Mironov: Nastase a fost, ca si Ceausescu, prea mult la TV [1]

Cunoscut ca unul din apropiatii lui Ion Iliescu, Alexandru Mironov, fost ministru PDSR la tineret si sport, azi simplu membru PSD, l-a acuzat in urma cu doua zile pe Adrian Nastase ca a cumparat in trecut bunavointa presei prin contracte de publicitate.


In emisiunea “Romania la raport”, de la radio MIX FM, Mironov a mentionat un contract de publicitate in valoare de 300.000 de dolari incheiat de Societatea Nationala Tutunul Romanesc cu un ziar central, la ordinul expres al fostului premier Nastase.

SNTR a dat publicitate la comanda

Contactat telefonic de EVZ, pentru a da lamuriri cu privire la acest fapt, Mironov a precizat: “S-a intimplat sa fiu de fata la aceasta discutie si am fost uluit ca asa ceva se intimpla. Eram in vizita la cineva, acolo era si ministrul in cauza, care se ocupa de Regia Tutunului (ministrul Ilie Sirbu - n.r.) si am asistat la conversatie. A fost prin 2001. Dupa aceea mi s-a confirmat ca, intr-adevar, domnul Nastase a semnat trimiterea publicitatii catre anumite ziare, reviste si televiziuni pentru a avea control absolut asupra acestora”.
Solicitat sa spuna despre ce cotidian era vorba, Mironov a refuzat pe motiv ca doreste sa evite actiunile in instanta care i se pot intenta. In schimb, a facut un comentariu cu privire la interesul ex-premierului Nastase de a acapara presa: “I s-a parut ca presa a fost foarte importanta si in 1996, si in 2000, ceea ce e adevarat, si ca, in continuare, daca o are alaturi, lucrurile vor fi simple si-n 2004. N-a fost asa. Nastase, aratat prea mult la televizor, a dus la inhibitie subliminala. S-a intimplat la fel si-n cazul lui Ceausescu, pe care l-am dus la Tirgoviste”.

“Daca e barbat, sa candideze la primarie”

Mironov a criticat gestul sefului PSD de a merge la vinatoare pentru a impusca mistreti si l-a indemnat cu solicitudine sa candideze la primarie “daca e barbat”. “Nastase a luat, in ultimele sase luni, decizii din ce in ce mai gresite. Idiotenia asta cu vinatoarea superbogatasilor la care a participat e chiar cireasa pe coliva, nu pe tort. Ii recomand domnului Nastase sa candideze, daca e barbat si daca are curajul, la Primaria Capitalei. Acolo o sa se vada daca mai are trecere la oameni...”, a spus Mironov.

Acuzatii confirmate

In raportul pe 2004, Agentia de Monitorizare a Presei atragea atentia asupra incercarilor guvernului Nastase de a controla mass-media prin intermediul pirghiilor financiare: “Publicitatea acordata de institutiile si companiile publice este in continuare distribuita preferential. La data de 20 iulie, “Evenimentul zilei” a publicat un document intern clasificat al guvernului, semnat de ministrul Eugen Bejinariu, seful Secretariatului General al Guvernului, document care stipula ca toate ministerele si autoritatile administratiei centrale, inclusiv companiile aflate in subordinea statului, pot acorda contracte de publicitate numai dupa ce au obtinut aprobarea primului-ministru.
Astfel, presa functioneaza intr-un mediu economic ce nu respecta legile economiei de piata, principala cauza fiind interventia brutala a reprezentatilor puterii centrale sau locale pe piata, folosind abuziv atit institutiile statului, cit si banii publici, prin intermediul publicitatii acordate discretionar si netransparent”.

Publicat de : ---
Data publicării: 29 Ian 2005 - 11:07
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=686&titlu=Mironov__Nastase_a_fost__ca_si_Ceausescu__prea_mult_la_TV