Mihai Tudose, PSD: "Misu Negritoiu va fi demis, cat de curand, de la conducerea ASF"

     *  Misu Negritoiu, ASF: "Mi-am inchipuit ca voi veni la o executie publica, nu am facut nimic gresit"
     *  Mihai Tudose: "Ati facut tot ce ati putut, problema e ca nu puteti cat trebuie!
     *  Andreea Paul, PNL: "Misu Negritoiu sfideaza Parlamentul"
       Parlamentarii au aruncat o tirada de reprosuri catre Misu Negritoiu, privind situatia din sectorul asigurarilor, insa acesta a tinut-o, in continuare, pe a lui, sustinand ca nu are ce sa isi reproseze in activitate, fapt care i-a enervat si mai tare pe parlamentari

.
     Misu Negritoiu a mai fost la audieri, in Parlament, si luna trecuta, si, la fel ca acum, nu a dat nici un semn "de cainta", in ciuda criticilor primite.
     Deputatul PNL Andreea Paul, a declarat, ieri: "Parlamentari din toate partidele politice i-am cerut explicit demisia de onoare si nu si-a dat-o, ba chiar ne-a anuntat ca nu o va face. Propun sa demaram procedura parlamentara de demitere!"
     Deputatul PSD Mihai Tudose, presedintele Comisiei pentru politica economica, a spus ca hartiile pentru procedura parlamentara de demitere "sunt in curs".
     Domnia sa a declarat: "Demersul de astazi (n.r. ieri) este pornit pe fondul nemultumirii generale din domeniul asigurarilor. La nivelul PSD, s-a luat decizia sa incepem procedura de demitere a presedintelui ASF. Daca el refuza sa isi dea demisia, atunci vom solicita plenului demiterea sa".
     Intrebat cat timp va dura acest demers, domnul Tudose a raspuns: "Procedural, cat de repede se va putea, o saptamana, doua".
     Potrivit lui Mihai Tudose, in paralel cu demersul pentru o noua conducere, parlamentarii vor trebui sa se angajeze si la amendarea ordonantei privind RCA sau sa vina cu un nou text de lege, care sa raspunda problemelor din piata.
     Intrebat ce ii reproseaza presedintelui ASF, Mihai Tudose a spus: "Dumnezeule! As intreba cu «ce l-as lauda»? Si as raspunde «cu nimic». El invoca o multime de rapoarte facute de fantome, neprezentate nimanui. Ii reprosez o lipsa de interactiune cu piata reala, o lipsa de decizie. Avem informatii ca, in cazul celor doua societati care au iesit din piata (n.r. Astra si Carpatica) au fost luate niste decizii controversate si domnia sa, in calitate de executiv, nu si-a facut treaba.
     Au fost decizii ale Consiliului ASF, iar domnia sa, pur si simplu, nu le-a pus in practica".
     In cadrul audierii, Misu Negritoiu a sustinut ca primele RCA maxime pe care le-a propus autoritatea sunt cu mult sub cele din tarile vecine.
     "Ne-am hotarat sa punem mai mare presiune pe cheltuielile de achizitie si administrare. Am intervenit destul de brutal pentru a ajunge la un nivel suportabil", a afirmat Negritoiu.
     Tarifele maximale pentru RCA stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ar putea fi aprobate de catre Guvern in urma-toarele doua zile, a declarat prese-dintele ASF.
     Acesta sustine ca s-a ajuns la o solutie acceptabila privind tarifele RCA si acesta este "maximul pe care ASF l-a putut face".
     Potrivit acestuia, pentru calculul tarifelor RCA au fost mai multe scenarii, mai ales in ceea ce priveste cheltuielile de achizitii si adminis-trare: "Ne-am hotarat sa punem mai multa presiune pe acestea, am intervenit destul de brutal pe aceste cheltuieli, sa ajungem la un nivel acceptabil pentru toata lumea".
     Oficialul ASF a mai spus ca Autoritatea a angajat si un consultant independent pentru a verifica modul in care au fost stabilite tarifele maximale.
     * Negritoiu: Primele maximale de RCA pe care le-am stabilit nu conduc la cresterea primelor pentru persoane fizice
      Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) propune introducerea in Hotararea de Guvern prin care vor fi aprobate tarifele maximale pentru RCA a unei mentiuni referitoa-re la primele aferente persoanelor fizice, astfel incat acestea sa nu ajunga la prima maximala, a declarat luni presedintele ASF, Misu Negritoiu.
