Unirea de la 1859 s-a realizat printre comploturi. Alexandru Ioan Cuza a fost vizat de mai multe tentative de asasinat [1]

Unirea de la 1859 a fost realizata in ciuda mai multor comploturi puse la cale de cei care nu doreau formarea unui stat romanesc

. In aceste planuri au fost antrenati oameni importanti ai epocii care doreau sa ajunga pe tron, dar si agenti straini. Chiar Alexandru Ioan Cuza a fost vizat de doua incercari de asasinat.

Una dintre cele mai periculoase miscari subterane a fost pusa la cale de Grigore Sturdza, fiul fostului domnitor al Moldovei, Mihail Sturdza. Pe tot parcursul anului 1858 Grigore Sturdza a pregatit chiar o interventie militara in Moldova, pentru a-si asigura domnia. Obtinuse sprijin de la Murad bei, un polonez converitit la Islam si trecut in serviciul Imperiului Otoman. In decembrie 1858, la Iasi se aflau deja 450 de soldati polonezi, iar in toata Moldova, 1200, din datele prezentate de istoricul Alexandru Mihai Stoenescu in lucrarea "Istoria loviturilor de stat in Romania".

Complotul a fost dejucat pe 10 ianuarie 1859, cand cei implicati au fost arestati. Tatal lui Grigore Sturdza incerca si el, pe alte cai, sa castige simpatizanti printre membrii adunarii elective.

Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitor al Moldovei, iar partida unionista pregatea urmatorul pas - alegerea lui Cuza si in Tara Romanesaca. Consevatorii aveau majoritatea in Adunarea electiva, dar si adversarul lor era unul de temut -Ion Bratianu, membru al gruparii radicale a liberalilor. El militase pentru aducerea unui principe strain dar, ca solutie imediata, sustinea alegerea pe tronul Tarii Romanesti a lui Nicolae Golescu.

Pentru a compensa lipsa deputatilor, partida liberala organizeaza o puternica miscare de strada pe 23 ianuarie, care ataca Dealul Mitropoliei. Conservatorii suspenda sedinta si incep negocieri. Pentru a evita o interventie militara straina, este decisa alegerea lui Cuza si in Muntenia. Pentru domnul Moldovei insa, era pregatit un atentat cu bomba la Bucuresti. Cu doua zile inainte de sosirea lui Cuza in Bucuresti, un croitor evreu i-a denuntat pe atentatori. Nu s-a descopert insa niciodata cine a ordonat atentatul.

Un alt atentat insa a fost pregatit la Istanbul, acolo unde urma sa ajunga domnitorul principatelor Unite pentru a obtine confirmarea oficiala a sultanului. Atentatorii faceau parte din acelasi grup de mercenari polonezi pe care ii folosise Grigore Sturdza in Moldova. De aceasta data, turcii au fost cei care au dejucat asasinatul.


Publicat de : ---
Data publicării: 25 Ian 2016 - 05:28
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52086&titlu=Unirea_de_la_1859_s_a_realizat_printre_comploturi__Alexandru_Ioan_Cuza_a_fost_vizat_de_mai_multe_tentative_de_asasinat