Quayle: “Acum este, poate, ultima sansa pentru Romania de a lupta impotriva coruptiei” [1]

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, Quinton Quayle (foto), a acordat Mediafax un interviu in care vorbeste despre vizita presedintelui Basescu la Londra. Va prezentam, in continuare, fragmente din acest interviu.

Care vor fi subiectele discutiei dintre cei doi oficiali?
Cred ca vizita aceasta este deosebit de importanta si are si o valoare simbolica. In primul rind, este prima vizita bilaterala a presedintelui Basescu intr-o tara occidentala si sintem onorati ca a ales sa vina in Marea Britanie. In al doilea rind, cred ca reflecta dorinta noastra de a avea o consultare imediata intre premierul britanic si noul presedinte al Romaniei, care are un mandat de cinci ani. Asadar, cind Romania va deveni membru al Uniunii Europene, presedintele Basescu va fi persoana-cheie cu care Tony Blair va dori sa discute, avind in vedere ca Romania va fi a saptea ca marime intre statele membre UE. Vizita se desfasoara intr-un moment esential al procesului de integrare europeana. Romania a inchis negocierile de aderare anul trecut, dar munca grea de-abia acum incepe. Angajamentele pe care si le-a asumat Romania in timpul negocierilor trebuie respectate, si unele sint chiar dificile. Exista si o clauza de salvgardare, care precizeaza ca in cazul in care angajamentele nu sint respectate intru totul, intrarea Romaniei in Uniune poate fi aminata pina in 2008. Am amintit acest lucru pentru ca Marea Britanie va detine presedintia UE in al doilea semestru al acestui an, cind vor fi evaluate progresele Romaniei. Nu spun acest lucru in sens negativ - personal sint optimist ca Romania va intra in UE in 2007 -, ci pentru ca eu cred ca presedintele Basescu si guvernul Tariceanu inteleg importanta implementarii masurilor asumate de Romania si au multi sustinatori in Europa, iar Tony Blair este unul dintre principalii prieteni ai Romaniei. Am oferit foarte mult sprijin politic Romaniei si vom continua sa o facem. Oferim si sprijin practic, prin 20 de consilieri britanici aflati in Romania, si sintem impresionati in mod special de programul anuntat de noul guvern in lupta impotriva coruptiei. Sint sigur ca Tony Blair si Traian Basescu vor discuta acest subiect al luptei impotriva coruptiei si poate vor fi gasite alte modalitati practice de a oferi expertiza Romaniei in aceasta perioada critica. (...)

Exista posibilitatea ca aceste declaratii sa ramina simple promisiuni?
Cel mai important lucru pentru a avea succes in lupta anticoruptie este ca aceasta sa fie purtata nu de politicieni, ci de institutii, care trebuie sa fie independente fata de clasa politica. (...) Atunci, cu siguranta nu vor fi probleme in ce priveste “vendetta” politica, pentru ca toti vor fi tratati in mod egal, indiferent din ce partid fac parte, oricare ar fi pozitia lor sociala.

Ati primit semnale referitoare la o “vendetta” la adresa PSD?
Cred ca presedintele Basescu si guvernul stiu foarte bine ca ar fi o mare greseala sa-si indrepte atentia doar asupra unui singur partid politic. Ei isi dau seama de pericol si sint sigur ca nu vor ca acest lucru sa se intimple, ci doresc sa existe o lupta anticoruptie, indiferent de persoanele implicate.
(...)

Cind credeti ca vor putea fi eliminate vizele pentru romani?
(...) Abordarea corecta a problemei vizelor presupune rezolvarea altor aspecte, precum imigratia ilegala si munca la negru, contrabanda si cererile de azil. Daca putem solutiona aceste probleme, atunci sint sigur ca putem elimina vizele pentru romani. Nu pot sa spun care va fi data exacta cind se va intimpla acest lucru, dar, oricum, vizele vor fi eliminate inainte ca Romania sa adere la UE.

Ar putea fi o problema modul in care Romania va absorbi si cheltui fonduri europene?
Cred ca acum este ultima sansa pentru Romania de a lansa o campanie importanta de combatere a coruptiei. Ar fi fost o greseala serioasa daca Romania n-ar fi anuntat un astfel deprogram, pentru ca aceasta problema exista de mult timp si abia acum este abordata in mod serios.

Publicat de : Interviu de Simona M
Data publicării: 31 Ian 2005 - 12:24
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=724&titlu=Quayle__&_#8220_Acum_este__poate__ultima_sansa_pentru_Romania_de_a_lupta_impotriva_coruptiei&_#8221_