     "Nu avem de-a face cu un control al costurilor de pe persoane juridice pe persoane fizice, iar primele maximale pe care le-am stabilit nu conduc la cresterea primelor pentru persoane fizice, dimpotriva. (...) Sunt tarifele maximale, nu trebuie sa se ajunga acolo. Uitati-va la comparatia pe cele opt societati de asigurari! Toate tarifele maximale sunt sub primele medii practicate de societati, cu doua exceptii: City Insurance si Euroins. (...) Noi ne-am intalnit astazi (luni - n. r.) cu Consiliul Concurentei si ca sa avem un control pe primele individuale, sa nu ajunga la tarifele maximale, am propus sa reflectam in Hotararea de Guvern inghetarea tuturor primelor la nivelul notificarilor catre ASF sub prima maximala, sa nu ajungem la tarifele maximale", a precizat Negritoiu.
     In schimb Mihai Tudose considera ca Misu Negritoiu nu a reusit sa explice clar cum au fost stabilita tarifele maxime pentru RCA.
     Deputatii au atacat atitudinea aroganta a presedintelui ASF, care a spus, in mai multe randuri, ca nu are ce sa isi reproseze.
     * Mihai Tudose: "Va faceti jobul cu personalitate si omorati pe toata lumea"
     Deputatul Mihai Tudose a spus si, in plenul Comisiei, ca "s-a ajuns ca azi toata lumea sa fie nemultumita": "Singurul foarte multumit sunteti dumneavostra (n.r. Misu Negritoiu), care incepeti cu pansamente.(...) Nu se mai poate asa! Sunteti complet depasit de reponsabilitatea functiei pe care o aveti! Este un dezastru si imi asum ceea ce spun!"
     Potrivit domniei sale, "un prim pas ar fi o demisie."
     "Daca erati un pic atent, poate nu se ajungea aici: ASF a adus aspirina cand pacientul trebuia operat, si cand a trebuit operat a venit medicul legist", a mai spus Mihai Tudose.
     Deputatul PNL Daniel Gheorghe i-a reprosat lui Misu Negritoiu ca nu a facut decat sa submineze capitalul autohton: "Dumneavostra si subordonatii dumneavostra raspundeti in fata statului roman sau a altui stat? In piata de asigurari este un monopol al companiilor straine".
     De asemenea, deputatul PSD Gheorghe Simon s-a intrebat daca nu a fost premeditata impingerea in prapastie a celor doua societati de asigurare - Astra si Carpatica: "Ne spalam pe maini ca avem un Fond de Garantare. Va veni FGA sa se inscrie la masa credala? Nu ar fi fost mai bine sa prevenim aceasta situatie? Adevarul probabil numai dumneavoastra il stiti, domnule presedinte. Din discutiile avute aici, cred ca ar trebui sa va depuneti demisia de onoare. Ar fi drept pentru toti detinatorii de asigurari".
     Deputatul PSD Horia Grama l-a intrebat, direct, pe presedintele ASF daca isi asuma vreo raspundere pentru criza din sectorul asigurarilor.
     Iar Negritoiu a raspuns, in stilul caracteristic: "Imi asum faptul ca in acesti doi ani am facut lucruri care trebuiau facute. Nu am gresit nimic".
     Potrivit domniei sale, "nu exista solutii miracol": "Daca nu sunt eu, va fi altcineva care trebuie sa faca aceste lucruri. (...) Eu am venit aici (la ASF - n. r.) pentru ca am vrut sa fac ceva. Am fost solicitat si mi s-a dat asigurarea ca legea va fi respectata si ca voi fi lasat sa fac ceea ce este de facut. Mi-am inchipuit ca vin la o executie publica, dar nu am facut nimic din ce nu trebuia facut. Dumneavoastra ati facut o autoritate independenta si i-ati conferit stabilitate".
     Raspunsul presedintelui ASF nu a fost multumitor pentru deputati. Mihai Tudose a spus: "Ati facut tot ce ati putut, problema e ca nu puteti cat trebuie!"
     Pana acum, Misu Negritoiu a reusit sa isi pastreze fotoliul in fruntea ASF, in ciuda oponentei unor parlamentari si a protestelor transportatorilor. Drept tap ispasitor, a fost oferita demisia vicepresedintelui ASF pentru asigurari Marius Vorniceanu, care s-a reintors la vechiul loc de munca - Curtea de Conturi.
     Recent, Misu Negritoiu, a fost audiat ca martor, la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul "Carpatica Asig".
     * Transportatorii anunta un nou protest la Guvern
     Pe langa audierea lui Misu Negritoiu, parlamentarii s-au intalnit, ieri, si cu transportatorii si reprezentantii service-urilor auto, pentru a-I consulta cu privire la legea RCA.
     Cu toate acestea, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a anuntat, ieri, ca va organiza, pe 2 noiembrie, un miting de protest in fata Guvernului, la care vor participa 6.000 de autovehicule. 

 link: ASSAI: "Romania risca sa intre in infringement, din cauza nivelului ridicat de cost al politei RCA"
 
Publicat de : ---
Data publicării: 25 Oct 2016 - 06:16
 

Link știre