Micuțul Boc, decis să spargă marea coaliție [1]

Democrații doresc ca PC să primească azi un ultimatum privind renunțarea la susținerea PSD. Potrivit unor surse din conducerea PD, acest eveniment ar putea avea loc în cadrul Consiliului de Coordonare al coaliției de guvernare, după ce liderul democrat, Emil Boc va obține și susținerea omologului său liberal, Călin Popescu Tăriceanu, pentru acest demers.

Sursele susțin că Emil Boc este decis să nu mai evite discutarea tranșantă a viitorului actualei formule guvernamentale și îi va cere președintelui PNL să-i susțină acțiunea. De asemenea, cei doi președinți vor discuta și despre posibilitatea guvernării cu o majoritate parlamentară „subțire”, în cazul în care Dan Voiculescu, liderul PC, nu va fi de acord cu susținerea demersurilor de schimbare a președinților celor două Camere ale Parlamentului, a șefilor serviciilor descentralizate și a președinților Consiliilor Județene. Sursele au declarat că, în discuțiile pe care Emil Boc le va avea cu președintele PNL, acesta îi va transmite că PD va respecta protocolul Alianței D.A., că nu se implică în disputele interne și că are susținere pentru menținerea sa în fruntea Guvernului. ”În BPN au fost discutate mai multe ipoteze pentru convingerea lui Tăriceanu că este necesară eliminarea PC din actuala ecuație guvernamentală, dacă nu se disociază de PSD. În cele din urmă, am stabilit să i se transmită că beneficiază de toată susținerea noastră, dar și să i se atragă atenția că ne-am săturat să mai stăm la mâna altora”, au declarat sursele.


Ieri, Emil Boc a afirmat, după ședința BPN, că “PD preferă un guvern minoritar în locul unei coabitări la infinit cu PSD, pentru a fi clar în această țară cine guvernează și cine este în Opoziție”. „BPN i-a mandatat pe reprezentanții PD din cadrul organelor de conducere ale Alianței Dreptate și Adevăr și ale coaliției guvernamentale să susțină schimbarea președinților celor două Camere ale Parlamentului, “prin modificarea Regulamentului și prin votul Coaliției care conduce în acest moment România”, a precizat Emil Boc. În paralel cu ședința PD, vicepremierul George Copos și ministrul Economiei, Codruț Șereș, au organizat o conferință de presă pentru a anunța că nu pleacă din partid, iar PC nu se va retrage de la guvernare. Ei au anunțat, de asemenea, că sunt buni parteneri de guvernare: „Partidul Conservator nu intenționează să se retragă din Guvernul Tăriceanu, deși de la bun început Executivul și-a desfășurat mandatul cu securea deasupra capului. Ne respectăm angajamentele, iar acest lucru se vede prin îndeplinirea punctelor din programul de guvernare al Alianței”, a afirmat Codruț Șereș.
Publicat de : Mihai Șomfelean
Data publicării: 26 Iul 2005 - 08:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6151&titlu=Micutul_Boc__decis_sa_sparga_marea_coalitie