Speculatii la bursa stenogramelor [1]

Desi ultimatumul dat conducerii PSD de catre misteriosul personaj cu nume de cod "Mihai Eminescu", prin care ii soma pe liderii acestui partid sa recunoasca autenticitatea stenogramelor, a expirat luni noaptea, amenintarile nu s-au concretizat inca.

Au aparut in schimb zvonuri privind identitatea autorului stenogramelor, dupa ce, pe internet, au fost lansate alte materiale ce se pretind a fi tot transcrieri ale unora dintre sedintele fostului partid de guvernamant. Ieri scandalul s-a amplificat prin vehicularea unui nume ce ar sta in spatele lui "Mihai Eminescu". Este vorba de Gabriel Luca, asistent al ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur.


Strategul din spatele lui «Eminescu»

Evenimentele in scandalul stenogramelor se precipita de la o ora la alta, dupa ultimatumul dat de raspandacul stenogramelor PSD. "Mihai Eminescu" a amenintat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca daca Dorina Mihailescu, fosta sefa a Departamentului de Analiza Institutionala si Sociala (DAIS) din cadrul Guvernului Romaniei, nu recunoaste veridicitatea stenogramelor, va scoate pe piata probele audio ale acestora. Cu toate acestea, dupa expirarea acestui ultimatum, probele n-au fost scoase la iveala, cel putin pana la inchiderea acestei editii.

Din punct de vedere juridic, actiunile personajului "Mihai Eminescu" se inscriu in infractiunea de santaj. Chiar si asa, pentru a lamuri lucrurile, procurorii care instrumenteaza dosarul stenogramelor ii ofera raspandacului cu pseudonim de poet sansa de a scapa de rigorile legii cu conditia de a se prezenta la parchet cu toate dovezile pe care le detine. Modul in care a fost planuita si condusa afacerea stenogramelor exclude ideea ca "Mihai Eminescu" este strategul scandalului, ci doar o unealta in mana unui personaj pe cat de inteligent, pe atat de viclean, care sta, undeva, ascuns ca o vulpe si asteapta sa pice "boabele de struguri" din PSD.


Standardmedia – Stenograme, episodul 2

Luni, la ora 18.43, cu mai putin de sase ore inainte de expirarea ultimatumului dat de "Mihai Eminescu", de la o adresa apartinand domeniului www.standardmedia.ro a fost trimis catre mai multe redactii, precum si la Biroul de presa al Ministerului Transporturilor, un e-mail cu subiectul "Reportaj 29.08.2005 – Stenogramele PSD – episodul 2". De pe site-ul indicat in e-mail a fost accesata de un cotidian central arhiva "Stenograme.zip", gazduita de un server virtual din reteaua yahoo.com, care continea 28 de stenograme ale PSD din perioada 28 martie 2003 – 27 martie 2004, totalizand peste 1500 de pagini.

Ieri insa, incercand sa accesam site-ul cu pricina, am descoperit ca domeniul www.standardmedia.ro a fost declarat inactiv. Continutul acestui site s-a mutat insa la adresa www.stenograme-psd.com. Am aflat insa ca primul domeniu a apartinut societatii "Standard Paper Media" SRL cu adresa in str. Londra nr.34 din sectorul 1 Bucuresti, firma care se ocupa printre altele cu comertul cu amanuntul al cartilor, jurnalelor si papetariilor, publicitate, secretariat, dactilografiere, activitati radio-tv si activitati ale agentiilor de presa. Firma a fost infiintata in 1993 sub denumirea "Com Helmit" SRL. Actionarii si administratorii de la "Standard Paper Media" sunt Ovidiu Mihail Coman si Nicolae Dan Dima.


Luca n-are treaba cu «Eminescu»

In lipsa unor date concrete din partea parchetului si a serviciilor de informatii cu privire la rezultatele actiunilor ce ar trebui sa conduca la identificarea celor care stau in spatele redactarii si difuzarii stenogramelor PSD, ieri au aparut pe piata zvonuri cu privire la o persoana ce ar putea sa se ascunda sub pseudonimul "Mihai Eminescu".

Acesta este Gabriel Luca, asistentul ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, in prezent sef al directiei de Relatii Publice din minister. Motivul pentru care a fost inclus, neoficial, pe lista suspectilor este acela ca in perioada februarie 2001-mai 2004, Gabriel Luca a lucrat in subordinea Dorinei Mihailescu la Departamentul de Analiza Institutionala si Sociala (DAIS) din cadrul guvernului condus de Adrian Nastase.

Acest lucru rezulta atat din declaratia sa de avere, unde la rubrica venituri incasate pe anul fiscal 2004 se regaseste suma de 58 milioane lei, corespunzatoare activitatii sale derulate in cadrul executivului, cat si din discutia telefonica pe care am avut-o cu domnia sa.

"Este adevarat ca am lucrat la DAIS in perioada februarie 2003-mai 2004, insa nu am nici o legatura cu afacerea stenogramelor, a declarat Gabriel Luca. Nu stiu de unde ati aflat ca eu as fi «Mihai Eminescu», dar in afara faptului ca este poetul meu preferat, nu vad vreo alta conexiune. Nu am fost anuntat si nici nu stiu daca ma aflu pe o lista a parchetului", a conchis asistentul ministrului Flutur. Intr-adevar, numele lui Gabriel Luca, nu se regaseste deocamdata pe lista de suspecti incropita de procurorii Parchetului General.

"Toata povestea aceasta de a-l cauta pe «Mihai Eminescu» mi se pare doar fum. Procurorii simtind ca au un dosar subtire, o cauza slaba, incearca sa distraga atentia si creeaza o astfel de perdea de fum. In opinia mea acest dosar poate sa capete profunzime doar in cazul in care Dan Drosu Saguna va recunoaste ce este scris in stenograme sau daca cineva din sistemul de justitie va recunoaste presiunile exrcitate de catre Rodica Stanoiu sau ale altora. Pana atunci dosarul este superficial, iar restul este doar fum". (C.C.)
Publicat de : Dan Badea, I.A.
Data publicării: 31 Aug 2005 - 06:48
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7340&titlu=Speculatii_la_bursa_stenogramelor