A doua zi de proteste la Chisinau. Mii de oameni cer demisia noului Guvern Filip [1]

Foto: Hepta

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Peste 5

.000 de oameni au protestat si au marsaluit joi prin Chisinau, cerand alegeri anticipate si anularea votului prin care guvernul lui Pavel Filip a fost investit. Oamenii au fost mobilizati, ca si ieri, cand Parlamentul a fost luat cu asalt, de catre omul de afaceri pro-rus Renato Usatii, primar in Balti, de liderul comunistilor, Igor Dodon, si de liderul Platformei Demnitate si Adevar, Andrei Nastase.

Oamenii au protestat la sediul Moldtelecom, operator national de comunicatii care a intrerupt transmisia mai multor posturi de televiziune in timpul protestelor de miercuri seara, apoi la Curtea Constitutionala, unde Igor Dodon a depus o contestatie la votul dat de Parlament pentru investirea guvernului Filip, apoi au mers la Presedintie.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.International.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalromlnilmmpjw', {myMaster: 'OTs8_wFL3VZSTOPDXJHQDBTW0Ect8sO8XE7zJS6aqKv.z7' });

Cei trei lideri ai protestatarilor au discutat la resedinta Presedintelui cu presedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, despre solicitarile lor - alegeri anticipate si anularea votului de investire a guvernului Filip. La final, cei trei au anuntat ca s-a convenit ca majoritatea de 57 de parlamentari care l-a sustinut pe Filip sa se reuneasca si sa discute pana vineri la pranz solicitarile protestatarilor, apoi sa anunte ce decizie iau - dizolvarea Parlamentului, anularea votului de investitura, etc.

Liderii protestatarilor au facut apel la calm si la evitarea violentelor. Andrei Nastase nu a recunoscut totusi agresiunile si distrugerile petrecute miercuri seara la Parlamentul din Chisinau, dand vina pe autoritati, care le-ar fi provocat (in realitate, multi jandarmi au fost smulsi rand pe rand din dispozitiv de protestatari, fiind agresati si fiindu-le luate scuturile si bastoanele). 

UPDATE 17.15 Intalnirea de la Presedintie, dintre Andrian Candu, presedintele Parlamentului, si liderii protestatarilor, a luat sfarsit. Ei au stabilit ca cel tarziu maine majoritatea parlamentara creata in jurul Partidului Democrat, de 57 de parlamentari, se va reuni sa discute solicitarile protestatarilor. Ei au cerut anularea votului de investitura a Guvernului Filip si declansarea alegerilor anticipate.

„Am discutat cu cei care s-au prezentat ca majoritate parlamentara, desi erau doar democratii si liberalii, si le-am adus la cunostinta pozitia protestatarilor – dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor anticipate. Am primit promisiunea ca azi seara sau maine dimineata majoritatea parlamentara se intruneste si ne informeaza despre decizia pe care o vor lua. Daca se va tine cont de propunerile noastre, pe 30 ianuarie urmeaza sa se dizolve Parlamentul si alegerile parlamentare sa aiba loc la sfarsitul lunii martie, inceput de aprilie. Daca vom primi un raspuns negativ, noi vom protesta non sotp si vom fi mai multi”, declarat liderul comunistilor, Igor Dodon, conform Timpul.

„Fie imediat isi da demisia Filip si poate fi instalat un guvern tehnocrat care sa pregateasca alegeri libere. Am avut asigurarea ca vor convoca aceasta majoritatea parlamentara si vor lua o decizie. Noi vom continua protestele, pentru ca doar asa putem pune presiune pe oligarhie. Toate activitatile, altele decat pasnice, democratice, au fost provocate de autoritati. Ar trebui sa identifice cine a fost ofiterul, politicianul, papusarul care a dat comanda sa intervina impotriva unor protestatari pasnici”, a declarat si Andrei Nastase, liderul Platformei Demnitate si Adevar, care a negat ca au existat agresiuni si distrugeri din partea protestatarilor, in ciuda imaginilor care aratau contrariul. El a spus ca autoritatile sunt de vina.

Renato Usatii a vorbit partial in rusa si a amenintat ca in zilele urmatoare pot veni in Moldova 50.000 de oameni, moldoveni plecati in strainatate, unii la Moscova, altii in Italia, „care nu au televizor si nu vad ce se intampla”.

