Fillon propune un "soc liberal" in economie si o politica externa prorusa

     Fostul prim-ministru francez François Fillon se profileaza ca viitorul candidat al dreptei la scrutinul prezidential din 2017, dupa ce s-a plasat pe primul loc in alegerile primare de duminica, propunand un "soc liberal" in economie, sprijin pentru familiile traditionale si o politica externa prorusa, consemneaza cotidianul Le Monde, in editia de luni, potrivit Agerpres

.
     Prin votul acordat lui Fillon, in prezent deputat de Paris, simpatizantii dreptei si ai centrului au plebiscitat un program economic liberal si unul conservator in privinta chestiunilor sociale.
     Din cei sapte candidati in alegerile primare, Fillon este cel care propune programul de austeritate cel mai drastic. Fostul premier al lui Nicolas Sarkozy s-a angajat ca, daca va fi ales presedinte in mai 2017, va pune in aplicare un program de economii de 110 miliarde de euro in finantele publice. O treime din reducerea de cheltuieli ar urma sa se faca pe seama bugetului de stat, 20% de la colectivitatile locale, iar restul de la bugetul asigurarilor sociale (prin pensionarea la 65 de ani, reducerea cheltuielilor cu sanatatea).
     Pentru a realiza aceste economii, François Fillon promite desfiintarea a 500.000 de posturi bugetare, ridicarea varstei de pensionare la 65 de ani in 2022, armonizarea regimurilor de pensionare, impunerea programului de lucru de 39 de ore in sistemul bugetar.
     Pentru relansarea economiei in pofida acestor reduceri drastice, Fillon promite injectarea a 40 de miliarde de euro pentru reducerea poverii fiscale asupra intreprinderilor si scaderea impozitului pentru acestea la 25%, totul finantat printr-o crestere cu doua puncte a TVA. Conform programului sau, companiile vor putea negocia timpul de lucru in limita maxima a 48 de ore pe saptamana, iar "monopolul" sindical va fi eliminat.
     Prin acest "soc de competitivitate", fostul prim-ministru promite reducerea somajului sub 7% in cinci ani si transformarea Frantei in prima economie europeana in zece ani.
     In schimb, isi asuma deficite publice in 2017 (-4,7%) si in 2018 (-4,5%), din cauza a ceea ce el numeste angajamentele "electoraliste" ale presedintelui François Hollande in 2016.
     In chestiunile sociale, Fillon vrea interzicerea adoptiilor "depline" de catre cuplurile de acelasi sex, iar reproducerea asistata medical sa fie "rezervata cuplurilor heterosexuale a caror infertilitate a fost diagnosticata".
     "Vreau sa raspund ingrijorarilor clasei mijlocii si sa fac din familie unul din soclurile solidaritatii noastre", a declarat Fillon intr-un miting de campanie. In materie de educatie, marele sau proiect este "rescrierea programelor de istorie in ideea de a le concepe drept o naratiune nationala", care sa le redea copiilor "increderea in patria noastra".
     In ce priveste politica externa, François Fillon se prevaleaza de prietenia presedintelui rus Vladimir Putin, legata pe vremea cand ambii erau premieri ai statelor lor. Din 2012, el s-a intalnit de mai multe ori cu liderul rus. In fiecare din interviurile date, Fillon insista ca rusii sa nu fie considerati singurii "turbulenti" in Ucraina si militeaza pentru o coalitie cu Moscova si Teheran pentru combaterea organizatiei jihadiste Statul Islamic in Siria, chiar cu pretul unei aliante temporare cu presedintele Bashar Al-Assad.
     In legatura cu Uniunea Europeana, fostul premier nu si-a ascuns niciodata atasamentul fata de o "Europa a natiunilor" respectuoasa fata de "suveranitatea Frantei". "Europa trebuie sa fie un instrument, nu o religie", explica in programul sau. Fillon propune un "Schengen al justitiei" care ar permite expulzarea sistematica din Spatiul Schengen a oricarei persoane gasite vinovate de o infractiune sau un delict. De asemenea, propune crearea in zona euro a unui "directorat" politic, format din sefii de guvern si prezidat de unul dintre acestia.   
Publicat de : ---
Data publicãrii: 22 Noi 2016 - 05:19
 

Link ºtire