Ion Iliescu condamna devierea la dreapta a PSD [1]

Scrisoarea lui Iliescu adresata conducerii PSD critica dur indepartarea partidului de ideile stangii. Fostul lider cere reorientarea ideologica a formatiunii pe care a condus-o.

"Ar fi o mare greseala sa credeti ca cele mai multe dintre criticile care se aduc conducerii PSD de catre membrii de partid, indiferent de pozitia lor, se datoreaza frustrarilor personale, generate de rezultatele congresului din aprilie. Din pacate, este vorba de mai mult decat atat", apreciaza Ion Iliescu. El spune ca partidul are probleme reale in a fi perceput ca un adevarat partid social-democrat. Acest fapt este urmarea politicilor economice si sociale de esenta neoliberala promovate atunci cand s-a aflat la guvernare si a perceptiei ca liderii sai sunt considerati, pe drept sau pe nedrept, drept corupti, spune Ion Iliescu. "Oamenii se intreaba, pe buna dreptate, ce a facut PSD pentru a coagula fortele de stanga, spre a forma un front unit in fata actualei guvernari care nesocoteste interesele lor, care incalca grav prevederile Constitutiei si submineaza institutiile democrate si ale statului de drept. Am pierdut cel mai adesea din neprezentare batalia ideilor, am cedat fara lupta spatiul dezbaterii publice reprezentantilor dreptei politice si intelectuale care acrediteaza ideea nelegitimitatii stangii romanesti", se spune in scrisoare.
Trebuie marginalizate persoanele corupte
"Am gresit crezand ca timpul va lucra in favoarea noastra, ca oamenii ii vor uita pe coruptii din partidul nostru, concentrandu-se asupra coruptilor actualei puteri", zice Iliescu. Fostul presedinte sustine ca nu a facut nici un gest care sa duca la subminarea PSD sau sa-i afecteze unitatea si coerenta. "Am fost in tot acest timp un avocat al PSD, am sustinut fara ezitare in spatiul public si in fata adversarilor politici interesele sale. Dar nu mi se poate cere sa ma prefac ca nu observ aceste fenomene negative de criza din partid, sa nu vorbesc despre ele in numele "solidaritatii". Vad insa ca a ma ataca ori de cate ori emit o opinie in legatura cu ceea ce se intampla in partid a devenit un fel de obicei pentru unii, iar pentru altii o placere". Ion Iliescu apreciaza ca persistenta unui climat de suspiciune generalizata fata de aceia care exprima pareri diferite in PSD submineaza spiritul de unitate si solidaritate, contravine interesului partidului si ii afecteaza capacitatea de actiune. "Apelul la masuri de disciplina de tip cazon este profund daunator pentru un partid politic democratic. In virtutea experientei mele, imi permit sa va dau un sfat: fiti mai prudenti in aceasta privinta! Astfel de atitudini pot avea efecte de bumerang. Nu riscati caderea in ridicol incercand sa va impuneti autoritatea in partid altfel decat prin metode democratice". Ion Iliescu opineaza ca sunt trecute cu vederea pareri denigratoare la adresa politicii partidului din trecut, enuntate de unii lideri ai sai veniti, e adevarat, mai tarziu in PSD - beneficiari ai statutului de partid guvernamental. "Ar trebui inlaturate sau in orice caz marginalizate persoanele corupte sau vulnerabile in plan moral, si nu cei care exprima pareri critice la adresa conducerii sau a unor stari de fapt, aflate in flagranta contradictie cu angajamentele sale". Ion Iliescu adauga ca scrisoarea sa este departe de a fi o declaratie de divort ori un act de ruptura. "Cele spuse de mine izvorasc din dorinta de a gasi impreuna raspunsuri la problemele reale ale partidului", mai scrie Ion Iliescu.
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Oct 2005 - 07:35
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9480&titlu=Ion_Iliescu_condamna_devierea_la_dreapta_a_PSD