Florian Coldea, suspendat de la conducerea SRI dupa dezvaluirile lui Sebastian Ghita [1]

Directorul SRI Eduard Hellvig a decis punerea la dispozitie a generalului Florian Coldea, atributiile sale urmand sa fie preluate de seful SRI

. Decizia vine ca urmare a dezvaluirilor facute in ultimele saptamani de fostul deputat Sebastian Ghita despre relatia cu prim-adjunctul SRI si actiunile acestuia din ultimii ani.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

SRI a dat publicitatii o prima reactie dupa dezvaluirile care il vizeaza pe generalul Florian Coldea, facute de Sebastian Ghita in ultimele saptamani.

"In urma informatiilor aparute in spatiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea si care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor incalcari ale legii sau deontologiei profesionale. In acest sens, pana la finalizarea verificarilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispozitia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atributiile functiei de prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii vor fi preluate de catre Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstantele prezentate public, precum si documentele puse la dispozitie de general-locotenent Florian Coldea.

Precizam ca SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricaror indicii cu privire la incalcari ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii si proceduri validate in timp. Structuri interne specializate si subordonate directorului institutiei intreprind, ori de cate ori situatia o impune, masuri complexe de verificare a informatiilor cu privire la posibile incalcari ale legii ori a ordinelor si regulamentelor militare si, ulterior, adopta masurile adecvate.

Institutia noastra apreciaza ca deosebit de important principiul legalitatii, care guverneaza intreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garantie a respectarii drepturilor omului si a reputatiei cadrelor institutiei. Ne reafirmam determinarea de a mentine standardele de profesionalism pe care sunt construite aliantele din care SRI face parte alaturi de servicii partenere din state cu traditie si democratii consolidate.

Reiteram faptul ca Serviciul Roman de Informatii isi indeplineste misiunile cu buna credinta, in interesul securitatii nationale si a cetatenilor romani", se arata in comunicatul SRI.

In ultimele saptamani, fostul deputat Sebastian Ghita, cercetat si trimis in judecata in mai multe dosare de DNA, a facut dezvaluiri explozive despre adjunctul sefului SRI, generalul Florian Coldea, cu care a avut o relatie stransa de prietenie si pe care il acuza ca, impreuna cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, dirijeaza mai multe actiuni care contravin intereselor Romaniei. Acuzatiile au fost facute intr-o serie de inregistrari video difuzate de Romania TV, in care Sebastian Ghita vorbea despre sistemul judiciar din Romania si despre personaje cheie din justitie, din SRI si din mediul politic.

Miercuri seara, Sebastian Ghita a dezvaluit ca a avut o legatura stransa de prietenie cu generalul SRI Florian Coldea si a prezentat dovezi privind vacante petrecute impreuna in strainatate in anii trecuti. Totodata, Ghita a aratat ca "binomul" Coldea - Kovesi il are "prizonier" pe presedintele Klaus Iohannis, aflat sub amenintarea unor dosare penale atat pe numele sau, cat si al sotiei sale, Carmen Iohannis.

Anterior, Sebastian Ghita daduse publicitatii imagini din timpul unei intalniri cu Coldea la vila familiei sale de la Cheia si a dezvaluit ca seful operativ al SRI i-a amenintat pe el si pe fostul premier Victor Ponta cu arestari daca vor fi continuate anumite proiecte.

"Ponta isi dorea sa continue proiectul Comarnic - Brasov, insa Coldea nu a fost de acord niciodata cu acest proiect. L-a amenintat de fata cu mine ca il va aresta si pe el si pe functionarii CNADNR care indraznesc sa avanseze cu acest proiect. Il va aresta daca va semna contractul. In februarie 2015 i-am reprosat lui Coldea ca blocheaza Romania si nu numai. Mi-a raspuns nervos ca europenii vor autostrada Pitesti-Sibiu, pentru ca acolo e definit culoarul european, iar restul de bani trebuie sa ii pastram pentru armament. Pe 17 februarie eu si Ponta ne-am trezit cu un dosar", a afirmat Sebastian Ghita.

"I-am spus ca Pitesti Sibiu costa 7 miliarde, iar Comarnic-Brasov sub un miliard si o putem face in maxim 3 ani. Ce i-am spus atunci a confirmat acum cateva saptamani guvernul Ciolos. Au spus ca pana in 2023 sa isi ia gandul de la o autostrada. Eu pot sa le spun romanilor cine a blocat construirea de autostrazi peste Carpati. A fost ultima mea discutie pe 1 februarie 2015. A plecat foarte suparat si dupa doua saptamani atat fostul premier, Ponta cat si eu ne-am trezit cu dosar", a spus Ghita.

Citeste si Mandat european de arestare si urmarire internationala pe numele lui Sebastian Ghita, emis de ICCJ

Sebastian Ghita a fost pierdut, in noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de politistii care il filau pe DN1, in timp ce se indrepta catre casa de la un eveniment al SRI.

Sebastian Ghita este judecat pentru dare de mita, folosire, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, santaj, cumparare de influenta, dar si de conducerea unui vehicul fara permis de conducere, procurorii acuzandu-l ca ar fi coordonat o adevarata retea in judetul Prahova, oferind o "bucatica de putere" publica intr-o zona de interes in schimbul asigurarii protectiei.

In aceeasi cauza sunt judecati si Aurelian Mihaila, procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti la data comiterii faptelor, Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, fostul sef IPJ Prahova, Viorel Dosaru si fostul sef al DGA, Constantin Ispas.


Publicat de : ---
Data publicării: 13 Ian 2017 - 05:44
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58578&titlu=Florian_Coldea__suspendat_de_la_conducerea_SRI_dupa_dezvaluirile_lui_Sebastian_Ghita