Joi, 29 Septembrie 2016 - 05:08 AM Aleg.RO: Cum se sifoneaza banii alocati pentru dezvoltarea Romaniei. Dragnea si Dincu au impartit 5,7 miliarde de lei dupa criteriul „al cui primar esti“

Publicat de: ---

adevarul

ExpertForum (EFOR), ONG axat pe politici publice, a analizat modul in care Ministerul Dezvoltarii a alocat banii din Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) in ultimii patru ani, timp in care ministerul a fost condus de Liviu Dragnea sau de apropiatii sai, fie ca vorbim de Sevil Shhaideh, fina lui Dragnea, sau de actualul ministru, Vasile Dancu, unul dintre sfetnicii liderului PSD . Potrivit raportului EFOR, cei trei ministri au alocat peste 5, 7 miliarde de lei, iar aceasta este doar o suma estimativa, pentru ca nu exista statistici oficiale. E foarte probabil ca cifrele reale sa fie si mai mari.

Pe scurt, raportul EFOR, prezentat ieri de Septimius Parvu, arata doua concluzii alarmante: pe de o parte, banii sunt alocati de minister in mod discretionar, in functie de afinitatile politice si nicidecum de necesitatile reale de dezvoltare ale localitatilor. Pe de alta parte, banii, odata ajunsi in teritoriu, intra pe mana firmelor de partid in urma unor licitatii netransparente, sau chiar prin incredintare directa. Dar sa vedem cum functioneaza cap-coada mecanismul de sifonare a banilor dedicati dezvoltarii Romaniei.

Accesarea fondurilor PNDL, o formalitate Primul pas: in 30 de zile de la  aprobarea bugetului de stat - care, de regula, are loc in luna decembrie a fiecarui an- primariile trimit solicitari de finantare la Ministerul Dezvoltarii pentru proiecte care „nu pot fi realizate din alte fonduri“, dupa cum spune legea. „Cu toate acestea, PNDL se suprapune partial peste prioritatile administrate de Compania Nationala de I nvestitii. Spre exemplu, constructia salilor de sport este prioritate in ambele programe“, arata raportul EFOR. Lista cu fondurile alocate se aproba prin ordin de ministru. Altfel spus, printr-o simpla semnatura, ministrul trimite stimulente financiare pentru primari, in special pentru cei din partidul sau. „Reprezentantii partidelor aflate la putere aveau de trei ori mai mari sanse sa primeasca bani. Era important «al cui esti». De cele mai multe ori, proiectele se dau nu neaparat in functie de necesitatile reale, ci pe principiul «al cui esti»“, sustine Septimius Parvu.

„Banii se impart fara criterii“

Pentru primari, programul PNDL are un mare avantaj: banii de la Minister se obtin mult mai usor decat banii europeni. „La fonduri europene, intri la inchisoare daca ai luat 100 de lei“, arata Parvu.  In cazul banilor din PNDL, desi sumele sunt consitente – vorbim de 5, 7 miliarde de lei in ultimii patru ani-  frica de puscarie nu exista, pentru ca e aprope impsobil ca cineva sa urmareasca pentru ce au fost alocatii banii si cum au fost cheltuiti.  „Banii se impart fara criterii, fara indicatori cantitativi, fara niciun punctaj. Nu exista statistici clare despre cat s-a cheltuit. Nu exista o cifra despre numarul proiectelor implementate. Nu exista o lista cu sanctiunile sau cu sumele recuperate in caz ca nu s-a respectat contractul. De altfel, Curtea de Conturi, intr-un raport in care critica drastic modul in care sunt cheltuiti banii din PNDL, arata ca sunt indicii clare ca unele proiecte au fost incepute, apoi s-au pierdut pe drum“, mai arata Septimius Parvu.

Avem in continuare un sistem ceausist de a loca bani politic si de a tine evidenta pe linia de partid, dar nu oficial.

Sorin Ionita, presedinte EFOR

Sorin Ionita, presedintele EFOR, spune ca Ministerul Dezvoltarii pur si simplu nu vrea sa tina o evidenta. „E o ipocrizie maxima. Ministerul se preface de ani de zile, spunand ca e o problema tehnica sa puna 4.000 de contracte pe un site, desi nu e mare lucru de facut. Aceasta evidenta ar presupune cateva coloane, e o chestiune scolareasca. Nu putem vorbi nici de prostie, ci de o incercare deliberata de a mentine obscuritatea“, sustine Ionita.

Desi Ministerul Dezvoltarii nu are o evidenta oficiala a banilor cheltuiti prin PNDL, cineva tot tine o numaratoare, fie ea si informala: Consiliile Judetene. „Desi banii nu trec pe la Consiliile Judetene, ci merg direct la primarii, sefii de juet stiu exact ce fac primarii, apoi le pun frana sau apasa acceleratia la minister. Avem in continuare un sistem ceausist de a loca bani politic si de a tine evidenta pe linia de partid, dar nu oficial. Vorbim despre un sistem de stat paralel, prin partide“, spune Sorin Ionita, in contextul in care mai multe Consilii Judetene au raspuns la solicitarea EFOR de a trimite date privind moduil in care primariile din judetele respective au absorbit bani din PNDL. Asta in conditiile in care, asa cum arata si Sorin Ionita, primariile nu trimit solicitarile pentru finantare mai intai la Consiliile Judetene, ci direct la minister.

