Klaus Iohannis, despre legea eliminarii a 102 taxe: "Trebuie sa discutam mai nuantat. Vreau sa organizez o dezbatere publica pentru taxa Radio - TV " [1]

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a explicat, miercuri, ca este de acord cu ideea de a renunta la anumite taxe, dar pentru taxa radio si taxa TV trebuie sa existe o dezbatere:

“Despre legea cu cele 102 taxe

. Legea este in analiza si aici cred ca trebuie sa discutam ceva mai nuantat. În principiu, este bine sa se renunte la unele taxe. Este un lucru pe care si eu l-am spus, daca va amintiti, in campania electorala, ca avem prea multe taxe. Dar, de aici pana la o procedura de ultra-urgenta, care nu permite nicio discutie publica, nicio evaluare serioasa, este cale lunga.”

“Si daca despre majoritatea taxelor am putea sa discutam si, probabil, s-ar gasi solutii sa se renunte la ele, au ramas doua care, dupa parerea mea, trebuie bine discutate. Este vorba despre taxa radio si taxa TV. Am primit si ati urmarit cu totii  foarte multe solicitari de la entitati europene, sindicate din media, asociatii profesionale, care imi cer sa nu promulg aceasta lege, pentru ca TV-ul si radioul public nu este bine sa functioneze pe bani de la buget, fiindca ajung prea usor sa fie dirijate politic. Aceasta chestiune trebuie mult mai bine discutata. Voi da un raspuns la aceasta chestiune atunci cand este termenul, cred ca la 15 noiembrie.”

Presedintele a explicat si ca are de gand sa organizeze “cel putin” o dezbatere publica, cu toate partile vizate de o astfel de initiativa.

“Pana atunci, vreau sa organizez cel putin o dezbatere publica, cu oameni din domeniu, jurnalisti, manageri din media, oameni din societatea civila, sa vedem – e mai bine sa pastram taxa sau este mai bine as renuntam la ea. Dupa parerea mea, aici s-a gresit cel mai mult, pentru ca aceasta discutie trebuie purtata o data si o data, dar ea trebuie purtata in societate, pe o perioada suficient de lunga ca sa se lamureasca toate aspectele si sa se vina cu solutii reale.”

“Înteleg de la specialisti ca daca aceasta lege intra in vigoare, de la 1 ianuarie, TV-ul si radio-ul nu mai au baza legala de functionare. Ori nu se poate lucra asa. Daca vrei sa schimbi un lucru, schimbi modul de organizare si apoi renunti la taxa.”

Întrebat daca va retrimite in Parlament cele doua legi, presedintele a explicat ca nu va ezita, daca analiza va demonstra ca legile nu sunt bune.

Camera Deputatilor a adoptat, la finalul lunii octombrie, mai multe proiecte de lege, printre care si pe cel care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv a taxelor radio-TV.

Printre taxele care vor fi eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-TV, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.


Publicat de : ---
Data publicării: 03 Noi 2016 - 05:16
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57451&titlu=Klaus_Iohannis__despre_legea_eliminarii_a_102_taxe__&_quot_Trebuie_sa_discutam_mai_nuantat__Vreau_sa_organizez_o_dezbatere_publica_pentru_taxa_Radio___TV_&_quot_