Motivare instanta: Bogdan Olteanu a incasat milionul de euro din Bulgaria. Inregistrari ambientale si documente bancare [1]

Judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie sustin ca Bogdan Olteanu a profitat de influenta pe care o avea ca al treilea om in stat, pentru a obtine sume uriase de bani, respectiv un milion de euro in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii

.

Motivare instanta: Bogdan Olteanu a profitat de functia sa pentru a obtine sume uriase de bani

Interceptarile, inregistrarile ambientale, documentele bancare si declaratiile martorilor demonstreaza ca Bogdan Olteanu a primit bani pentru a interveni in numirea lui Liviu Mihaiu, in 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii, arata judecatorul de la ICCJ in motivarea deciziei ca fostul viceguvernator al BNR sa fie plasat in arest la domiciliu.

Dupa ce prezinta pe larg probele si relevanta lor in stabilirea acuzatiei magistratul Angela Dragne arata ca ”....probele administrate pana la acest moment procesual contureaza suspiciunea rezonabila ca inculpatul Olteanu Bogdan ar fi savarsit infractiunea de trafic de influenta in modalitatea descrisa anterior” iar ”sustinerea inculpatului ca nu a avut nicio contributie in numirea in functia de guvernator al Deltei Dunarii a lui  Mihaiu Liviu si nici nu a primit nicio suma de bani reprezentand comision pentru interventia avuta in aceasta numire este contrazisa de depozitiile martorilor, interceptarile convorbirilor telefonice, inregistrarile ambientale si documentele bancare”.

"Inculpatul a profitat de influenta detinuta in baza functiei pe care o detinea pentru a obtine sume uriase raportat la veniturile la care era indreptatit, ignorand exigentele de etica pe care le presupune calitatea de ales public. Fapta apare cu atat mai grava avand in vedere pozitia pe care o detinea inculpatul la momentul savarsirii statului, cea de presedinte al Camerei Deputatilor, considerata a treia pozitie in ierarhia functiilor statului, ceea ce ii permitea sa influenteze activitatea a numeroase institutii", se arata in motivarea judecatorilor, prin care Bogdan Olteanu a fost plasat in arest la domiciliu.

Magistratii mai arata ca faptele de care este acuzat Bogdan Olteanu reprezinta si acum un pericol pentru ordinea publica, chiar daca ele au fost descoperite de organele judiciare in luna ianuarie 2016, la aproape 8 ani de la savarsire, generand si in prezent in randul societatii "puternice reactii negative, care persista cu aceeasi intensitate".

In opinia instantei, circumstantele personale favorabile lui Bogdan Olteanu (are un nivel ridicat de instruire, nu are antecedente penale, este integrat in societate) nu poate justifica cercetarea acestuia in libertate sub control judiciar, asa cum a cerut fostul presedinte al Camerei Deputatilor.

Anchetatorii arata, in referatul prin care au cerut instantei supreme arestarea preventiva a viceguvernatorului BNR, ca in 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci presedinte al Camerei Deputatilor, a mers in Delta Dunarii, insotit de o alta persoana, care a intermediat discutia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi in Delta s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

In schimbul folosirii influentei sale pentru numirea in postul de guvernator al rezervatiei Delta Dunarii, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma sa-i primeasca in numerar, sustin procurorii. Persoana care a fost numita ca guvernator a fost chemata la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu doua saptamani inaintea adoptarii hotararii de Guvern prin care a fost oficializata numirea, si i s-a adus la cunostinta ca va fi desemnata pentru acel post, mai arata anchetatorii.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat in servicii de consultanta in campania electorala din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumita firma i-ar fi pus la dispozitie lucrari de analiza politica si sondaje de opinie.

DNA a anuntat ca se fac acte de urmarire penala in aceasta cauza si fata de alte persoane.

Pe 29 iulie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Bogdan Olteanu, acesta fiind plasat in arest la domiciliu pe o perioada de 30 de zile, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.

Bogdan Olteanu este acuzat ca, in perioada iulie — noiembrie 2008, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la Sorin Ovidiu Vintu suma de un milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.


Publicat de : ---
Data publicrii: 04 Aug 2016 - 05:21
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55905&titlu=Motivare_instanta__Bogdan_Olteanu_a_incasat_milionul_de_euro_din_Bulgaria__Inregistrari_ambientale_si_documente_bancare