Secretarii de stat vor fi schimbați, directorii rămân la posturi, spune Cinteză [1]

Noul ministru al Sănătății a dezvăluit la Cluj strategia pe care o dorește să o aplice în activitatea ministerului pe care îl conduce. El spune că în perioada următoare, echipele de la conducerea instituțiilor publice cu profil sanitar nu vor fi schimbate.

Ministrul Cinteză a afirmat că “aceste echipe sunt protejate prin lege și nu se schimbă decât dacă se constată de cãtre cei îndreptățiți să constate că nu sunt competente, și nu este cazul deocamdată”. Însă secretarii de stat nu vor fi puși la adăpost de schimbări. Mircea Cinteză a spus că pe lângă secretarul de stat deja desemnat de UDMR, ceilalți șefi ai departamentelor din ministerul pe care îl conduce vor fi numiți în aceste zile. Noii secretari de stat vor avea ca principală grijă schimbarea politicii ministerului legată de acordarea medicamentelor subvenționate de stat. « Astăzi am dat ordinele de noiminalizare a Comisiei de transparență, care va fi convocată luni și care va trece la elaborarea noului sistem de compensare, despre care așa cum am spus, dorim să fie funcțional 365 de zile pe an. Noul sistem va avea probabil două categorii principale, o categorie de gratuități pe care trebuie să o analizăm, ea nu trebuie sã fie foarte diferită de ce existã în prezent, o categorie de medicamente de bază, esențiale, compensate foarte mult, calculele vor spune în ce procent, care de regulã vor fi medicamente generice, și o listă a medicamentelor foarte eficiente, compensate ceva mai puțin », a precizat Mircea Cinteză. El a dat de înțeles că acesta va fi primul pas spre trecerea la un sistem de asigurări private de sănătate ca să completeze sistemul de stat. « Casele de asigurări private sunt și acum dar ele vor funcționa numai după ce noi vom defini clar pachetul de bază de servicii medicale garantate în sistemul public. Săptămâna viitoare vor fi nominalizate toate comisiile de specialitate ale ministerului Sănătății. Ele vor defini acest pachet de bază și asigurările complementare pot asigura ceea ce pachetul de bază nu garantează », a spus ministrul Sănătății și Familiei.
Publicat de : Francisc MĂDĂRĂȘAN
Data publicării: 28 Ian 2005 - 15:30
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=677&titlu=Secretarii_de_stat_vor_fi_schimbati__directorii_raman_la_posturi__spune_Cinteza