Experti: Presedintele Dodon nu poate organiza un referendum [1]

Presedintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, nu poate organiza un referendum de revizuire a Constitutiei, asa cum anuntase in urma cu doua zile, in scopul de a-si spori atributiile, sustin o serie de experti moldoveni, citati miercuri seara de Radio ChisinauÎntr-o conferinta de presa, la 24 ianuarie, Igor Dodon a declarat ca juristii administratiei sale au identificat o solutie pentru dizolvarea Parlamentului, idee la care se gandea inca inainte de a obtine mandatul prezidential. Aceasta solutie ar fi un referendum de modificare a Constitutiei prin care sa i se acorde dreptul sa dizolve forul legislativ si in alte situatii decat cele prevazute in prezent in Legea suprema. 

Igor Dodon a declarat ca va cere deocamdata doar aceste imputerniciri, sugerand ca ulterior ar putea solicita si alte prerogative. În opinia sa, ”pentru Republica Moldova forma prezidentiala ar fi mai buna”. 

Dodon incepe lupta pentru cucerirea puterii totale, a comentat miercuri presa de la Chisinau, denuntand incercarea acestuia de a instaura o dictatura in Republica Moldova. 

Expertul in dreptul constitutional Alexandru Arseni a declarat pentru Radio Chisinau ca Igor Dodon dispune in prezent de toate prerogativele necesare pentru a-si indeplini atributiile prevazute de lege si nu poate initia un referendum constitutional. Totodata, el a opinat ca prin actiunile sale, Igor Dodon, care s-a declarat un admirator al presedintilor rus Vladimir Putin si belarus Aleksandr Lukasenko, sugereaza ca isi doreste sa instituie un regim dictatorial in Republica Moldova. 

O opinie similara a exprimat pentru Radio Chisinau si deputatul Tudor Deliu, membru al Comisiei juridice a Parlamentului. 

Demersul lui Dodon nu are nicio sansa de reusita, conditiile in care pot fi declansate alegerile anticipate sunt foarte clar prevazute de Constitutia Republicii Moldova, iar incercarile sale de a modifica legea fundamentala a statului in interes propriu sau in interesul Partidului Socialist se vor solda cu un esec categoric, a comentat pe o retea de socializare si liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. 

Potrivit Legii supreme, dreptul de a initia un referendum de revizuire a Constitutiei il au cetatenii, guvernul si cel putin 34 de deputati, noteaza postul de radio citat.

Sursa: Agerpres [2]

Publicat de : ---
Data publicării: 27 Ian 2017 - 05:19
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58881&titlu=Experti__Presedintele_Dodon_nu_poate_organiza_un_referendum
  [2] http://www.agerpres.ro