Președintele Băsescu promovează imaginea României la Quatar [1]

Traian BasescuPresedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a inceput astazi, 15 februarie, vizita oficiala in Qatar, la invitatia Altetei Sale Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, Emirul Statului Qatar.

In cadrul intrevederii cu Alteta Sa Emirul Statului Qatar, presedintele Basescu a aratat ca este prima vizita oficiala pe care o realizeaza in statele din zona Golfului Persic, fapt care confirma intentia Romaniei de relansare a relatiilor cu tarile din Orientul Mijlociu. „Aceasta este una din prioritatile de politica externa a Romaniei stabilita pentru viitorul apropiat. Speram prin aceasta sa reinnodam traditionalele relatii de prietenie dintre Romania si tarile acestei regiuni”, a aratat seful statului.

Cu ocazia convorbirilor oficiale, Alteta Sa Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani a exprimat interesul oamenilor de afaceri qatarezi pentru a investi in Romania. Domeniile de interes amintite de seful statului Qatar au fost turismul si serviciile bancare.

Presedintele Romaniei si Emirul Statului Qatar au discutat despre posibilitatea transportului de gaz natural lichefiat din Qatar catre Romania, in acest sens avandu-se in vedere realizarea unui terminal in portul Constanta. Totodata, Alteta Sa Emirul Statului Qatar si-a exprimat dorinta ca si la Bucuresti sa fie organizat un forum de afaceri romano-qatarez, similar cu cel de la Doha, pentru ca oamenii de afaceri din Qatar sa poata cunoaste mai bine oportunitatile pentru investitii oferite de Romania.

Astfel, in cadrul unui asemenea forum ar urma sa fie analizat, la nivel de experti, modul de realizare a terminalului pentru gaz natural lichefiat. In intalnirea presedintelui Romaniei cu seful statului Qatar a fost abordata si problema caricaturilor cu profetul Mohamed, publicate in media europeana. In acest context, presedintele Basescu a aratat ca presa din Romania a tratat cu responsabilitate acest subiect, evitand sa publice caricaturile.

„Respectarea libertatii de expresie si a presei, ca piloni fundamentali ai democratiei, nu implica lezarea convingerilor religioase ale unor cetateni sau comunitati”, a spus presedintele tarii. Seful statului roman a avut o intrevedere si cu presedintele Consiliului Consultativ al Qatarului, Mohamed Bin Mubarak Al Kholaifi.

Tot astazi, presedintele Romaniei a deschis lucrarile Consiliului de afaceri romano-qatarez. In discursul sustinut cu acest prilej, presedintele Basescu i-a invitat pe oamenii de afaceri qatarezi sa priveasca Romania ca pe „un prieten, o oportunitate de afaceri si o poarta catre Uniunea Europeana”, subliniind faptul ca tara noastra poate fi foarte atractiva pentru comunitatea de afaceri din Qatar. „Consider ca acum Romania este cel mai bun loc pentru investitii straine”, a spus seful statului, trecand in revista avantajele pe care le pot avea oamenii de afaceri qatarezi care fac investitii in tara noastra.

In acest context, presedintele Basescu a amintit despre beneficiile aduse de cota unica de impozitare si despre legislatia tarii noastre cu privire la investitii, compatibila cu cea a Uniunii Europene. Presedintele tarii a aratat ca ceea ce poate oferi Romania acum este o forta de munca bine calificata si un mediu de afaceri care este tot mai putin afectat de coruptie.

Totodata, presedintele Romaniei a enumerat pentru oamenii de afaceri din Qatar domeniile propice pentru investitii pe care le are tara noastra. Astfel, seful statului s-a referit la industria de masini si industria lemnului, la turism, transporturi si sectorul minier si de rafinare. De asemenea, presedintele a amintit rata constanta de crestere economica pe care o inregistreaza Romania in ultimii ani. Seful statului a apreciat, in context, ca statutul Romaniei de viitor membru UE reprezinta inca un element de atractivitate al tarii noastre pentru investitorii straini.

Presedintele Basescu a vorbit, in cadrul reuniunii, si despre oportunitatile de investitii pe care Romania le ofera in industria alimentara, precizand ca investitorii straini din tara noastra care au ales deja acest domeniu sunt foarte multumiti.

Presedintele s-a mai referit, in mod particular, si la agricultura ecologica, aratand ca, in comparatie cu celelalte state europene, Romania are cea mai mare suprafata de pamant (aproximativ 4,5 milioane de hectare) care poate fi utilizata in acest scop. In prezent, numai zece la suta din suprafata amintita este exploatata pentru agricultura ecologica.

Seful statului s-a referit, de asemenea, la relatiile romano-qatareze, amintind ca pentru tara noastra reluarea legaturilor traditionale cu tarile arabe reprezinta o prioritate. In acest sens, presedintele Basescu a aratat ca exista o traditie in convietuirea dintre romani si musulmanii care traiesc la noi in tara. „Ne respectam reciproc, ne respectam religiile si credintele”, a adaugat seful statului amintind ca in ultimii 15 ani universitatile romanesti au pregatit mii de studenti arabi.

„Dupa cum stiti suntem membrii NATO si avem trupe in Irak si Afganistan. Nu a fost nici un conflict intre trupele noastre si irakieni in ultimii ani. N-am pierdut nici un soldat in Irak pur si simplu pentru ca armatele noastre sunt intr-o relatie de prietenie cu comunitatile locale. E o dovada in plus ca am stiut sa convietuim cu musulmanii”, a declarat presedintele Basescu.

Presedintele Romaniei si-a exprimat convingerea ca este momentul cel mai potrivit pentru un dialog intre culturi si religii, apreciind, totodata, ca se numara printre oamenii politici care considera ca libertatea unei persoane trebuie sa tina cont de respectarea valorilor celorlalti. In incheierea discursului, presedintele tarii i-a asigurat pe oamenii de afaceri qatarezi ca sunt bineveniti in Romania, tot asa cum si romanii sunt bine primiti in Qatar.

Tot astazi, seful statului roman s-a intalnit cu presedintele Companiei Qatar Airways, Akbar Al Baker. In cadrul intalnirii a fost discutata oportunitatea deschiderii unei linii aeriene Bucuresti-Qatar. Unul din argumentele aduse de presedintele Qatar Airways a fost faptul ca in prezent in Qatar lucreaza aproximativ 700 de romani.

Delegatia oficiala condusa de presedintele Romaniei s-a deplasat astazi la Ras Laffan, unde a vizitat complexul industrial din localitate. Orasul Ras Laffan reprezinta centrul industriei si comertului de hidrocarburi al Statului Qatar, respectiv baza de operatii a doi dintre cei mai mari producători mondiali de gaz natural lichefiat.

Zona industrială include: instalații pentru procesarea gazului, petrochimie și rafinare; sisteme de răcire a apei de mare și de tratare a apelor uzate; rețele de dane și de conducte pentru alimentarea cu gaze și furnizarea produselor pentru export; parcuri de rezervoare de stocare și unități de prelucrare a gazului; infrastructură, căi de acces, canalizare, apă desalinizată, drenaj de suprafață.

La Ras Laffan a fost creată în 2001 și o companie energetică, prin care s-au pus în funcțiune primele capacități qatareze de generare a energiei electrice (750 MW) și de desalinizare a apei de mare (40 milioane galoane pe zi).


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Feb 2006 - 07:10
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14683&titlu=Presedintele_Basescu_promoveaza_imaginea_Romaniei_la_Quatar