UPDATE 16.00 Protestatarii au plecat la sediul Curtii Constitutionale, unde liderul comunistilor, Igor Dodon, a depus o contestatie la votul de investitura a Guvernului Filip. Apoi, oamenii condusi de Usatii, Dodon si Nastase au mers spre sediul Presedintiei, unde presedintele Parlamentului, Andrian Candu, are o intalnire cu liderii protestatarilor.

UPDATE 14.00 Protestatarii au pornit in mars spre sediul Moldtelecom, pentru a cere socoteala cu privire la faptul ca emisia mai multor posturi tv a fost intrerupta aseara, in timpul protestelor violente de la Parlament. Compania de cablu a motivat, intr-un comunicat de presa, ca s-a confruntat cu probleme tehnice, pe care se straduieste sa le remedieze.

Mii de manifestanti s-au adunat in fata Legislativului de la Chisinau pentru a protesta fata de investirea Guvernului Filip, care a fost votat si investit miercuri.

Liderii Platformei DA cer alegeri anticipate pentru ca acestea, in opinia lor, sunt unica solutie de depasire a crizei.

In jurul cladirii Parlamentului s-a format un cordon impresionant de politisti, in conditiile in care mii de angajati ai Ministerului de Interne au fost dislocati pentru a asigura ordinea.

Protestatarii organizati de Platforma civica "Demnitate si Adevar" s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale (PMAN), dupa care s-au indreptat spre Parlament pentru a continua protestele fata de investirea Guvernului Filip. In fata Legislativului se afla deja o multime de manifestanti, sustinatori ai Partidului Politic Partidul Nostru (PPPN), condus de Renato Usatii, si ai Partidului Socialistilor (PSRM), condus de Igor Dodon, transmite IPN in pagina online.

Unul dintre liderii platformei DA, Vasile Nastase, a declarat ca oamenii vor continua sa protesteze, in mod pasnic, dar ferm. Potrivit lui, poporul Republicii Moldova intra in ultima faza de scoatere a statului din captivitate. Vasile Nastase a indemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civila si toti cei care isi doresc alegeri anticipate, sa se alature protestelor. "Ieri, la Chisinau nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chisinau a fost instaurata o hunta criminala", a declarat Vasile Nastase.

In acelasi timp, in fata Parlamentului, s-au adunat simpatizantii PSRM si PPPN. Acestia au adus cu ei coroane funerare, afirmand ca "astazi urmeaza sa moara regimul oligarhic". Liderul PPPN, Renato Usatii, a indemnat oamenii sa protesteze pasnic, mentionand ca violentele nu vor ajuta la nimic. "Oamenii trebuie sa vina din toate localitatile. La fel, toti chisinauienii trebuie sa iasa in strada astfel incat guvernantii sa nu poata iesi pana la magazin dupa paine", a declarat Renato Usatii.

Presedintele PSRM, Igor Dodon, a declarat ca unica solutie sunt alegerile anticipate. "Noi, socialistii, ne adresam Curtii Constitutionale, care anuleaza decizia de ieri a Parlamentului. Pe 29 ianuarie expira termenul de investire a Guvernului, iar pe 30 dizolvam Parlamentul si declaram alegeri anticipate", a mai spus Dodon.

Protestele au inceput miercuri, in timpul sedintei speciale a Parlamentului, in cadrul careia a fost investit cabinetul de ministri condus de democratul Pavel Filip.

Dupa investire, protestatarii au inconjurat Parlamentul pentru a nu le permite deputatilor sa paraseasca sediul si pentru a impune anularea votului.

Protestatarii au fortat o usa laterala a Parlamentului si au patruns in cladire, insa ulterior au fost scosi afara de fortele de ordine. Cel putin zece persoane, printre care si patru politisti, au avut de suferit in urma altercatiilor si imbrancelilor. Printre cei agresati a fost si deputatul liberal Mihai Ghimpu.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.International.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalropkgshpskob', {myMaster: 'OTs8_wFL3VZSTOPDXJHQDBTW0Ect8sO8XE7zJS6aqKv.z7' }); Citeste si CRIZA LA CHISINAU. Proteste violente dupa votul in favoarea Guvernului Pavel Filip. Manifestantii au intrat cu forta in Parlament Citeste si Membrii noului Guvern al Republicii Moldova au depus juramantul Citeste si Kremlinul „monitorizeaza” evenimentele din Republica Moldova
Publicat de : ---
Data publicrii: 22 Ian 2016 - 05:57
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52045&titlu=A_doua_zi_de_proteste_la_Chisinau__Mii_de_oameni_cer_demisia_noului_Guvern_Filip