"Conducerea ANPC nu sustine trecerea institutiei la Parlament"

     * Bogdan Pandelica, presedintele ANPC, nu a raspuns solicitarii ziarului BURSA pana la inchiderea editiei
       Conducerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu este de acord cu trecerea institutiei din subordonarea Guvernului in coordonarea Parlamentului, sustine Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC)

.
     Domnia sa a participat, luni, la o intalnire care a avut loc intre initiatorii proiectului legislativ care prevede schimbarea statutului ANPC, reprezentantii consumatorilor si conducerea ANPC.
     Ulterior, Costel Stanciu ne-a declarat: "Au fost prezenti la intalnire atat deputatii PNL Daniel Zamfir si Razvan Mironescu, dar si Alin Iacob, de la AURSF (n.r. Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare) si domnii Bogdan Pandelica (presedintele ANPC) si directorul general al institutiei Paul Anghel. Cei doi domni care conduc ANPC nu sunt pentru schimbarea statului institutiei, nu sustin trecerea ANPC sub coordonarea Parlamentului. Au invocat ca si Guvernul ar fi dat aviz negativ proiectului, insa acesta se pare ca nu a ajuns la Parlament.
     In cadrul intalnirii, li s-a explicat ca aceasta schimbare de statut ar duce la cresterea numerica a functionarilor din institutie, la intarirea autoritatii, la oameni mai competenti in ANPC".
     Costel Stanciu a subliniat ca APC sustine modificarea statutului ANPC si ca Asociatia isi doreste ca viitoarea institutie sa se ocupe strict de supravegherea pietei.
     Seful APC ne-a mai spus: "Educarea consumatorilor si rezolvarea alternativa a disputelor trebuie sa ramana in sarcina asociatiilor de consumatori. Daca faci mediere, cum mai aplici sanctiuni?"
     In opinia domnului Stanciu, "ANPC nu este vizibila", activitatea institutiei orientandu-se mai mult catre micile intreprinderi.
     In cadrul intalnirii de luni a fost discutata posibilitatea de imbunatatire a initiativei legislative, dupa cum ne-a spus Alin Iacob, presedintele AURSF.
     Domnia sa ne-a precizat: Avem nevoie de o lege care sa conduca la o autoritate cu mai multa forta. Au fost aduse in discutie mai multe aspecte, printre ele numarandu-se si zona de preventie, descurajarea abuzurilor prim amenzi mai mari, salarizarea inspectorilor ANPC. Acum, acestia au salarii foarte mici, care ii des¬curajeaza sa-si desfasoare activitatea in cele mai bune conditii".
     Conducerea ANPC si reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (institutie care coordoneaza ANPC) nu au raspuns, pana la inchiderea editiei, solicitarii ziarului BURSA de a comenta pe subiect.
     Propunerea de trecere a ANPC din subordinea Guvernului in cea a Parlamentului a fost depusa in aprilie la Camera Deputatilor spre avizare, de catre deputatul PNL Razvan Mironescu, unul dintre semnatarii documentului fiind deputatul Daniel Catalin Zamfir, care a promovat Legea darii in plata.
     Domnia sa ne-a spus, la acea vreme: "Guvernul vrea sa pastreze ANPC sub controlul sau, dar o institutie nu poate fi echilibrata daca este in subordinea statului".
     Proiectul de lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ si a fost avizat negativ de Consiliul Economic si Social.
     Expunerea de motive publicata pe site-ul Camerei Deputatilor arata: "Reorganizarile repetate prin care a trecut aceasta institutie nu au fost de natura sa-i permanentizeze o forma de organizare stabila, ci, din contra, i-au creat o vulnerabilitate, riscand sa afecteze in final drepturile consumatorilor. Schimbarea modului de organizare si func¬tionare a Autoritatii, in sensul pozitionarii ei sub controlul parlamentar, prin faptul ca va fi condusa de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din sapte membri, desemnati de Parlament, la propunerea Comisiilor de specialitate reunite, ii asigura autonomia si independenta, devenind o structura stabila, cu buget propriu, capabila sa ia decizii in interesul consumatorilor fara a fi supusa presiunilor din partea unui tert, fie el si institutie a statului".
     Documentul mai subliniaza, printre altele, ca, anual, pana la 30 iunie, ANPC va comunica Parlamentului un raport privind activitatea sa si modul in care operatorii economici si autoritatile publice respecta regulile protectiei consumatorilor.
     Initiatorii considera ca asigurarea independentei ANPC este singurul mod prin care drepturile si interesele consumatorilor vor fi mai bine reprezentate si aparate.
     Referitor la aceasta propunere, Bogdan Pandelica ne-a spus, la inceputul anului: "Probabil ca aceasta idee, a consumatorilor, a pornit de la faptul ca in momentul in care esti sub cupola Parlamentului schimbarile conducerii sunt mai putin fluctuante. Mandatul unui conducator este pentru cel putin patru ani de zile si atunci acesta isi poate face un plan de actiune detaliat pentru cei patru ani, pe cand, in situatia actuala, fiecare presedinte schimbat la ANPC poate veni cu propria amprenta, putand tine cont sau nu de ceea ce s-a intamplat pana atunci in institutie, de directiile si proiectele presedintelui de dinainte. Schimbarile ar putea genera niste pierderi din punct de vedere al imaginii institutiei, ce nu pot fi cuantificabile". In opinia domnului Pandelica, orice persoana care vine la conducerea institutiei ar trebui sa fie cat se poate de profesionista.   
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Aug 2016 - 05:43
 

Link știre