Tehnocratii au devalizat la urgenta RomaniaFilm [1]

Z

.Simonffy/Jurnalul National Vezi galeria foto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Corina Suteu, fostul ministru al Culturii, a cedat abuziv patrimoniul Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor „RomaniaFilm” catre autoritatile locale din tara, in ultimele zile de mandat ale Guvernului tehnocrat.

Masura a fost luata printr-o ordonanta de urgenta pe care conducerea regiei o considera ilegala, dupa cum se arata intr-un memoriu trimis Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.

Din motive necunoscute, RomaniaFilm a pierdut dreptul de proprietate asupra salilor de cinematograf si a gradinilor de spectacol pe care le detinea prin actul sau constitutiv.

 

RomaniaFilm a ramas fara imobilele pe care le avea in proprietate inca din 1991, anul infiintarii sale, prin Ordonanta de Urgenta nr. 91/2016 a fostului ministru al Culturii si Cultelor din Guvernul condus de Dacian Ciolos. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial pe 12.12.2016, dar conducerea regiei, sustine ca ordonanta este ilegala. Aceasta acuza faptul ca proiectul a fost elaborat de ministrul Corina Suteu fara consultarea institutiilor de interes national pe care le vizeaza- Centrul National al Cinematografiei, Arhiva Nationala de Film si RomaniaFilm. Mai mult, ordonanta aduce atat de multe modificari in domeniu (modifica sau abroga 60 din cele 77 de articole ale OUG 39/2005), incat era nevoie practic de o lege noua a cinematografiei.

Ordonanta modifica inclusiv schemele de acordare a ajutoarelor de stat aprobate de Guvern prin Memorandumul din 19.01.2016, valabile pana in 2020 si notificate la Bruxelles. Potrivit RomaniaFilm, ordonanta blocheaza pentru cel putin un an concursurile de proiecte cinematografice.

 

„În ordonanta de urgenta nu sunt cuprinse explicatii pentru o mare parte din modificari, iar pentru altele justificarea este insuficienta si absolut nesustinuta. Ordonanta de urgenta nu reflecta realitatea institutiilor pe care le vizeaza, distorsioneaza situatia fondului cinematografic, a patrimoniului cinematografic pe care il trateaza intr-o dispozitie neclara.

Mai mult, ordonanta de urgenta nu contine nici o reglementare cu privire la situatia juridica, administrativa si functionala a salilor si gradinilor de cinematograf ce s-au aflat in patrimoniul Regiei”, se mai arata in raportul RomaniaFilm.

Transfer silit de proprietate

Ordonanta ministrului Suteu “realizeaza de fapt un transfer silit de proprietate, in conditiile in care se prevede preluarea salilor si gradinilor de spectacol cinematografic, prin incheierea unui protocol intre reprezentantul unitatii administrativ teritoriale si reprezentantul subscrisei, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, in urma notificarii adresate de catre unitatea administrativ teritoriala regiei”. Potrivit legii constitutive, RomaniaFilm este proprietara bunurilor din patrimoniul sau, cu o valoare de 919.633.000 lei la nivelul anului 1991.

 

Ministrul preia o aberatie

O ordonanta din 2005 prevedea faptul ca imobilele sunt in proprietatea privata a statului si doar administrate de RomaniaFilm, dar Curtea Constitutionala o declara neconstitutionala. În 2008, o alta lege stipula din nou ca bunurile RomaniaFilm sunt in proprietatea privata a statului si sunt trecute in domeniul public al autoritatilor locale, dar aplicarea sa a fost blocata.

În aceste conditii, asistam din partea ministrului Corina Suteu la perpetuarea unei “aberatii din punct de vedere juridic. Se ajunge astfel ca bunuri din patrimoniul regiei sa fie transmise (…) fara nicio despagubire prealabila”, dupa cum se explica in memorial regiei.

 

Cladirile si terenurile din patrimoniul RomaniaFilm au reprezentat dintotdeauna o miza imobiliara serioasa pentru autoritatile locale si clientii acestora 

 


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Ian 2017 - 06:19
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58930&titlu=Tehnocratii_au_devalizat_la_urgenta_RomaniaFilm