Presedintele Moldovei respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc la functia de premier [1]

Candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc la functia de premier a fost respinsa de presedintele Nicolae Timofti

. "Seful statului considera ca exista suspiciuni rezonabile ca Vladimir Plahotniuc nu intruneste criteriile de integritate necesare desemnarii sale in functia de prim-ministru", se anunta intr-un comunicat de ultima ora de la presedintie.

Proteste la Chisinau

UPDATE: Presedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a avut astazi, 13 ianuarie a.c, la Resedinta de stat de la Condrita, consultari cu reprezentantii majoritatii parlamentare, constituite recent de un numar de 56 de deputati.La consultari au participat Marian Lupu, Andian Candu si Dumitru Diacov, reprezentand Patridul Democrat, si Mihai Ghimpu, Corina Fusu si Valeriu Munteanu, reprezentand Patridul Liberal.

Sefului statului i-a fost prezentata o declaratie semnata de un numar de 55 de deputati, de sustinere a candidaturii domnului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepresedinte al Partidului Democrat, la functia de prim-ministru.

Facand uz de dreptul sau constitutional de a evalua calitatile, competenta, experienta si capacitatea candidatului la functia de prim-ministru, seful statului informeaza majoritatea parlamentara si opinia publica despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la functia de prim-ministru.

Presedintele Timofti isi intemeiaza decizia pe prevederi ale Constitutiei Republicii Moldova si pe Hotarari ale Curtii Constitutionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 ca „orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate” si „este contrara principiilor statului de drept numirea in functii de conducere a persoanelor asupra carora planeaza dubii de integritate”.

UPDATE: Oligarhul Vladimir Plahotniuc este candidatul PD la functia de premier. Anuntul a fost facut de liderul PD, Marian Lupu, dupa intrevederea cu presedintele Nicolae Timofti. Marian Lupu a anuntat ca PD il nominalizeaza pe oligarhul Vladimir Plahotniuc la functia de prim-ministru al Republicii Moldova.

In continuare, presedintele tarii, Nicolae Timofti, urmeaza sa anunte daca accepta aceasta candidatura si daca va semna un decret de numire a candidatului pentru functia de prim-ministru.

Conform Constitutiei, candidatul are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului de activitate si a intregii liste a Guvernului.

UPDATE: Oligarhul Vladimir Plahotniuc va fi propus de PD la functia de premier. Anuntul a fost facut de reprezentantii PD, prezenti la mitingul de sustinere a candidatului la functia de prim-ministru din partea Partidului Democrat. Anuntul a fost facut de catre Vasile Bitca, dupa ce Plahotniuc a tinut un mic discurs in fata oamenilor adunati in scuarul Teatrului National de Opera si Balet. „Acest candidat desemnat la functia de prim-ministru, Vlad Plahotniuc, va aduna in jurul lui o echipa de profesionisti", a declarat deputatul PD Vasile Bitca. Presedintele Nicolae Timofti amenintase cu demisia daca Plahotniuc va fi desemnat premier.

Platforma civica Demnitate si Adevar (DA) a convocat o actiune de protest in Piata Marii Adunari Nationale prin care cer presedintelui sa nu-l desemneze pe candidatul Partidului Democrat. Cel mai vehiculat nume este cel al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, prim-vicepresedintele Partidului Democrat. In noua coalitie parlamentara formata la Chisinau, Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, este majoritar.

Circulatia in centrul Chisinaului a fost blocata. Sute de persoane din PMAN s-au indreptat la mitingul din fata scuarului Teatrului de Opera si Balet pentru a sustine mitingul. Protestatarii ii cer presedintelui tarii sa desemneze candidatul la functia de premier. Acesta va fi inaintat de majoritatea parlamentara absoluta, proaspat creata, pentru a depasi criza politica si economica din tara. Oamenii isi doresc ordine si stabilitate in tara, odata cu investirea noului Guvern, anunta Publika.

Protestatarii din Piata Marii Adunari Nationale l-au cheamat pe seful statului, Nicolae Timofti, sa vina alaturi de ei. Acestia il roaga sa nu desemneze un prim-ministru de la Partidul Democrat. „Acest popor va fi aici si maine, si poimaine, pana vor scapa de toti tradatorii ca Ghimpu, ca deputatii PLDM, care au tradat electoratul si parcursul tarii. Daca cedezi, domnule Timofti, vei fi cea mai mare rusine a Republicii Moldova”, a spus unul dintre liderii „DA”, Alexandru Cozer, potrivit agora.md.  


Publicat de : ---
Data publicrii: 14 Ian 2016 - 05:57
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51868&titlu=Presedintele_Moldovei_respinge_candidatura_lui_Vlad_Plahotniuc_la_functia_de_premier