Parlamentul European a aprobat eliminarea tarifelor de roaming

     * Incepand cu 15 iunie 2017, cetatenii UE vor putea utiliza serviciile de voce si date la aceleasi tarife ca si acasa
       Deputatii din Parlamentul European au votat joi eliminarea taxelor de roaming pentru utilizatori

. Consumatorii vor putea sa telefoneze, sa trimita sms-uri si sa foloseasca date pe mobil, atunci cand calatoresc intr-un alt stat UE, fara sa mai plateasca taxe de roaming, incepand cu data de 15 iunie, anul curent.
     "Este o mare victorie pentru consumatorii europeni. Utilizatorii care vor calatori prin Europa vor putea verifica mailul, utiliza harti, incarca fotografii pe retelele sociale, vor putea telefona si trimite SMS-uri acasa fara costuri suplimentare", a spus raportorul Miapetra Kumpula-Natri (S&D, FI).
     Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul.
     Potrivit informatiilor din presa, acordul prevede ca pretul maxim la apelurile telefonice sa scada de la 5 eurocenti/minut pana la 3,2 eurocenti/minut. La mesajele SMS tarifele vor scadea de la 2 eurocenti pana la 1 eurocent per SMS.
     Totodata, acordul prevede o reducere progresiva, pe parcursul a cinci ani, a tarifelor pentru serviciile de date de la 50 de euro per Gigabyte, in prezent, pana la 7,7 euro per Gigabyte, incepand cu 15 iunie 2017, la 6 euro per Gigabyte, la 1 ianuarie 2018, 4,5 euro in 2019, 3,5 euro in 2020, 3 euro in 2021 si 2,5 euro in 2022, relateaza Digi24.
     Acordul informal intre Consiliu si Parlament priveste preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor in roaming. Aceste costuri afecteaza indirect facturile finale ale consumatorilor.
     Limite mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE sa acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, continut audiovizual, atunci cand calatoresc dintr-o tara in alta. Aceste limite mai mici de preturi ar putea si deschide piata pentru operatori telecom mici si virtuali.   
Publicat de : ---
Data publicării: 07 Apr 2017 - 05:27
 

Link știre