ZIUA UNIRII - Aproape 7.000 de persoane participa la manifestarile organizate la Iasi. Iohannis s-a prins in Hora Unirii - FOTO [1]

Iohannis s-a prins in Hora Unirii si a stat de vorba cu oamenii in drum spre biserica Trei Ierarhi

Dupa discursurile din Piata Unirii, presedintele Klaus Iohannis s-a prins in Hora Unirii, iar apoi a pornit pe jos spre biserica Trei Ierarhi, pentru a depune coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

. El a salutat multimea si a stat de vorba cu oamenii care l-au abordat, acelasi traseu fiind parcurs pe jos si de catre premierul Dacian Ciolos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Presedintele Iohannis a fost oprit pe traseul catre biserica Trei Ierarhi de catre salariati de la societea ieseana Fortus, care i s-au plans ca nu si-au mai primit salariile de cateva luni, rugandu-l sa se implice in rezolvarea problemelor cu care se confrunta, iar seful statului le-a raspuns: "O sa vedem".

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Traseul de cateva sute de metri intre Unirii si Trei Ierarhi a fost parcus in peste jumatate de ora, timp in care oamenii au vrut sa faca poze cu presedintele Iohannis, una dintre acestea fiind facuta chiar de catre primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, cel care l-a insotit pe seful statului spre biserica.

Oamenii i-au urat presedintelui "La multi ani", iar un barbat i-a spus sa starpeasca comunismul, in timp ce un altul l-a intrebat de ce trupele militare americane trebuie sa fie in Romania, Iohannis raspunzand ca este foarte bine ca se intampla acest lucru.

In fata Bisericii Trei Ierarhi, zeci de oameni scandeaza lozinci unioniste si au pancarte pe care se poate citi: "Vrem Unirea", "Basarabia pamant romanesc", "Basarabia e Romania".

In jurul orei 13.00, presedintele Klaus Iohannis a intrat in biserica Trei Ierarhi, unde are loc un scurt ceremonial religios, dupa care vor fi depuse flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Iohannis: Sper ca vom avea un an electoral decent. Nu putem continua inseland sperantele oamenilor

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca spera ca 2016 va fi un an electoral decent si ca este nevoie de abordari, idei si oameni noi care au inteles ca "metehnele trecutului trebuie sa ramana ale trecutului", precizand ca iti va face auzita vocea, dar nu pentru a intra in campanie.

Premierul Dacian Ciolos a vorbit despre proiectele de dezvoltare a infrastructurii si de realizarea unor legaturi intre provinciile istorice, iar primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, a sustinut ca autostrada din Moldova ar trebui sa ajunga pana in capitala R. Moldova. El a mai spus ca isi doreste ca cetatenii moldoveni sa aiba unul, nu doua pasapoarte.

In timpul discursurilor, s-au auzit fluieraturi sporadice, insa evenimentul a decurs fara incidente.

Citeste si: ZIUA UNIRII - Cantece, dansuri si expozitii, in peste 80 de gari

La manifestarile prilejuite de Unirea Principatelor Romane mai participa presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, precum si ministtri ai Cabinetului Ciolos. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu se afla la manifestarile de la Iasi.

Manifestarile au inceput la ora 10.00, cu un concert de muzica populara sustinut de Grigore Lese, Veta Biris si Matilda Pascal Cojocarita, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos au ajuns in Piata Unirii din Iasi in jurul orei 11.30. Seful statului a trecut in revista garda de onoare, iar apoi a fost intonat Imnul national, aceste momente desfasurandu-se fara incidente si fara huiduieli.

Participantii la manifestari au pancarte pe care se poate citi: " Moldova are nevoie de autostrada", "Unirea, obiectiv national", "Vrem Unirea".

In Piata Unirii, din Iasi, se afla si sindicalistii de la Frotus, nemultumiti ca nu si-au primit salariile restnte de cateva luni.

Circulatia rutiera in centrul orasului este oprita, iar in piata a fost montate garduri metalice pentru delimitarea zonei unde au loc manifestarile.

La Iasi, este foarte frig, inregistrandu-se minus opt grade Celsius.

Citeste si: ZIUA UNIRII - "Hora Unirii" se canta si se joaca astazi la metrou si in aeroportul Otopeni

Peste 200 de jandarmi si politisti au fost mobilizati duminica in centrul Iasiului, pentru a asigura ordinea publica in timpul desfasurarii manifestarilor, in conditiile in care autoritatile se asteapta ca la eveniment sa participe cateva mii de ieseni.

Programul mai include discursurile oficiale, depunerile de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o slujba religioasa, parada militara, precum si Hora Unirii.

Dupa terminarea manifestarilor din Piata Unirii, oficialitatile se vor deplasa catre biserica Trei Ierarhi, din Iasi, pentru a depune coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. In cursul serii, pe pietonalul Stefan cel Mare din municipiu va avea loc retragerea cu torte a militarilor ieseni.

Viceprimarul cu atributii de primar Mihai Chirica a precizat ca municipalitatea renunta sa mai organizeze de Ziua Unirii traditionala masa cu fasole si carnati, pentru ca evenimentul "sa nu fie luat in deradere”. Totusi, primaria ieseana va oferi participantilor 5.000 de placinte.

Citeste si: ZIUA UNIRII - MAI: Aproape 100 de manifestari in toata tara. Sunt asteptati peste 100.000 de participanti

De Ziua Nationala, Primaria ieseana a oferit fasole si carnati, dar si vin participantilor la manifestarile oficiale organizate in oras, in timp ce Mihai Chirica a impartit personal mancare celor prezenti, gestul sau fiind catalogat ca populist si demagogic de catre reprezentanti ai societatii civile din Iasi.

Costul manifestarile organizate de Primaria Iasi de Ziua Unirii se ridica la 100.000 de lei.

Anul trecut, de Ziua Unirii, au fost prezenti la manifestarile oficiale organizate la Iasi atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul de atunci Victor Ponta, fost lider al PSD. Atunci, Victor Ponta a fost huiduit la inceputul discursului sau rostit in Piata Unirii din Iasi, la eveniment asistand cateva mii de persoane.


Publicat de : ---
Data publicării: 25 Ian 2016 - 05:28
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52084&titlu=ZIUA_UNIRII___Aproape_7_000_de_persoane_participa_la_manifestarile_organizate_la_Iasi__Iohannis_s_a_prins_in_Hora_Unirii___FOTO