Mircea Dumitru: La universitati cu toleranta zero, intr-un caz ca al lui Kovesi se cere refacerea tezei, dar inaintea sustinerii [1]

Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, a declarat, joi, ca, la universitatile cu ”toleranta zero la copiat”, in cazuri similare cu cel al Codrutei Kovesi, se solicita refacerea tezei si aceasta nu ajunge sa fie sustinuta

. Ministrul a spus ca, daca vor fi formulate contestatii la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranta analizate, informeaza News.ro.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Mircea Dumitru a precizat ca, joi, CNATDCU a votat un raport inaintat de Comisia juridica, acesta rezultand in urma unei evaluari facute de o comisie tehnica, formata din trei profesori de drept - unul de Strasbourg, unul de la Paris si unul de la Universitatea Babes-Bolyai.

”In referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezinta o copiere dupa surse care nu sunt mentionate in corpul tezei si 1% plagiat, copiere care a fost preluata din surse generale din domeniul jurisprudentei”, a adaugat Dumitru.

Ministrul Educatiei a precizat ca propunerea facuta atat de comisia tehnica, cat si de comisia juridica a fost ca ”pedeapsa sa fie proportionala cu frauda”. ”Si au insistat ca la aceasta proportie de 5%, dansii nu pot sa recomande retragerea titlului”, a spus Dumitru, subliniind ca acest raport a fost inaintat CNADTCU.

Mircea Dumitru a tinut sa precizeze insa ca, ”intr-o astfel de situatie, la universitatile care au toleranta zero de copiat, recomandarea care se face este sa se refaca teza si nesustinerea tezei”.

Ministrul a spus insa ca, in cazul discutat de CNADTCU, teza a fost sustinuta, iar titlul acordat.

”Daca vor exista contestatii (fata de decizia CNADTCU - n.r.), ministerul le va lua in considerare si CNADTCU le va discuta”, a dat asigurari Mircea Dumitru.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in lucrarea de doctorat, este decizia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), anuntata oficial intr-o conferinta de presa. Potrivit reprezentantilor Consiliului, retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesiva si neadaptata.

Comisia de lucru a notat in raportul ce a fost insusit de Consiliul General al CNATDCU ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi prezinta preluarea unor pasaje din documente fara a le cita conform normei academice, dar acestea reprezinta circa 20 de pagini din 444, ceea ce inseamna aproape 4% din teza.

Anterior, Universitatea de Vest Timisoara a apreciat, dupa analiza sesizarii de plagiat facute de Mugur Ciuvica in privinta tezei de doctorat a Laurei Kovesi, ca 564 de randuri din cele 4.705 randuri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul intregii lucrari, reprezinta un grad de similaritate de 4,9 la suta.

Pe 30 septembrie 2016, sefa DNA preciza ca teza sa de doctorat contine 444 de pagini si 442 de note de subsol si ca lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri si monografii, 71 de articole publicate in articole de specialitate, 27 de surse de legislatie nationala, 20 de surse de legislatie internationala si 65 de surse online (site-uri).   Deputatul Sebastian Ghita a depus la Parchetul General un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.   Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita. Citeste si: Laura Codruta Kovesi NU a plagiat in lucrarea de doctorat - verdict OFICIAL al CNATDCU

 


Publicat de : ---
Data publicrii: 09 Dec 2016 - 05:15
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57768&titlu=Mircea_Dumitru__La_universitati_cu_toleranta_zero__intr_un_caz_ca_al_lui_Kovesi_se_cere_refacerea_tezei__dar_inaintea_sustinerii