Donald Trump, prima convorbire telefonica cu Vladimir Putin [1]

Presedintele american Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin pentru prima data de la investirea oficiala de la Casa Alba

. Cei doi au convenit sa vorbeasca periodic la telefon, dar nu au abordat tema sanctiunilor impuse de Statele Unite. O corespondenta de la Moscova, de Liviu Iurea.

Cu un optimism moderat, asa sunt comentate temele abordate in timpul convorbirii telefonice de sambata seara dintre Vladimir Putin si Donald Trump. S-a discutat despre Siria, Ucraina, situatia din Orientul Mijlociu, aspecte legate de stabilitatea strategica si neproliferarea armelor nucleare.

"In cursul discutiei, din ambele parti a fost manifestata dorinta de a conlucra mai activ in directia stabilizarii si dezvoltarii relatiilor ruso-americane pe o baza constructiva, de la egal la egal si reciproc avantajoasa", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Deputati si senatori din Parlamentul rus considera ca discutia dintre Putin si Trump a aratat ca in Europa sunt multi sustinatori a unei cooperari cu Rusia in timp ce pozitiile asa-numitilor "adepti ai confruntarii" slabesc.

"Discutia a aratat: initiativa in politica globala o au Putin si Trump. Merkel si Hollande apara redute invechite, fara sa vina cu idei noi", a scris Alexey Pushkov, senator in Consiliul Federatiei, pe pagina sa de Twitter.

Mediile analitice din capitala rusa apreciaza ca telefonul de sambata seara arata ca Statele Unite si Rusia doresc sa treaca intr-o noua etapa a relatiilor bilaterale: de parteneriat si nu confruntare. Altii comentatori il considera pe Donald Trump un politician pragmatic, pentru care interesele Statelor Unite sunt prioritare.

In comunicatul de presa al Kremlinului nu se spune ca cei doi presedinti ar fi discutat si despre sanctiunile impuse Rusiei, ca urmare a actiunilor Moscovei in Crimeea si sudul Ucrainei. De fapt, la Moscova nici nu se asteapta la o ridicare imediata a sanctiunilor, insa autoritatile de aici dau de inteles ca o relansare a relatiilor economice nu se va putea face atata timp cat sunt in vigoare aceste masuri restrictive,  a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Ian 2017 - 06:19
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58921&titlu=Donald_Trump__prima_convorbire_telefonica_cu_Vladimir_Putin