Tariceanu: Autodenuntul lui Ghita demonstreaza ca aceia care au ignorat prezumtia de nevinovatie pot deveni tinte publice [1]

(adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu considera ca autodenuntul deputatului Sebastian Ghita demonstreaza celor care au ignorat "cu buna-stiinta" prezumtia de nevinovatie cat de usor pot deveni ei insisi "tinte publice" si vinovati de fapte de coruptie inainte ca o instanta sa se pronunte.

"Consider ca doamna Kovesi trebuie sa se bucure de prezumtia de nevinovatie, asa cum ar fi trebuit sa se bucure toti cei care au intrat pe usa DNA, dar au iesit vinovati inainte ca vreo instanta sa se pronunte. Nu am de unde sa stiu care este motivatia reala a denuntatorului si nu am dreptul sa anticipez rezultatul acestui denunt, dar pot spune ca el produce cu certitudine un efect colateral important: demonstreaza celor care au incurajat abuzurile procurorilor in numele luptei anticoruptie, celor care au ignorat cu buna-stiinta prezumtia de nevinovatie cat de usor pot deveni ei insisi tinte publice si vinovati de fapte de coruptie inainte ca vreo instanta sa se pronunte", a afirmat miercuri Tariceanu, potrivit unui comunicat de presa al ALDE transmis AGERPRES.

El a sustinut ca presedintele Iohannis tolereaza "o democratie de fatada" instituita in "timpul regimului Basescu".

"Preocuparea mea profunda depaseste insa cu mult si de multa vreme acest caz. Ea este legata de faptul ca Romania a devenit din timpul regimului Basescu un stat cu o democratie de fatada, controlat de persoane din conducerea unor institutii de forta ale statului, iar actualul presedinte tolereaza in continuare aceasta stare de fapt. Am aflat acum chiar de la fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu ca era informat inca din 2014 despre sume mari de bani negri care or sa iasa la iveala, despre neregulile, chiar ilegalitatile, care s-au produs in redactarea raportului oficial privind posibilul plagiat al tezei de doctorat al doamnei Kovesi, ca aceste ilegalitati au fost dirijate exact de cei care aveau obligatia sa vegheze la respectarea legii", a adaugat Tariceanu.

Copresedintele ALDE este convins ca dezvaluirile lui Basescu sunt generate de anchetele procurorilor referitoare la familia sa.

"Am convingerea ca Traian Basescu nu ar fi facut aceste dezvaluiri, un fel de autodenunt, ca a nascut si patronat o adevarata mafie, daca anchetele procurorilor nu s-ar fi apropiat atat de mult si de periculos de persoana sa si de anturajul sau apropiat. Este de notorietate faptul ca Traian Basescu a amenintat cu noi si senzationale dezvaluiri, in cazul in care procurorii vor continua sa-i ancheteze apropiatii. Daca isi va pune in practica amenintarile si va devoala tot putregaiul pe care l-a inventat ar fi singurul lucru bun facut vreodata de el pentru Romania", a completat Tariceanu, citat in comunicat.

El se declara preocupat de "pasivitatea presedintelui Iohannis". "Un alt motiv al preocuparii mele profunde este pasivitatea totala a presedintelui Iohannis fata de aceasta stare de fapt. Nu stiu inca daca aceasta pasivitate provine dintr-o neintelegere a realitatii politice ce il inconjoara, dintr-o neintelegere a rolului sau constitutional sau pentru ca este la randul sau prizonierul unor structuri de forta care il controleaza sau santajeaza prin intermediul dosarelor din care reiese ca a devenit proprietarul unor imobile din Sibiu folosindu-se de acte false. (...) Denuntul facut de catre deputatul Sebastian Ghita si mai cu seama dezvaluirile fostului presedinte al Romaniei dovedesc ca Romania nu este nici pe departe un stat de drept si aceasta stare de fapt trebuie urgent corectata prin conjugarea eforturilor dintre institutiile democratic constituite ale statului", a incheiat Tariceanu.

AGERPRES


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Sep 2016 - 05:08
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56719&titlu=Tariceanu__Autodenuntul_lui_Ghita_demonstreaza_ca_aceia_care_au_ignorat_prezumtia_de_nevinovatie_pot_deveni_tinte_publice_