Valeriu Stoica militeaza ca PNL si PD sa devina un singur partid "liberal-popular" [1]

Fostul lider liberal, Valeriu Stoica, a anuntat ca ar putea candida din nou pentru functia de presedinte al PNL, pentru a sustine astfel unificarea liberalilor si democratilor si formarea unui nou partid liberal-popular.

Stoica a spus ca, "in functie de evolutia evenimentelor", mai are si alte doua variante de sustinere a platformei sale liberal-populare: alcatuirea unei "echipe" si sustinerea unui candidat la presedintia PNL sau chiar implicarea sa personala, fara ca aceasta sa presupuna ca va candida la conducerea partidului. Fostul lider liberal nu a spus ce evenimente l-ar putea determina sa candideze sau nu si a aratat ca ar putea lua o decizie finala abia in prima zi a viitorului Congres PNL. Platforma politica elaborata de Valeriu Stoica porneste de la premisa ca atat PNL, cat si PD sunt deja formatiuni "de factura liberal-populara", iar partidul rezultat prin unificare ar putea adera la Partidul Popular European. El a propus ca, intr-o prima etapa organizatorica, unul din principiile fuziunii dintre cele doua partide sa fie cel al proportionalitatii, in raport cu reprezentarea parlamentara actuala a PNL si PD. Totusi, un alt principiu sustinut de Stoica este ca fiecare lider, local sau national, sa fie ales individual. De asemenea, Stoica a cerut ca, odata cu fuziunea, sa se evite cumulul de functii la nivelul partidului si la nivel guvernamental. Valeriu Stoica a mai precizat ca in viitorul partid liberal-popular ar putea intra si alte partide, mai mici, precum PNTCD. Ieri, dupa ce si-a prezentat opera doctrinara, fostul lider PNL a dorit sa transmita cateva intepaturi catre colegul sau de partid, Dinu Patriciu. "Dinu Patriciu e o enigma pentru mine", a raspuns Stoica, zambind ironic, unei intrebari. El a precizat ca nu intelege cum a putut Patriciu sa sustina, de-a lungul timpului, pozitii politice care erau contrare "propriilor interese". Valeriu Stoica a aratat ca, desi Patriciu i-a promis ca nu va interveni decat dupa terminarea alegerilor si nu va sutine o alianta cu PSD, acesta si-a incalcat ambele promisiuni.
Adriean Videanu: "Sa nu ne consumam energia"
Vicepresedintele PD Adriean Videanu a declarat, ieri, ca fuziunea dintre democrati si liberali trebuie realizata "la momentul potrivit", iar pe moment "energia nu trebuie consumata" pe alte proiecte decat indeplinirea programului de guvernare si a obiectivelor necesare integrarii in UE. Videanu a spus ca, totusi, unificarea ar trebui sa aiba loc pana in 2008. "Facem evaluari pentru a estima care va fi momentul oportun, pentru ca nu va fi usor. Nu vrem dihotomie la nivelul organizatiilor teritoriale, pentru ca fuziunea va fi mai dificila aici decat la centru", a explicat vicepresedintele PD. In ceea ce priveste doctrina care va sta la baza viitorului partid, Videanu a aratat ca intre PNL si PD nu exista diferente nici in ceea ce priveste politica economica si nici cea sociala.
Emil Boc: "Este o varianta de discutie"
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, considera ca ideea fuziunii liberalilor si democratilor si trecerea la doctrina populara, avansata de Cozmin Gusa intr-un interviu acordat unui cotidian central, reprezinta "o varianta de discutie". Tot in aceasta categorie include liderul politic si ideea adoptarii unei doctrine social-liberale, dar a precizat ca inca nu s-a luat nici o decizie la nivelul conducerii celor doua formatiuni politice. "Decizia va fi luata, cel mai probabil, in primavara", a declarat, ieri, Emil Boc. Acesta a precizat ca, deocamdata, in calitate de presedinte interimar, aduna idei din teritoriu, pentru a vedea care este opinia majoritatii. "Directia de evolutie va fi stabilita impreuna cu PNL", a adaugat Boc, subliniind ca "axa procesului de fuziune se concentreaza pe colegii nostri liberali". Intr-un interviu acordat cotidianului "Romania libera", deputatul democrat Cozmin Gusa a declarat ca, dupa parerea sa, importanta acum nu este neaparat o discutie despre mecanismul fuziunii, ci despre identificarea unei doctrine. Gusa considera ca PD ar trebui sa se orienteze spre doctrina populara, caracteristica celor mai multi lideri locali si centrali ai democratilor.
Liberalii nu vor sa-si abandoneze doctrina dupa fuziunea cu democratii
PNL are o identitate foarte bine definita pe plan european si nu este nevoie ca doctrina sa, de centru-dreapta, sa fie abandonata prin fuziunea cu PD, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Referitor la proiectul de fuziune prezentat de fostul lider al partidului, Valeriu Stoica, deputatul liberal a spus ca actuala conducere a PNL "isi exprima satisfactia pentru ca lideri importanti ai partidului apreciaza ca necesara si importanta fuziunea PNL-PD". "Aceasta inseamna ca o pondere importanta din membrii PNL sunt de acord cu procesul fuziunii celor doua partide", a adaugat Nicolaescu. El sustine ca, in prezent, ideea fuziunii are o importanta sustinere la nivelul membrilor celor doua partide, iar decizia in acest sens este din ce in ce mai clara, fapt exprimat de presedintele interimar al PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a anuntat deja ca la congresul PNL va prezenta o motiune vizand tocmai fuziunea PNL-PD. "Curentele majoritare in favoarea fuziunii intre cele doua partide ne indreptatesc sa credem ca la congresele celor doua partide se va da suportul statutar, urmand ca dupa aceea sa se gaseasca si modalitatile tehnice", a mai spus Nicolaescu. Liberalii considera ca partidul din care fac parte are o identitate foarte bine definita, fiind membru in Internationala Liberala si in Partidul Liberal European. "Aceasta doctrina, de centru-dreapta, nu este nevoie sa fie abandonata", a subliniat Nicolaescu. Referitor la posibilitatea ca Valeriu Stoica sa candideze din nou la sefia PNL, purtatorul de cuvant al partidului a spus: "PNL este un partid deschis concurentei. Nu exista bariere pentru cine vrea sa candideze. Democratia functioneaza probabil mai bine decat oriunde si castiga cel ce convinge cei mai multi delegati sa-i dea votul".
Calina BERCEANU, Mircea MARIAN

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 11 Ian 2005 - 09:02
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=79&titlu=Valeriu_Stoica_militeaza_ca_PNL_si_PD_sa_devina_un_singur_partid___liberal_popular__