Organizatiile civice si partidele romanesti din Covasna ameninta cu actiuni de protest [1]

Organizatiile civice romanesti din Covasna continua sa refuze "cu indignare", alaturi de filialele locale ale tuturor partidelor parlamentare, numirea unui prefect UDMR si sunt hotarate sa recurga "la toate formele legale de protest, atat la instantele romanesti, cat si la cele europene".

Intruniti duminica la Sfantu Gheorghe, intr-o "reuniune de criza", la care au participat si sefii filialelor covasnene ale partidelor romanesti, liderii organizatiilor civice ale romanilor din Covasna au dat publicitatii un comunicat in care isi reitereaza opozitia categorica fata de "revoltatoarea decizie" a premierului Tariceanu de numire in acest judet a unui prefect UDMR. "Opozitia noastra fata de decizia primului-ministru nu se raporteaza la etnia prefectului numit, ci la apartenenta sa la o formatiune care, dupa 1990, a militat constant pentru obtinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc, obiectiv care a constituit principala promisiune a UDMR in recenta campanie electorala", se precizeaza in comunicat. Avertizand ca "numirea unui prefect UDMR ofera acesteia cheia spre impunerea ca fapt implinit a autonomiei teritoriale pe criterii etnice prin proclamarea Tinutului Secuiesc, fiind inlaturata ultima bariera din calea acestui tel politic fundamental", organizatiile civice si filialele partidelor romanesti din Covasna solicita Guvernului "reanalizarea numirii prefectului UDMR in judetul Covasna, revocarea actului de numire a acestuia si numirea unui prefect din randurile Aliantei PNL-PD, singura garantie a realizarii unui echilibru social-civic, premisa a implementarii si realizarii Programului guvernamental in teritoriu". In cazul in care aceste solicitari vor fi ignorate in continuare, organizatiile civice si partidele romanesti din Covasna sunt hotarate sa treaca la actiuni de protest, inclusiv la iesirea in strada si nesupunerea civica preconizate de PSD, dar refuzate, initial, de liderii filialelor locale ale celorlalte partide politice.
Seful PD spune ca, in cazul unor eventuale excese ale prefectului, "exista procedura revocarii"
"Numirea unui prefect maghiar in Covasna nu s-a dorit sa fie o ofensa adusa romanilor", a declarat, ieri, presedintele interimar al PD, Emil Boc. El a precizat: "Prefectul este agentul guvernului in teritoriu, iar, daca se va constata ca prefectul UDMR a incalcat legea sau se vor inregistra excese din partea sa, exista procedura revocarii". Boc a raspuns astfel unei intrebari legate de posibilitatea dizolvarii filialei Covasna a PD si si-a manifestat convingerea ca acest lucru nu se va intampla. De altfel, el a subliniat ca vor avea loc negocieri cu reprezentantii UDMR, pentru ca oamenii PD si PNL sa obtina mai multe functii in administratia locala si judeteana. "Ei nu trebuie sa uite ca Alianta nu a obtinut 51 la suta din voturi. Daca am fi obtinut nu ar mai fi trebuit sa facem guvernul cu alte partide", a punctat Boc.
UDMR renunta la Prefectura Caras-Severin
UDMR a renuntat la Prefectura Caras-Severin, postul urmand sa fie incredintat PNL. Potrivit unor lideri locali ai Aliantei D.A., cele mai mari sanse le are liberalul Gavril Soran. Acesta este medic de profesie, iar de la alegerile locale din 2004 a fost ales consilier judetean. UDMR se pare ca a renuntat la aceasta prefectura intrucat Uniunea nu era interesata de un judet in care a luat circa 800 de voturi la ultimele alegeri parlamentare.
Aliatii din Covasna si-au coborat drapelul in berna
Priveliste-soc, ieri dimineata, la sediul din Sf. Gheorghe al PNL si al Aliantei D.A. Covasna: drapelul Aliantei, arborat pe fatada cladirii din centrul urbei, fusese coborat in berna, ornat cu o esarfa neagra de doliu! Intregind surpriza coborarii in berna a drapelului Aliantei, liderul PNL Covasna, Ioan Balan, a anuntat apoi ca renunta la demisia din functie si din partid, pe care urma sa o expedieze astazi, prin fax, conducerii PNL. "Daca prefectul a "uitat" sa depuna juramantul, pot sa uit si eu de demisie. Mai ales ca toti colegii din partid, inclusiv cei maghiari, mi-au cerut acest lucru, considerand, pe buna dreptate, ca demisia ar fi un gest de lasitate intr-un moment foarte grav, atat pentru organizatia PNL si pentru Alianta, cat si pentru romanii si maghiarii neudemeristi din acest judet. Asa ca am hotarat sa nu mai demisionez, vreau sa-i raman in coasta lui Tariceanu si sa-i pot spune tot ce am de zis!", a declarat Ioan Balan.
Adrian POPESCU, Calina BERCEANU

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 11 Ian 2005 - 09:03
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=80&titlu=Organizatiile_civice_si_partidele_romanesti_din_Covasna_ameninta_cu_actiuni_de_protest