Liviu Mihaiu stia de aranjamentul lui Sorin Ovidiu Vintu, dar spune ca a aflat de banii dati dupa ce a fost numit guvernatorul Deltei - motivare ICCJ [1]

Liviu Mihaiu le-a spus procurorilor DNA ca stia de la Sorin Ovidiu Vintu de aranjamentul pe care il va face pentru numirea sa ca guvernator al Deltei Dunarii, dar ca abia dupa numirea sa a aflat ca s-au dat si bani pentru acest lucru, potrivit motivarii deciziei de arestare la domiciliu a lui Bogdan Olteanu

.

Instanta suprema a decis, in 29 iulie, ca Bogdan Olteanu sa stea in arest la domiciliu, respingand cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a fostului viceguvernator al BNR, in dosarul in care este acuzat ca a primit un milion de euro si sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vintu, in schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, in 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Contestatia lui Bogdan Olteanu si a procurorilor DNA va fi judecata in 11 august, de un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Judecatorul Angela Dragne retine, in motivarea deciziei, aspecte esentiale din declaratia data de Liviu Mihaiu la DNA, in calitate de martor. Citeste si...EXCLUSIV. Alina si-a facut trei operatii estetice strategice in SUA inainte de intalnirea cu sotul ei. A cheltuit 80.000$ doar ca sa-l faca pe Borcea cu capul!

“Martorul Mihaiu Liviu a aratat ca a fost intrebat de Vintu daca vrea sa ocupe postul de guvernator al Deltei Dunarii. Intrucat Mihaiu Liviu a fost de acord, Vintu i-a spus ca va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tariceanu i-a spus ca va fi numit guvernator. Martorul a precizat ca: «Vantu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru». Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat ca Vantu a dat bani pentru aceasta numire”, potrivit documentului citat.

Procurorii au aratat in fata instantei ca, initial, Liviu Mihaiu nu a fost multumit de acest aranjament, din punct de vedere financiar, respectiv pentru ca pierdea functiile pe care le avea atunci, cea mai importanta fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decat cel de guvernator al Deltei Dunarii.

Ulterior discutiilor pe care le-a avut cu Vintu, Liviu Mihaiu a acceptat, iar la solicitarea omului de afaceri, iesirea din actionariat a lui Mihaiu s-a realizat intr-un termen foarte scurt, se mai arata in documentul citat.

Un martor audiat de procurori a aratat, in declaratia data la DNA, ca ”dupa destituirea lui Liviu Mihaiu din functia de guvernator al Deltei Dunarii, Vintu a fost extrem de suparat, context in care ar fi spus ca a pierdut un milion de euro sau ca l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”.

Ionut Adrian Eftime, martorul cheie din dosarul lui Bogdan Olteanu, le-a spus procurorilor ca in 2008 i-a dat lui Bogdan Olteanu, la sediul central al PNL, un million de euro de la Sorin Ovidiu Vintu pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Eftime a fost testat cu detectorul de minciuni, rezultand ca acesta nu are un comportament simulat, mai arata judecatorul care a dispus plasarea in arest la domiciliu a lui Olteanu.

Anchetatorii arata in referatul prin care au cerut instantei supreme arestarea preventiva a viceguvernatorului BNR ca, in 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci presedinte al Camerei Deputatilor, a mers in Delta Dunarii, insotit de o alta persoana, care a intermediat discutia cu omul de afaceri. Cei doi au fost transportati in Delta cu un elicopter pus la dispozitie de Vintu, fiind dusi la baza Lebada din localitatea Crisan, unde Vintu detinea o ambarcatiune folosita cu rol de locuinta de vara, potrivit documentului citat.

In schimbul folosirii influentei sale pentru numirea in postul de guvernator al rezervatiei Delta Dunarii, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma sa-i primeasca in numerar, sustin procurorii. Liviu Mihaiu a fost chemat la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu doua saptamani inaintea adoptarii hotararii de Guvern prin care a fost oficializata numirea si atunci i s-a adus la cunostinta ca va fi desemnat pentru acel post, mai arata anchetatorii.

Sorin Ovidiu Vintu ar fi inceput in vara anului 2008 demersurile pentru ca Liviu Mihaiu sa fie numit guvernator al Deltei Dunarii. Interesul lui Vintu era in primul rand economic, legat de faptul ca o parte din proprietatile sale imobiliare se aflau in Delta si aici petrecea o mare parte a timpului, exprimandu-si intentia de a transforma Delta intr-o destinatie de turism exclusivist, sustin anchetatorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.


Publicat de : ---
Data publicrii: 04 Aug 2016 - 05:21
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55917&titlu=Liviu_Mihaiu_stia_de_aranjamentul_lui_Sorin_Ovidiu_Vintu__dar_spune_ca_a_aflat_de_banii_dati_dupa_ce_a_fost_numit_guvernatorul_Deltei___motivare_ICCJ