Mana cereasca pentru firmele de partid Raportul EFOR arata ca judetele campioane la atragerea de fonduri din PNDL sunt: Dambovita, Giurgiu si Valcea. Ca o trasatura comuna, in toate cele trei judete, dar si in altele analizate, exista 5-6 firme care castiga 50% – 70% din achizitii. Cele mai multe sunt conduse de oameni care au sponsorizat, deopotriva, marile partide, tocmai pentru  a ramane abonati la contracte cu statul indiferent de formatiunea care ajunge la putere. „Multe dintre aceste firme au castigat bani sub toate guvernele si culorile politice ale primarilor sau presedintilor de consilii judetene. Donatiile unor firme sau persoane juridice catre mai multe partide politice in acelasi timp demonstreaza dorinta de a-si securiza posibilitatea de a face afaceri cu toti decidentii politici“, arata raportul EFOR. De asemenea, multe dintre aceste firme au dosare penale (evaziune fiscala, mita, favorizarea la achizitii publice ) sau sunt conectate politic. Sa luam cele mai graitoare exemple, pe judete.

Dambovita

Cast SRL este una dintre firmele care a castigat cele mai multe contracte (377) in Dambovita, judet patronat de Adrian Tutuianu (PSD). Firma este sub urmarire penala in dosarul in care apare si fostul presedinte CJ Prahova, Mircea Cosma.

Firma Complis a fost detinuta de fostul presedinte al CJ Dambovita,  Gheorghe Ana (PSD). In 2011, ii cedeaza firma lui Victor Sanda, fost deputat PSD. „Si-au donat formele pentru a nu fi in conflicte de interese“, sustine SeptimiusParvu. Din PNDL, firma Complis a castigat peste 10 milioane de lei.

Giurgiu

Cele mai multe contracte in Giurgiu au fost castigate de Romstrade, firma condusa de Nelu Iordache, arestat in 2012 pentru deturnare de fonduri. Iordache a castigat cele mai banoase contracte de la CNADNR si Ministerul Dezvolatrii pentru modernizarea drumurilor locale din Prahova, Bistrita, Giurgiu si Ilfov. „Unele firme au lucrari la nivel national, altele la nivel regional. Unele sunt abonate la anumite Consilii Judetene, altele la Compania Nationala de Autostrazi“, arata Septimius Parvu.

Tehnologica Radion este a doua firma care s-a abonat la contracte in Giurgiu. Theodor Berna, seful firmei, cunoscut ca unul dintre „regii asfaltului“, a fost arestat pentru evaziune. In presa au aparut declaratii conform carora Vasile Blaga ar fi facut presiuni asupra lui Darius Valcov, fost primar PDL al Slatinei, ca Tehnologica Radion sa castige contracte in judetul Olt.

Valcea

Cazicom si Strabag par a fi campionii contractelor in Valcea. Cazicom este condusa de  Ion Cazan, membru PSD si tatal lui Laurentiu Cazan, membru in CA al CET Govora si lider al tinerilor liberali din Valcea. Presa locala a scris despre firma lui Cazan ca ar fi abonata la contracte locale, fiind apropiata de presedinteleCJ Ion Calea (PSD), dar si de Cristian Buican, deputat PNL de Valcea. De altfel, firma lui Buican, Lovapi SRL, are sediul chiar in cabinetul de avocatura a lui Laurentiu Cazan.

Suceava

Cele mai multe proiecte din Suceava au ajuns la Test Prima si Calcarul SA. Test Prima este detinuta de Viorel Juravle, apropiat al fostului senator liberal Orest Onofrei, dar si al lui Gheorghe Flutur, actualul sef al CJ Suceava.

Calcarul SA apartine de Nicolae Troase, presedintele Camerei de Comert si industri Suceava si unul dintre cei mai bogati oameni din judet.

Teleorman

Din 11 contracte scoase la licitatie, firma Teldrum, controlata din umbra de liderul PSD Liviu Dragnea, a castigat, fie singura, fie in asociere, nu mai putin de 10.

Firma WFA, condusa de Ion Florian, unul dintre oamenii de incredere ai lui Dragnea, a castigat un contract pentru constructia a 16 km de drum, insa la un pret de 2.2 milioane de lei pe km, in conditiile in care pretul normal este de sub 1 milion de lei.


(478 afiºãri)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte ºtiri din sursa
Adevãrul

· Alte ºtiri de la ---


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa Adevãrul:

Cum se sifoneaza banii alocati pentru dezvoltarea Romaniei. Dragnea si Dincu au impartit 5,7 miliarde de lei dupa criteriul „al cui primar esti“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.
Page created in 0.64201998710632 seconds.