Stirile false, o amenintare la adresa democratiei. Ancheta parlamentara in Marea Britanie [1]

O comisie a Parlamentului britanic a lansat o ancheta pe subiectul "stirilor false"

. Demersul vine dupa controversele privind rolul pe care acest tip de informatii l-ar fi jucat in alegerile prezidentiale din SUA si in campania dinaintea referendumului pentru Brexit, transmite DPA, citata de Agerpres.

"Fenomenul in crestere al stirilor false reprezinta o amenintare la adresa democratiei si submineaza increderea in media in general", a subliniat Damian Collins, presedintele Comisiei pentru cultura, media si sport.

Ancheta va examina "sursele stirilor false, ce anume ii motiveaza pe cei care le raspandesc si cum sunt folosite in preajma alegerilor si a altor dezbateri politice importante", a precizat Collins, deputat din Partidul Conservator al premierului Theresa May.

Comisia a definit stirile false drept "fenomenul in crestere al diseminarii pe scara larga, prin social media si internet, si al acceptarii ca fapte a unor informatii de provenienta sau acuratete incerta".

Potrivit comisiei, exista indicii potrivit carora "la alegerile din SUA, din 2016, alegatorii au fost expusi unui volum posibil fara precedent de stiri false si sunt temeri ca acest lucru ar fi putut avea un impact semnificativ asupra proceselor democratice".

"Asa cum marile companii de tehnologie au acceptat ca au responsabilitatea de a combate pirateria online si distribuirea ilegala a continuturilor, ele trebuie in egala masura sa contribuie la impiedicarea raspandirii de stiri false pe platformele de social media", conchide comisia Parlamentului britanic.

In acelasi timp, consumatorilor trebuie sa li se ofere noi instrumente care sa-i ajute sa evalueze originea si veridicitatea stirilor pe care le citesc online.

Comisia a invitat totodata publicul sa-si spuna opiniile in legatura cu acest subiect, inclusiv despre ce reprezinta o stire falsa.


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Ian 2017 - 06:19
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58933&titlu=Stirile_false__o_amenintare_la_adresa_democratiei__Ancheta_parlamentara_in_Marea_Britanie