MS va duce o politica ferma in privinta preturilor medicamentelor, in favoarea pacientilor si bugetului [1]

Ministerul Sanatatii va duce o politica ferma in privinta preturilor medicamentelor, in favoarea pacientilor si a bugetului asigurarilor sociale de sanatate, afirma reprezentantii MS

.

Precizarea Ministerului Sanatatii vine in urma unei interpelari a deputatului PSD Neviser Zaharcu privind controlul preturilor la medicamente.

"Misiunea principala a Ministerului Sanatatii este sa asigure accesul pacientilor romani la tratament. De aceea, politica de preturi trebuie sa fie una predictibila si sustenabila, astfel incat pacientii sa nu aiba de suferit, iar medicamentele necesare lor sa se gaseasca tot timpul in farmacii si spitale. Dupa cum probabil stiti, preturile medicamentelor din Romania sunt stabilite in functie de pretul cel mai mic din 12 state europene", arata MS.

Reprezentantii ministerului admit ca in perioada 2009 — 2015 s-au inregistrat in mai multe cazuri diferente intre preturile la unele medicamente din Romania si din alte state europene, care nu au fost intotdeauna in beneficiul tarii noastre.

"Dumneavoastra precizati ca bugetul asigurarilor de sanatate ar fi fost prejudiciat cu 2 milioane de euro, deoarece medicamentul Plavix a avut un pret aprobat de 51,75 de euro (pret CIP). In realitate, pretul pe care dumneavoastra va bazati argumentatia este cel din 2008, deci de acum 8 ani. Pretul acestui medicament este, in septembrie 2016, de 7,00 euro. Intr-adevar, in perioada 2009 — 2015, s-au inregistrat in mai multe cazuri diferente intre preturile din Romania si din alte state europene, diferente care nu au fost intotdeauna in beneficiul Romaniei. Exista in acest sens mai multe analize ale Curtii de Conturi a Romaniei", afirma reprezentantii Ministerului Sanatatii pe pagina de Facebook, ca raspuns la interpelarea deputatului.

Deputatul PSD Tulcea Neviser Zaharcu i-a cerut ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, printr-o interpelare parlamentara, sa se preocupe mai mult de controlul preturilor medicamentelor.

"Deoarece au fost prezentate informatii care sustin existenta unor diferente semnificative de pret intre medicamente similare comercializate in Romania si medicamente comercializate in celelalte state comunitare, specialistii farmacisti va sesizeaza cu privire la practicarea la nivel national a unor preturi dezavantajoase la medicamentele compensate, cu un impact direct asupra bugetului asigurarilor sociale de sanatate. Spre exemplu, oamenii din sistem au sugerat cazul medicamentului Plavix, care a avut intr-un an vanzari de 12,7 milioane de euro, conform studiilor efectuate pe piata farmaceutica din Romania, produsul avand un pret aprobat de 51,75 euro (pret CIP), in comparatie cu pretul practicat in Italia, de 42,46 euro. Numai in cazul comercializarii acestui medicament prejudiciul adus bugetului de stat a fost de peste 2 milioane de euro", a subliniat parlamentarul tulcean.

Citeste si Ministrul Vlad Voiculescu: Va fi dat un ordin care reglementeaza preturile la medicamente


Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Sep 2016 - 05:08
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56713&titlu=MS_va_duce_o_politica_ferma_in_privinta_preturilor_medicamentelor__in_favoarea_pacientilor_si_bugetului