Ministrul Justitiei a anuntat ca propune reinvestirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA [1]

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat joi,  la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, ca va propune reinvestirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA

. La bilantul DNA au participat presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos.

Ca ministru al Justitiei inteleg sa iau act de performanta DNA, sa imi asum functia pe care o am si aplic dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef DNA, a afirmat minsitrul Justitiei, Raluca Pruna, la prezentarea bilantului Directiei Nationale Anticoruptie.

Ministrul Justitiei a declarat ca, in ceea ce priveste activitatea DNA, cifrele vorbesc de la sine si a subliniat ca ultimul raport MCV noteaza o crestere semnficativa a numarului de sesizari din partea populatiei, iar asta inseamna un nivel de incredere de care se bucura institutia.

DNA depaseste increderea in multe institutii fundamentale ale unui stat de drept, iar ceea ce a aratat activitatea DNA este ca nu exista derogare de la respectarea legii, a precizat Pruna.

Mandatul procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, expira in luna mai. Presedintele Klaus Iohannis a declarat saptamana trecuta, intr-un interviu in exclusivitate la TVR, ca, in urma rezultatelor obtinute de DNA exista posibilitatea "destul de avansata" ca Laura Codruta-Kovesi sa fie reconfirmata in fruntea institutiei.

"Rezultatele obtinute de DNA, care sunt vazute, sunt laudate si de noi, si de altii, ne duc cu gandul la posibilitatea destul de avansata a reconfirmarii", a afirmat Klaus Iohannis.

Tot saptamana trecuta, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirma ca toate datele pe care le are pana in prezent o determina sa propuna reinvestirea procurorului sef al DNA.

"Functia devine vacanta la mijlocul lunii mai si aici as dori sa repet ceea ce prevede legea. Deci, legea prevede si posibilitatea reinvestirii persoanei si daca legea permite acest lucru eu ma gandesc ca este absolut logic sa deducem ca cineva care a avut rezultate care sunt cuantificabile, care sunt statistice, care reies din bilantul institutiei care se face anual, deci, in aceste situatii trebuie sa nu fim ipocriti si sa ne jucam de-a procedura. Eu nu am sa fac asta si astept bilantul DNA, dar toate datele de pana acum ma determina sa cred ca ceea ce am de facut este un lucru simplu: sa aplic legea si sa reinvestesc la DNA pe procurorul sef", a declarat ministrul Justitiei la un post de televiziune.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi ca, in 2015, au fost trimisi in judecata peste 1.250 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu si de cinci ori mai multi ministri si parlamentari decat in 2013.

"In analiza de anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la infiintarea institutiei. Anul acesta rezultatele sunt mult mai mari. Au fost trimisi in judecata peste 1.250 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu. Au fost trimisi in judecata de cinci ori mai multi ministri si parlamentari decat in 2013: un prim-ministru, cinci ministri, 16 deputati si cinci senatori. Este cel mai mare numar de demnitari investigati de DNA intr-un an. Am instituit masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la infiintarea DNA", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Sefa DNA a precizat ca aproape 500 de persoane cu functii de conducere au fost trimise in judecata, fapt ce reprezinta o crestere cu 30% fata de anul precedent.

Kovesi a mentionat ca activitatea judiciara a DNA a fost realizata de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participari in sedinte de judecata.


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Feb 2016 - 05:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52992&titlu=Ministrul_Justitiei_a_anuntat_ca_propune_reinvestirea_Laurei_Codruta_Kovesi_in_functia_de_procuror_sef_al_DNA