc 18 ani sunt externati din institutiile sociale pentru a se reintegra in familiile lor sau in societate. 

Alege-ti parfumul potrivit pentru iarna asta- Reduceri de 70%- Click aici comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(169 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Bugetul de stat, ?atacat? in anul electoral | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.