Democratul Emil Boc face Poc atunci cand aude de presedintii Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu! [1]

In ciuda crizei politice create in coalitia de guvernare de jocul de-a demisia a premierului Tariceanu, democratii au o alta durere, ce-i chinuie de luni intregi. PD nu poate dormi linistit stiind ca la carma Parlamentului sunt doi pesedisti. De cand au lansat ideea schimbarii celor doi, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, liderii democrati nu au pace, chiar daca nu au prezentat niciodata un motiv real al schimbarii lor din functii.

In plina mascarada guvernamentala, PD este foarte preocupat de aceasta tema. Presedintele PD Emil Boc a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca Executivul are nevoie de o activitate coerenta la nivel parlamentar pentru ca programul de guvernare sa poata fi pus in practica. "Trebuie sa evitam ca programul nostru sa fie ori amanat, ori sa nu poata fi pus in practica", a precizat Boc.


Cine nu e cu noi, sa plece!

In ciuda pozitiilor UDMR si PC pe aceasta tema, Boc si-a exprimat convingerea ca partenerii de coalitie vor da dovada de maturitate in acest sens. Intrucat conservatorii, de exemplu, nu si-au exprimat clar acordul fata de acest vis democrat, Boc ii avertizeaza: "PC trebuie sa-si stabileasca definitiv statutul: la putere sau in opozitie". In cazul in care PC nu doreste sa mearga alaturi de Coalitia guvernamentala, sunt liberi sa isi aleaga alt drum in politica, mai spune Boc. "Daca se va demonstra ca unele partide, care au semnat protocolul, nu doresc sa-l respecte si sa guverneze cu adevarat Romania, atunci vor trebui sa-si gaseasca o alta solutie politica", a precizat liderul democrat. El a lasat sa se inteleaga ca, in cazul incalcarii promisiunilor de catre PC, este foarte posibil ca ministrii conservatori sa fie inlaturati din echipa de guvernare. Pana la proba contrarie, PD asteapta deciziile lor, potrivit afirmatiilor lui Boc. Liderul democrat insa pare sa fie dezamagit atat de pozitia cooperanta a PC, cat si a premierului Tariceanu, care a decis sa ramana in fruntea guvernului, eliminand din start orice fel de posibilitate de declansare a anticipatelor, visul de sase luni al democratilor lui Basescu. PD vrea anticipate, dar nici Tariceanu, nici PSD nu-l lasa. Primul-ministru nu a mai demisionat, iar PSD nu a mai introdus nici o motiune de cenzura la adresa guvernului, exprimandu-si sustinerea pentru Executivul condus de Tariceanu, de teama anticipatelor.


UDMR: Mai vorbim la toamna!

Cel putin deocamdata, UDMR agreeaza ideea schimbarii lui Nastase si Vacaroiu, doar in conditiile in care modificarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor vor fi constitutionale. Liderul UDMR Marko Bela a declarat, pentru postul public de Radio, ca schimbarea celor doi presedinti ar putea avea loc in toamna, daca pana atunci vor fi modificate regulamentele celor doua Camere.


PC: Nu vrem schimbari pe antipatii

PC nu este sigur daca doreste schimbarea celor doi presedinti. Purtatorul de cuvant al PC Bogdan Ciuca ne-a declarat ieri ca asteapta argumentele colegilor de coalitie pentru a lua o decizie. Ciuca spune ca partenerii de coalitie trebuie sa tina cont de faptul ca modificarile aduse Regulamentului celor doua Camere nu se fac pentru o persoana sau un mandat anume. "Nu trebuie sa-l modificam pe baza de simpatii sau antipatii fata de niste persoane pentru ca, peste niste ani, se pot intoarce impotriva noastra". Ciuca a mai spus ca PC este curios sa vada cu ce argumente vin colegii de guvernare pe acest subiect, la urmatoarea sedinta a conducerii coalitiei.


PD: Inlocuirea Monicai Macovei nu se pune nici macar in principiu

Liderul PD Emil Boc a declarat, ieri, Agentiei Mediafax, ca Monica Macovei a fost invitata sa-si prezinte bilantul pe primele sase luni de mandat impreuna cu ministrii democrati, dar ca prin performanta la Ministerul Justitiei problema remanierii sale nu se pune nici macar la nivel de principiu. Emil Boc a precizat ca Partidul Democrat a invitat-o pe Monica Macovei - ministru care nu este membru PD si nu este subordonat politic acestui partid, dar care este sustinut de PD - sa prezinte o sinteza a activitatii pe primele sase luni de mandat in fruntea Ministerului Justitiei si cele mai importante actiuni pentru perioada urmatoare, din punctul de vedere al justitiei si al integrarii europene. El si-a exprimat speranta ca Monica Macovei va onora invitatia. Liderul PD a adaugat ca Monica Macovei "a fost si este sustinuta neconditionat in Guvern de Partidul Democrat". El a precizat ca democratii au luat aceasta decizie, deoarece cele mai importante domenii legate de procesul de integrare in UE sunt coordonate de ministrii PD. Intrebat daca bilantul prezentat de Macovei va reprezenta baza pentru inlocuirea sau mentinerea ei in Executiv, Emil Boc a raspuns: "Deocamdata, sunt convins ca, prin performanta avuta, nici macar la nivel de principiu nu se pune problema remanierii Monicai Macovei". (A.M.)
Publicat de : Lacramioara Rosculet
Data publicării: 27 Iul 2005 - 08:42
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6176&titlu=Democratul_Emil_Boc_face_Poc_atunci_cand_aude_de_presedintii_Parlamentului__Adrian_Nastase_si_Nicolae_Vacaroiu_