Lasă sarea, știi că nu-i bună pentru sănătate. Usturoiul însă este bun la toate – și la alungat vampirii, și la ținut la distanță persoanele neagreate, și pentru a da savoare bucatelor de pe masă. Mai ales!
Roz sau alb, culoarea nu contează – usturoi să fie! Adevărat, cel roz este renumit pentru savoarea sa mai delicată. În plus, se conservă foarte bine timp îndelungat – aproape un an.
”Secrete” usturoiate
- Folosit întreg – necurățat de coajă – și băgat la cuptor, usturoiul poate da gust special unui suc. Astfel își pierde din virulență, devenind dulce și cremos.
- După ce l-ai scos din cuptor, presezi puțin cățelul de usturoi și va ieși miezul moale, care este excelent pe pâine prăjită și cu puțină sare, piper și un strop de ulei de măsline.
- Dacă vrei să obții doar un ușor parfum de usturoi, pune-l întreg sau puțin strivit în mâncare.
- Pentru cei care suportă greu gustul, usturoiul poate fi fiert în 3-4 ape și lăsat cca 3 minute după ce a dat apa în clocot.
- Atenție la mujdei: este preferabil să fie consumat imediat după preparare sau ținut la frigider, altfel se alterează foarte ușor și devine toxic.
Trei rețete să te lingi pe degete
Tzatziki cu lipie
Ingrediente: 1 castravete, 4 căței de usturoi, 500 g iaurt, 150 g brânză de vaci cremă, 1 linguriță ulei de măsline, sare, piper măcinat, 50 g măsline.
Preparare: se rade castravetele pe răzătoarea mare. Se amestecă iaurtul cu brânza de vaci și uleiul de măsline, până se obține o pastă omogenă. Se adaugă castravetele ras și usturoiul pisat, se sărează și se piperează după gust. Se ornează cu măsline și se servește cu lipie, ca aperitiv sau garnitură.
Salată de roșii
Ingrediente: 6 roșii coapte, 4 căței de usturoi, 1 ardei gras verde închis, 2 linguri de oțet din vin, sare, piper, 4 linguri ulei de măsline, frunze de mentă.
Preparare: se amestecă roșiile tăiate sferturi cu usturoiul tăiat feliuțe, rondelele de ardei, oțetul, sarea și piperul. Se lasă la marinat 15 minute. Se adaugă uleiul, se amestecă și deasupra se pun frunzele de mentă. Se poate adăuga un mic castravete tăiat în rondele fine.
Ruladă cu carne
Ingrediente: 200 g miez de pâine uscată, 6 căței de usturoi, o legătură de pătrunjel și una de busuioc, 400 g pastă de tomate, 4 linguri ulei de măsline, 800 carne de vită, tocată, oregano, sare piper.
Preparare: se amestecă miezul de pâine fărâmițat cu usturoiul curățat, pătrunjelul și busuiocul. Se adaugă pasta de tomate, uleiul, 2 linguri de supă cu oregano, sare, piper, apoi carnea de vită. Se toarnă compoziția într-o tavă de chec și se coace în cuptor 1,30 ore. Se servește cald sau rece, cu sos de roșii sau cu felii de pâine prăjită și frecată cu usturoi.
Poftă bună!
Foto: pixabay

