Val de arestari In Turcia, in randul membrilor partidului pro-kurd HDP [1]

Val de arestari In Turcia, in randul membrilor partidului pro-kurd HDPMaria CapitaineDupa dublul atentat ucigas de sambata, la Istanbul, revendicat de un grup radical kurd, autoritatile turce au procedat luni la arestarea a 234 membri ai Partidului democratic al popoarelor (HDP)

.Dupa o zi de doliu, duminica, a urmat luni ziua "deciziilor" in Turcia. Presedintele Recep Tayyip Erdogan a promis sa lupte "pana la capat impotriva terorismului", invocand dublul atentat de sambata de la Istanbul, soldat, pana acum, cu cel putin 44 morti , intre care 30 de politisti si in jur de 155 raniti. Imediat, anunta agentia de presa Anadolu, autoritatile au operat peste o suta de arestari in randul membrilor principalului partid pro-kurd HDP. Arestarile au vizat membrii acestui partid la nivelul intregii tari. Printre arestati se afla liderii sectiilor HDP din Istanbul (Aysel Guzel) si Ankara(Ibrahim Binici). Toti, precizeaza Anadolu, sunt acuzati de apartenenta la Partidul muncitorilor din Kurdistan(PKK), considerat de Erdogan grupare terorista. Reamintim ca atentatele de sambata seara de la Istanbul au fost revendicate de grupul radical kurd Soimii liberatii Kurdistanului(TAK). Agentia Anadolu reaminteste ca in luna noiembriue a avut loc un alt val de arestari in randul liderilor partidului HDP. Copresedintii acestui partid, Selahattin Demirtas si dna Figen Yuksekdag, precum si un grup de zece deputati reprezentand acest partid in Parlament au fost arestati si apoi plasati vinerea trecuta in detentie preventiva in cadrul anchetei "antiteroriste" legata de PKK. Cei doi lideri ai partidului pro-kurd erau in vizorul autoritatilor inca dupa puciul nereusit din vara acestui an. Se afla deja in inchisoare, inca din luna august, cunoscuta scriitoare Asli Erdogan, angajata in favoarea cauzei kurzilor. Parsonalitati din comunitatea internationala se tem ca presedintele Erdogan se foloseste acum de atacurile de genul celor de la Istanbul pentru a continua epurarile si arestarile declansate dupa tentativa de lovitura de stat, una dintre tinte fiind acum HDP, partid considerat de Erdogan a fi strans legat de PKK.
Publicat de : ---
Data publicării: 13 Dec 2016 - 05:46
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57872&titlu=Val_de_arestari_In_Turcia__in_randul_membrilor_partidului_pro_kurd_HDP