Zamfir a depus la Senat modificarile Legii darii in plata

     Amendamentele propuse pentru modificarea Legii darii in plata au fost depuse, ieri, la Senat, de deputatul liberal Catalin Zamfir, care a initiat proiectul impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea

. Legea va stabili in mod clar cine sunt beneficiarii care vor putea sa cedeze bancii imobilul pus garantie in contractul de credit, urmand sa fie stearsa toate datoria, dupa cum ne-a spus, recent, avocatul Piperea.
     Acesta ne-a precizat ca, in textul legii, sintagma "persoane fizice" va fi inlocuita cu termenul "consumatorii", acestia fiind persoanele fizice care au incheiat contractul de imprumut in scopuri personale, nu comerciale.
     Initiatorii au propus si extinderea termenului in care bancile vor fi obligate sa raspunda clientilor la solicitarea de dare in plata, de la 15 zile la 30 de zile.
     Deputatul Zamfir ne-a spus, ieri, ca atat co-debitorii persoanele fizice, cat si garantii care au pus gaj imobile in contracte de credit vor intra sub incidenta legii. Gheorghe Piperea scrie pe pagina sa de Facebook ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) "arata intr-un raspuns oficial la interpelarea deputatului Zamfir ca Legea darii in plata a imobilului ipotecat, in forma sa adoptata de Parlament, nu incalca dreptul european in materie de protectie a consumatorului, ci il valorifica in dreptul intern".
     In raspunsul transmis domnului Zamfir, obtinut de ziarul BURSA, MAE sustine, printre altele, ca apreciaza utila "consultarea Ministerului Finantelor Publice si a Bancii Nationale a Romaniei si luarea in considerare inclusiv a evaluarilor publice ale BNR privind potentiale consecinte asupra economiei Romaniei ale initiativei legislative supuse atentiei".
     Legea a fost retrimisa in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, la finalul anului trecut, urmand sa fie reanalizata, in comisii, de la 1 februarie.   
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Ian 2016 - 05:25
 

Link știre