PROIECT de LEGE: Prima de casatorie de 15.000 de lei, pentru tinerii insuratei [1]

Un proiect de lege depus in Parlament prevede acordarea unei prime de casatorie pentru tinerii insuratei, dar si o alocatie suplimentara pentru mamele care nasc al treilea copil

.

Foto: doublejj.com

Initiatorul proiectului de lege, deputatul Iacob Puscas, fost membru UNPR, propune ca tinerii pana in 35 de ani care se casatoresc sa beneficieze de o prima de casnicie de 15.000 de lei, din partea statului. Insa, daca divorteaza, acestia vor trebui sa returneze banii primiti. In acest fel, spune initiatorul proiectului de lege, sunt descurajate casatoriile din interes.

"Tinand cont de statisticile actuale care ne spun ca Romania pierde anual peste 80.000 de cetateni si in 2050 Romania va avea 16 milioane de locuitori cred ca este o necesitate si o urgenta in acelasi timp", a declarat pentru Vocea.biz Iacob Puscas.

Pe langa prima de casnicie de 15.000 de lei din partea statului, tinerii insuratei ar putea sa fie scutiti si de plata impozitului pe venit.

"Efortul bugetar estimat este de 7 miliarde lei. Pentru o asemenea masura cred ca sub 1% din PIB se impune a fi alocat. Am gasit si surse de finantare care acopera partial efortul bugetar", precizeaza deputatul.

Initiatorul proiectului precizeaza ca a luat in calcul evetualele casatorii realizate din interes si propune masuri de eradicare a acestei actiuni.

"Pentru a nu incuraja astfel de casatorii am pus conditia restituirii sumelor in mod egal de catre soti daca acestia divorteaza mai devreme de cinci ani de la casatorie", a explicat Iacob Puscas.

Proiectul de lege propune o serie de masuri si pentru familiile biparentale cu trei copii. Acestea ar urma sa beneficieze de o "prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii" in valoare de 15.000 de lei, la nasterea celui de-al treilea copil. Iar pentru a ajuta la cresterea micutilor, familiile ar putea beneficia si de o alocatie suplimentara in valoare de 50% din salariul minim brut. Potrivit initiativei legislative, familiile cu cel putin trei copii minori ar putea sa nu mai plateasca impozit pe venitul din salarii si vor trebui sa achite doar 50% din impozitul pe alte activitati generatoare de venit.

Mamele cu trei copii ar putea iesi la pensie mai repede, daca proiectul va fi aprobat. Iacob Puscas propune ca varsta de pensionare sa se reduca cu doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani, in total. Prevederile se aplica si familiilor monoparentale, in situatia in care unul dintre parinti a decedat, si familiilor cu copii adoptati. Deputatul doreste insa ca legea sa fie aplicabila si retroactiv, pentru ultimii cinci ani de zile, iar fondurile pentru sustinerea initiativei ar trebui sa vina de la Ministerul Muncii.

"Nicio lege nu se aplica retoractiv insa, in acest caz, beneficiarii sunt persoane care se incadreaza in prevederile legii. Ma refer la acordarea a 15.000 lei familiilor care devin numeroase – au al treilea copil. Daca exista familii care au devenit numeroase anul trecut, spre exemplu, este normal sa beneficieze mama de alocatia suplimentara", a conchis Puscas.

Proiectul de lege propus de deputatul Iacob Puscas a fost depus la Senat in procedura de urgenta.

Citeste si Veste buna pentru femeile care vor sa faca un copil. Se acorda mai mult liber de la serviciu


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Sep 2016 - 05:05
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56753&titlu=PROIECT_de_LEGE__Prima_de_casatorie_de_15_000_de_lei__pentru_tinerii_insuratei