Marți, 26 Iulie 2016 - 05:18 AM Aleg.RO: Cetatenii vor putea sa-si plateasca retroactiv contributia la pensii. Care va fi procedura?

Publicat de: ---

curierulnational

Cetatenii care n-au ajuns inca la varsta de pensionare vor putea sa-si plateasca retroactiv contributia la pensii pentru ultimii cinci ani, daca au perioade in care n-au fost asigurati in niciun sistem autohton . Masura este inclusa intr-un proiect de act normativ care va ajunge curand pe lista de vot decisiv a deputatilor, cu propunere de adoptare.

Cetatenii vor putea sa-si plateasca retroactiv contributia la pensii Foto: energynomics.ro

Propunerea legislativa privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii a fost respinsa de Senat in 2012, insa a ajuns recent pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, fiind propusa pentru adoptare. Daca va trece de votul deputatilor, documentul va mai avea nevoie doar de semnatura presedintelui Romaniei pentru a se aplica.

Citeste si Top 5 cele mai mari pensii din Romania platite in 2016. Cel mai bogat pensionar incaseaza intr-o luna cat altii in 4 ani

In esenta, prevederile propuse ofera cetatenilor posibilitatea legala de a-si achita contributia la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani in care n-au avut calitatea de asigurat in sistemul public (sau in alte sisteme autohtone) de pensii.

"Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (...) si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia", scrie in proiect. Totodata, este subliniat ca facilitatea nu va viza persoanele pentru care asigurarea in sistemul public de pensii este obligatorie.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro.


(339 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Cetatenii vor putea sa-si plateasca retroactiv contributia la pensii. Care va fi procedura? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62368512153625 seconds.