Sorin Moldovan, liderul TNL: Trebuie sa avem un program pentru tineri care vor sa urmeze o cariera in administratie [1]

Sorin Moldovan, presedintele Tineretului National Liberal, este unul dintre tinerii care isi doresc o reforma a clasei politice si care au o viziune foarte clara despre cum ar trebui sa se intample acest lucru

. Din calitatea de deputat, pe care spera sa o aiba din 11 decembrie 2016, Sorin Moldovan vrea sa ii ajute pe tineri oferindu-le perspective, dar si solutii, pentru un trai mai bun in Romania.

Foto: Facebook / Sorin Moldovan

- De ce sa voteze cineva cu Sorin Moldovan si nu cu un alt candidat? Ce ar trebui sa stie despre Sorin Moldovan un cetatean care ar vrea sa va acorde votul la alegerile parlamentare? 

M-am nascut in Oradea, sunt bihorean de origine, jumatate clujean. Tatal meu este clujean. Candidez in Cluj ca deputat. O mare parte din copilarie mi-am petrecut-o la Cluj, la bunici. Am decis sa ma implic in politica in anul 2005, in anul I de studentie, din curiozitate. Eram curios sa vad ce inseamna sa faci politica si imi doream sa ajut comunitatea de studenti din care faceam parte la momentul respectiv. Am ajuns vicepresedintele organizatiei de studenti, apoi presedintele organizatiei de studenti, ulterior vicepresedintele organizatiei de tineret al PNL si apoi presedintele organizatiei de tineret la nivel national al PNL. Am mers treptat in cadrul partidului.

In 2009, mi-am inceput cariera in administratia publica. La Ministerul Tineretului si Sportului am fost consilier in cadrul Directiei de relatii internationale. Timp de un an jumatate am ocupat functia de director la Relatii internationale, iar din noiembrie 2010 pana cand fostul PDL a iesit de la guvernare, am fost subsecretar de stat. Am fost cel mai tanar membru al Guvernului, tot pe partea de tineret si sport.

De ce sa ma voteze pe mine? Pentru ca am experienta necesara, si administrativa, si politica, si cunosc toate problemele generatiei mele de tineri si imi doresc sa reprezint generatia mea in Parlament. Cred ca este nevoie de o reimprospatare a clasei politice si cred ca tinerii ar trebui sa voteze, in mod special, candidatii tineri, pentru ca acestia, chiar daca provin din mediul politic, pana la urma toti ne lovim de aceleasi probleme.

- Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ati dezvoltat si pe care le-ati implementat?

Ca presedinte al Comisiei de actiuni impotriva violentei in sport, o comisie interministeriala care gestioneaza toata partea de combatere a violentei la competitiile sportive, una dintre realizarile cu care ma mandresc este modificarea legii 4 din 2008, privind prevenirea si combaterea violentei in cadrul competitiilor sportive, asa numita "legea lui Mitica". Am reusit sa modificam legea respectiva in anul 2012. Au fost inasprite conditiile la competitiile sportive. Ulterior adoptarii acestei legi, violenta la competitiile sportive a fost mult mai scazuta. Acolo am vazut cat de greu lucreaza Parlamentul. M-am chinuit peste un an, impreuna cu federatiile de specialitate, cu Jandarmeria, Politia, sa trec de Parlament aceasta modificare.

Pe parte de tineret, am reorganizat si transparentizat, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, programul delegat de tineret la Natiunile Unite, un program care continua cu succes si astazi. In fiecare an, fiecare stat membru al ONU isi alege doi tineri, o fata si un baiat, care sa ii reprezinte la ONU. Aici am transparentizat modalitatea de selectie.

- Ce proiecte de viitoare aveti, care sa ii includa pe tineri?

Imi doresc ca din calitatea de parlamentar sa contribui la crearea unei legislatii care sa fie predictibile si care sa fie mai orientata in folosul tinerilor. Aici ma refer la domenii precum educatia, incurajarea antreprenoriatului si a altor masuri pentru reducerea somajului in randul tinerilor. Ma preocupa reorganizarea si imbunatatirea legislativa referitoare la sustinerea sportului de performanta si de masa si mentinerea unui stil de viata sanatos in randul cetatenilor.

- Alte proiecte pentru cetatenii Romaniei?

