Negocierile subterane au deturnat votul poporului [1]

RADU TUTA / AGERPRES FOTO (adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Alegerea indirecta a sefilor de Consilii judetene, din randul consilierilor propusi de partide, a readus in prim-plan luptele subterane pentru suprematia in judet. Asa se face ca social-democratii au ajuns sa detina puterea in 31 de judete, in timp ce liberalii au avut cel mai mult de pierdut. Cu doar 4% la alegeri, partidul lui Traian Basescu a obtinut tot atatea majoritati cate a format marele PNL.

În mai 2015, PSD si PNL votau cot la cot pachetul de legi pentru modificarea legislatiei electorale. Atunci s-a stabilit ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin si tot atunci s-a decis revenirea la alegerea indirecta a presedintilor de Consilii judetene. La aproape o luna de la alegerile locale din 5 iunie, revenirea la vechiul sistem pentru alegerea sefilor de CJ-uri a scos la iveala luptele acerbe pentru suprematie, care au deturnat in mare masura vointa cetatenilor.

Asa se face ca UDMR si partidul lui Traian Basescu au iesit cele mai castigate in urma negocierilor dintre partide. Maghiarii au cinci sefi de judet (in Harghita, Covasna, Mures, Bihor si Satu Mare) si formeaza opt majoritati, desi la alegeri nu au atins nici pragul ipotetic de 5%. Cu doar 37 de consilieri judeteni si un scor de numai 4 procente, PMP a incheiat noua majoritati, atat cu PNL, cat si cu PSD, in multe dintre cazuri voturile consilierilor populari fiind decisive pentru a inclina balanta in Consiliile Judetene.

Oamenii lui Basescu au reusit astfel aceeasi performanta ca liberalii, desi au avut un scor cu 28% mai mic decat marele PNL. De altfel, cu 32% din voturi, liberalii au iesit in paguba, obtinand doar noua majoritati si opt presedinti de CJ-uri. Marii castigatori au fost social-democratii condusi de Liviu Dragnea. Cu doar 5% mai mult decat liberalii, PSD (37,6%) a ajuns sa controleze majoritatea in 31 de judete, iar in 29 dintre acestea au dat si presedintii Consiliului judetean, exceptie facand Muresul si Bihorul, acolo unde alianta dintre PSD si UDMR i-a scos din joc pe liberali.

Se schimba modificarea?

Modificarea legislatiei electorale se va afla printre prioritatile viitorului Legislativ, dupa alegerile din toamna. Atat liberalii, cat si social-democratii se considera dezavantajati de regulile jocului stabilite in mai 2015. Daca liberalii si-au propus revenirea la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, pesedistii sustin ca ar fi obtinut mai multi sefi de Consilii judetene daca acestia ar fi fost alesi direct prin votul cetatenilor. Deocamdata, Camera Deputatilor a adoptat tacit doua initiative legislative pentru alegerea edililor in doua tururi, una dintre ele apartinandu-i deputatului PMP Eugen Tomac.


Publicat de : ---
Data publicării: 05 Iul 2016 - 05:04
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55566&titlu=Negocierile_subterane_au_deturnat_votul_poporului