Primarul șpăgar din Săcele, liberalul Vasile Lața – trimis în judecată de procurorii PNA Brașov [1]

El va împărți boxa acuzaților cu pesedistul Liviu Baciu, acuzat de complicitate la luare de mită

Procurorii PNA Brașov au înaintat ieri Tribunalului Brașov dosarul penal în care primarul municipiului Săcele, liberalul Vasile Lața, este acuzat de luare de mită, după ce, în 29 iunie, fusese prins în flagrant delict cu o șpagă de 60.000 de euro, luată de la un om de afaceri săcelean, Ioan Goșman. Ca să renunțe la acțiunile în instanță pornite, în numele primăriei, pentru anularea unor tranzacții cu câteva terenuri cumpărate de acesta din urmă, în februarie, a.c. Lața i-a cerut 150.000 de euro, mulțumindu-se însă, în final, cu „numai” 60.000. Omul n-a spus nu, dar a anunțat imediat PNA-ul, care a organizat un flagrant „ca la carte”, la capătul căruia primarul șpăgar a fost arestat preventiv, pe 29 de zile, de magistrații Tribunalului Brașov.


Împreună cu edilul-șef a picat în plasa procurorilor anticorupție și afaceristul pesedist Liviu Baciu, patronul firmei de salubrizare „Cibin” SRL, care, potrivit anchetatorilor, i-a dat un consistent ajutor amicului său Lața în obținerea șpăgii de 60.000 de euro. Baciu a fost reținut și el de procurori, pentru complicitate la luare de mită, dar judecătorii au dispus cercetarea sa în libertate. Imediat după flagrant, Baciu a fost învinuit și de șantaj, iar Lața, de complicitate la această înfracțiune. Aceste acuzații nu mai figurează însă în rechizitoriul înaintat acum instanței, ele constituind obiectul unui alt dosar, în care a fost pusă deja în mișcare acțiunea penală împotriva celor doi. Primul termen al procesului primarului șpăgar și al complicelui său s-a consumat chiar ieri, când acestora le-a fost citit, în instanță, actul de sesizare întocmit de procurorii PNA. Astăzi, Vasile Lața va da din nou ochii cu judecătorii Tribunalului Brașov, care vor trebui să se pronunțe asupra prelungirii sau revocării arestării sale preventive.
Publicat de : Adrian Popescu, V.F.
Data publicării: 26 Iul 2005 - 08:36
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6153&titlu=Primarul_spagar_din_Sacele__liberalul_Vasile_Lata_&_#8211__trimis_in_judecata_de_procurorii_PNA_Brasov