100 de minute. PSD marcheaza electoral. PNL incaseaza pentru Ciolos [1]

PNL incaseaza lovitura dupa lovitura de la PSD din cauza lui Dacian Ciolos

. Acum acuza PSD de populism pentru ca au fost votate in comisii cresteri de salarii pentru profesori si medici.

Alina Gorghiu spune ca nu poate permite un asemenea exces politic, in timp ce tara sta pe un butoi cu pulbere fiindca doar votarea acestei masuri a convins sindicatele din sanatate sa renunte la greva. Dacian Ciolos si tehnocratii sunt turbati, iar PNL incaseaza electoral lupta. 

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, denunta maririle salariale anuntate de Parlament si lanseaza un atac dur la presedintele PSD, Liviu Dragnea, spunand ca „nu putem permite un asemenea exces politic". 

Comisiile reunite de Buget si Munca din Parlament au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de baza din invatamant incepand cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de catre parlamentarii PSD si UDMR, liberalii absentand. Totodata, deputatii din comisiile mentionate au mai aprobat si plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era pana acum, precum si majorarea cu 25% a salariului de baza de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al CNAS. 

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, luni, dupa ce deputatii din Comisiile de buget si munca au decis amendarea Ordonantei de Urgenta 20, in sensul majorarii salariilor unor categorii de personal, ca este un moment trist pentru Romania, cu miza electorala, rezultatul fiind "ceva nesustenabil". "Suntem intr-un moment in care poate eu nu am experienta politica sa-l interpretez. Este un moment trist pentru Romania, un moment in care cu miza electorala ne permitem sa ne jucam cu asteptarile si credintele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uita si asteapta sa aiba o viata mai decenta", a spus Pislaru. 

Deputatii PNL din Comisiile de buget-finante si de munca au parasit luni sedinta in care se discuta amendarea OUG 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar, liberalul Eugen Nicolaescu acuzand PSD ca vrea sa schimbe "cu mainile altora" lucruri la care a fost "partas" ani de zile. "Noi am crezut ca va fi totusi echilibru si ratiune. Ma uit ca lucruri care se perpetueaza de ani de zile si la care cei de la PSD au fost partasi astazi vin si le critica si vor sa le schimbe cu mainile altora, nu este corect si nici normal", a spus Nicolaescu, la dezbaterea din comisii, la care participa si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, si reprezentanti ai Federatiei Sanitas. 

El a afirmat ca nu vor fi bani pentru a fi platite sporuri in sectorul sanitar. "Eu cred ca noi nu putem sa fim partasi la un asemenea demers demagogic si populist. Nu cred ca nu trebuie sa protestam ca exista o presiune din partea PSD pe Parlament si pe acest Guvern ca sa facem ce nu au facut ei de ani de zile. În consecinta, nu participam la o asemenea dezbatere care va face mult rau acestei tari. Si sa va asumati doamnelor si domnilor de la PSD ce faceti in tara asta", a adaugat Nicolaescu. La randul sau, deputatul PSD Rovana Plumb a sustinut ca PNL nu doreste corectarea discrepantelor din ordonanta 20. "PNL nu doreste sa corectam aceasta discrepanta din ordonanta 20. Eugen Nicolaescu spunea ca vrem sa facem modificari cu mainile altora. Care mainile altora? Ca suntem intr-o comisie parlamentara la care toti suntem parlamentari. Deci este vorba de responsabilitatea pe care o avem daca dorim sa avem echitate in sistem sau vrem in continuare sa avem un haos care se perpetueaza. Acest amendament pregateste introducerea echitatilor si scoaterea inechitatilor", a explicat Plumb. 

Discutia a avut loc la introducerea unui amendament care, potrivit deputatului Rovana Plumb, "aduce toate calculele la salariile aflate in plata la 2016 si nu la 2009", cum este in prezent. "Nu e normal ca pentru o categorie de personal sa fie calculat sporul la salariul din 2016, iar la alta categorie de personal sporul sa fie calculat la salariul din 2009", a mentionat Plumb, conform Agerpres [2].


Publicat de : ---
Data publicării: 02 Noi 2016 - 05:40
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57397&titlu=100_de_minute__PSD_marcheaza_electoral__PNL_incaseaza_pentru_Ciolos
  [2] http://www.agerpres.ro