Imi doresc sa reprezint generatia tanara in Parlament, pentru ca tinerilor nu li s-a acordat o mare importanta in ultimii ani si tocmai de aceea avem, de exemplu, exodul de tineri medici (peste 21.000 de tineri medici care au plecat din tara), care este o problema reala. Clujul este un centru universitar de medicina si este un exemplu foarte elocvent. Vreau sa ma focusez pe problemele tinerilor si cred ca fiecare politician ar trebui sa se focuseze pe domeniul pe care il stapaneste cel mai bine, nu sa fie priceput la toate si, practic, la nimic.

- Cum ati convinge un tanar dezamagit de Romania, plecat in strainatate, sa se intoarca in tara?

In primul rand, eu si PNL o sa propunem, daca vom ajunge la guvernare din decembrie 2016, politici indreptate spre aceasta nisa, de a readuce tinerii plecati in strainatate inapoi in tara si aici trebuie sa ne gandim la ce facilitati putem sa le oferim. De exemplu, in administratia centrala si locala, tinerii sunt descurajati sa se angajeze intr-o institutie din cauza salariilor foarte mici, total neatractive si care nu le pot asigura un mod de viata la un standard mediu. Cred ca trebuie sa avem si un program pentru tineri care vor sa urmeze o cariera in administratie si sa fie predictibila. Sa stie ca intra, de exemplu, intr-o primarie ca functionar si ca peste 10-15 ani poate ajunge director la o directie in care s-a specializat. Nu ca vine un partid politic care schimba toti functionarii si numeste politic diverse persoane.

La tinerii medici trebuie sa ne concentram sa ii readucem inapoi in tara. O sa propun un program "Prima Casa" pentru tinerii medici care se duc in mediul rural. De asemenea, trebuie modificata Legea salarizarii.

- Dacian Ciolos a lansat Platforma Romania 100. Care sunt principiile pe care le sustineti?

Platforma lui Ciolos are cateva principii, de exemplu, o Romanie fara coruptie. Este principalul principiu pe care il sustinem. Atunci cand a creionat listele pentru parlamentare, PNL nu a lasat niciun candidat asupra caruia planeaza vreo suspiciune de coruptie nu a fost lasat sa candideze.

Ciolos mai sustine in platforma lui o Romaniei in care fiecare munceste si este platit cinstit. Prin Legea salarizarii se pot reglementa salariile functionarilor, medicilor, profesorilor. Foarte multe din punctele Platformei lui Ciolos se regasesc si in programul de guvernare al PNL. Ma regasesc in platforma Romania 100.

- Aveti un model de politician? Care ar fi acesta?

Sunt mai multi oameni politici care pot fi modele. Nu pot sa zic ca am un model anume, insa am niste principii dupa care ma ghidez. Cred ca se discuta prea mult, chiar si in campania electorala, despre oameni. Si oamenii sunt importanti, dar cred ca trebuie sa discutam mai mult si despre proiecte si principii si mai putin despre cancan-uri. Trebuie imbinate cele doua pentru ca alegem si oamenii, dar nu cred ca trebuie sa ne rezumam strict la persoana politica.

- Cu ce argumente ati convinge tinerii (si asa destul de reticenti) sa se inscrie in politica?

Majoritatea tinerilor sunt reticenti atunci cand vine vorba de politica si asta se datoreaza clasei politice actuale. Tinerii nu doresc sa se implice in politica pentru ca sunt scarbiti sa vada in fiecare zi certuri si scandaluri, certuri pe functii, pe banii. Cred ca tinerii trebuie sa se implice in viata comunitatii lor. Imaginea politicianului este foarte sifonata, dar tocmai din acest motiv eu si ceilalti tineri politicieni incercam sa schimbam imaginea politicianului. Pana la urma, politicianul trebuie sa lucreze in folosul cetateanului si nu invers. Daca vrei o adevarata schimbare, nu poti sta pe margine sa te uiti cum altii aleg pentru tine.


Publicat de : ---
Data publicrii: 02 Noi 2016 - 05:40
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57400&titlu=Sorin_Moldovan__liderul_TNL__Trebuie_sa_avem_un_program_pentru_tineri_care_vor_sa_urmeze_o_cariera_in_administratie