Klaus Iohannis, premiat in Germania pentru lupta anticoruptie [1]

Klaus Iohannis a primit, in Germania, miercuri seara, premiul ”Herman Ehlers” pentru "merite deosebite in sprijinirea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei"

.

"Este pentru prima data cand un presedinte din Romania este premiat pentru lupta anticoruptie. Au mai fost premiat personalitati sau membri ai sistemului judiciar din Romania. Este interesant de vazut faptul ca acest premiu vine intr-un moment in care in Romania sunt framantari serioase si scandaluri publice", a zis Mihai Gadea in direct la Antena 3, in emisiunea ”Sinteza Zilei”.

Administratia Prezidentiala a transmis discursul integral al lui Klaus Iohannis din Germania:

Va prezentam in continuare transcrierea alocutiunii:

„Stimate domnule Presedinte Bernhardt,
Domnule Vice-presedinte al Landtag-ului Heinemann,
Domnule Deputat al Bundestagului Dr. Fabritius,
Domnule Ambasador Hurezeanu,
Doamnelor si domnilor,
Ma bucur si sunt onorat sa fiu alaturi de dumneavoastra in aceasta seara.

Decernarea acestei distinctii ma onoreaza in mod deosebit, pe mine si pe cei care au contribuit la consolidarea drumului Romaniei spre democratie si stat de drept. Ma aflu aici si va multumesc si in numele lor.

Onoarea este cu atat mai mare, cu cat inaintea mea acest premiu a fost acordat unor personalitati de prim rang, cu certe contributii in domeniile lor.

Doamnelor si domnilor,

Romania se afla intr-un proces de transformare profunda, in ultimii ani justitia romaneasca devenind tot mai matura si mai independenta.

Anuntam, la inceputul mandatului meu de Presedinte al Romaniei, ca imi doresc ca fenomenul coruptiei sa nu mai reprezinte una din problemele agendei publice. Îmi vine aici in minte titlul ales de (pe atunci inca) elevul Hermann Ehlers pentru o compunere in care urma sa isi prezinte proiectiile de viitor: Din ce calitate/pozitie imi pot sluji cel mai bine tara?. Am vazut in alegerea mea ca Presedinte oportunitatea de a-mi ajuta tara sa progreseze. Ca Presedinte, mi-am asumat foarte ferm intarirea statului de drept si consolidarea mecanismelor democratice, pentru ca Romania sa fie un stat in care cetatenii se simt aparati in fata abuzurilor, in care partenerii europeni sau internationali vad un interlocutor previzibil si de incredere. Cum am mai spus-o cu diverse ocazii, consider ca Presedintele trebuie sa fie nu doar garantul, ci si cel dintai promotor al statului de drept.

Ma bucur sa constat, la aproape doi ani de la acel moment, ca s-au facut progrese semnificative. Institutiile cu atributii in domeniu duc o lupta decisa si consecventa impotriva coruptiei, care este principalul dusman al competitiei libere, generand demobilizarea adevaratilor profesionisti, impiedicand investitiile straine, dezvoltarea civica, initiativa si inovatia. Cetatenii nostri stiu acest lucru si doresc o altfel de politica, o politica mai curata si facuta cu integritate, fapt dovedit de sprijinul public foarte ridicat pentru efortul institutiilor implicate. Iar in calitatea mea de Presedinte voi sustine ferm, pe tot parcursul mandatului meu, acest obiectiv strategic.

[citeste si]

Se poate spune, pe buna dreptate, ca Romania a devenit unul din exemplele europene in acest domeniu. Consolidarea statului de drept si independenta justitiei au devenit fenomene ireversibile. Toate aceste progrese ne indreptatesc sa consideram ca este timpul ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa se finalizeze prin internalizarea mecanismelor sale la nivelul autoritatilor romane.

S-a amintit aici si fosta mea functie de Primar al Sibiului. A fost o perioada de care imi amintesc cu placere. Am inceput cu proiecte mici, urmate de proiecte tot mai mari si mai ambitioase, care au dus la transformarea orasului intr-unul dintre cele mai vizibile din Romania. Cu o economie puternica, Sibiul a fost repus pe harta competitivitatii economice si a bunastarii, cu peste 10 000 de locuri de munca si cu o rata a somajului aproape de zero. Marii investitori din Germania au ales Sibiul si pentru faptul ca aici se vorbeste germana, dar si pentru legaturile istorice ale orasului cu comunitatea de origine germana.

Ma bucur ca exemplul Sibiului de Capitala Culturala Europeana 2007 a incurajat si alte orase din Romania sa se prezinte Europei si lumii. De curand un alt frumos oras romanesc, Timisoara, a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana 2021. Timisoara nu este numai orasul unde a inceput drumul democratic al Romaniei acum 27 de ani, ci si una dintre localitatile romanesti cu cea mai mare deschidere spre multiculturalitate si diversitate culturala, etnica, lingvistica si religioasa.

Romania a reusit sa dezvolte un model inter-cultural de interactiune atat a minoritatilor cu majoritatea, cat si a minoritatilor intre ele. Este un model care aduce in prim plan diversitatea culturala si implica minoritatile in procesul decizional pentru societatea romaneasca in ansamblul ei. Suntem printre putinele tari din Europa in care minoritatile nationale - Romania are 20 - sunt reprezentate in Parlament. Cu mandrie justificata putem spune ca, in domeniul politicii privind minoritatile, Romania depaseste actualele standarde europene. Stiu ca si landul dumneavoastra, Schleswig-Holstein, are o politica generoasa in acest domeniu.

Doamnelor si domnilor,

Va multumesc inca o data pentru aceasta onoare deosebita si pentru caldura cu care m-ati primit aici! Va multumesc in numele oamenilor onesti si curajosi din justitia romana si din celelalte institutii ale statului care se angajeaza activ in sprijinirea statului de drept si pentru modernizarea Romaniei.
Va multumesc pentru atentie!"


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Sep 2016 - 05:08
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56721&titlu=Klaus_Iohannis__premiat_in_Germania_pentru_lupta_anticoruptie