James Comey, criticat de ambele tabere politice. Hillary Clinton, lovita de Trump cu arma oferita de ?eful FBI [1]

Directorul Biroului Federal de Investigatii se afla in plina furtuna politica, iscata chiar de propria decizie de a interveni in campania electorala, relansand afacerea e-mail-urilor candidatei democrate, fara sa aduca noi dovezi

.

Directorul FBI se afla intr-o pozitie imposibila dupa ce a anuntat Congresul ca a relansat ancheta asupra e-mail-urilor candidatei democrate, Hillary Clinton, desi astfel exista riscul sa influenteze alegerile. James Comey este acuzat ca s-a implicat de facto in campania prezidentiala cu cateva zile inaintea scrutinului. Acesta a precizat ca a descoperit noi elemente in afacerea e-mail-urilor, desi a recunoscut ca nu stie daca noua descoperire este semnificativa sau nu. Totusi, comunicarea sa a fost imediat preluata de echipa de campanie a candidatului republican, Donald Trump, si este utilizata ca o arma politica impotriva rivalei democrate.

Este o ultima zbatere din aceasta campanie prezidentiala, considerata cea mai \'nebuna\' din istoria americana. Descoperind, saptamana trecuta, sute de e-mail-uri ale lui Hillary Clin­ton pe un calculator care nu era al ei, FBI a lasat de inteles ca dispune de elemente pertinente pentru redeschiderea anchetei.

In scrisoarea adresata Congresului, directorul FBI afirma ca e-mail-urile au fost gasite pe calculatorul lui Anthony Weiner, fost deputat si candidat la Primaria New York-ului si fostul sot al Humei Abedin, nimeni alta decat directorul-adjunct al campaniei candidatei democrate. Aceasta din urma este acum suspectata ca a pus in pericol \'siguranta nationala\' a SUA, prin neglijenta asupra mesageriei personale ce continea e-mail-uri cu informatii confidentiale la vremea cand Hillary Clinton era secretar de stat.

Fabrica Trump de zvonuri

FBI nu a precizat continutul e-mail-urilor interceptate, dar zvonuri lansate de anturajul lui Donald Trump acrediteaza ideea ca Hillary Clinton si Huma Abedin au incercat sa disimuleze o \'afacere de stat\'. Si in aceste acuze nu se precizeaza natura \'afacerii de stat\'. Fiind in joc \'securitatea natiunii\', FBI examineaza continutul mail-urilor pentru verificarea daca ar contine informatii \'clasificate\' si va da publicitatii concluziile sale. Aceste investigatii sunt in mod traditional duse in totala discretie, dar masura in care scrisoarea lui Comey a aprins fitilul butoiului cu pulbere, FBI va comunica probabil in timp real rezultatul cercetarilor. Potrivit ex-pertilor, nu este sigur, chiar lucrand rapid, ca FBI poate ajunge la concluzii inaintea scrutinului din 8 noiembrie.

Chiar daca Donald Trump, contrar a ceea ce a anuntat, si-ar recunoaste infrangerea in dimineata zilei de 9 noiembrie, noul sef al statului, Hillary Clinton nu va fi scutita de acuzatiile pe care adversarul sau nu a incetat sa le faca pe tot parcursul campaniei impotriva celei pe care nu a numit-o decat \'corupta Hillary\'. Pentru un deputat republican poate folosi aceste acuzatii pentru a deschide o ancheta pe trei fronturi: e-mail-urile; rolul, inca neclar in totalitate, a lui Hillary Clinton in afacerea Benghazi, in septembrie 2011, unde ambasadorul SUA si alte trei persoane au fost ucisi si amestecul practicat de cuplul Clinton intre fundatia lor si unele tari donatoare care nu puteau ignora ca Hillary Clinton era sefa diplomatiei americane. Evident, majoritatea informatiilor provin de la faimoasa sursa WikiLeaks, cunoscuta pentru ostilitatea fata de Hillary Clinton.   

Scurtistoric. Comey si cuplul Clinton 

Nu este prima oara cand James Comey are de a face cu cuplul Clinton. Prima oara a fost la mijlocul anilor 1990, cand s-a alaturat comisiei Whitewater a Senatului in calitate de consilier juridic. Acolo a fost insarcinat sa analizeze acuzatiile de frauda in dezvoltarea unui proiect imobiliar in Arkansas  – stat guvernat de Bill Clinton la acea vreme – in care cuplul Clinton era asociat. A doua oara in 2002, cand era procuror federal, si a lucrat dosarul Marc Rich, dupa numele unui afacerist american inculpat pentru evaziune si frauda fiscala, gratiat de presedintele Bill Clinton. Afacerea a fost dezvaluita de fosta sotie a lui Rich, care facea parte din cei mai importanti donatori ai fundatiei Clinton. Atunci, Bill Clinton asigura ca asta nu a influentat decizia sa si ancheta a fost abandonata.

Pentru prima oara de la debutul campaniei, Donald Trump a depasit-o in sondaje pe Hillary Clinton cu 48% contra 45%.

 

Comey si cuplul Clinton

Nu este prima oara cand James Comey are de a face cu cuplul Clinton. Prima oara a fost la mijlocul anilor 1990, cand s-a alaturat comisiei Whitewater a Senatului in calitate de consilier juridic. Acolo a fost insarcinat sa analizeze acuzatiile de frauda in dezvoltarea unui proiect imobiliar in Arkansas  – stat guvernat de Bill Clinton la acea vreme – in care cuplul Clinton era asociat. A doua oara in 2002, cand era procuror federal, si a lucrat dosarul Marc Rich, dupa numele unui afacerist american inculpat pentru evaziune si frauda fiscala, gratiat de presedintele Bill Clinton. Afacerea a fost dezvaluita de fosta sotie a lui Rich, care facea parte din cei mai importanti donatori ai fundatiei Clinton. Atunci, Bill Clinton asigura ca asta nu a influentat decizia sa si ancheta a fost abandonata.

 

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 03 Noi 2016 - 05:16
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57449&titlu=James_Comey__criticat_de_ambele_tabere_politice__Hillary_Clinton__lovita_de_Trump__cu_arma_oferita_de_?eful_FBI