Parlamentarii nu renunta la pensii umflate si la ajutorul de somaj [1]

    Parlamentarii nu au prea tinut cont de recomandarile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Calin Popescu-Tariceanu de a renunta la indemnizatiile tranzitorii si de a avea, dupa terminarea mandatului, pensii "pamantene"

.
Ei si-au votat ajutoare de somaj pe o perioada de trei luni si pensii bunicele, ca cele ale magistratilor, pentru a nu deveni... cersetori la colt de strada.

Senatorii si deputatii au dezbatut si votat ieri toate amendamentele propuse de Comisia speciala privind Statutul parlamentarilor, care au analizat obiectiile formulate de presedintele Basescu inainte de promulgare. Cu toate ca au luat o pauza de o ora pentru consultari, in care PD a incercat sa impuna un consens favorabil recomandarii sefului statului si premierului de a se renunta la indemnizatiile tranzitorii si de a primi pensii de functionari publici, parlamentarii si-au votat pensii de magistrati cu 12 ani vechime. Mai mult, ei si-au votat trei luni de indemnizatie tranzitorie pe motiv ca celelalte state europene au astfel de prevederi. In acest sens, deputatul PRM Lucian Bolcas a motivat importanta pensiilor si a ajutorului de somaj prin faptul ca nu vrea sa vada "parlamentari la colturi de strazi cersind, pentru ca nu si-au gasit un loc de munca". La randul sau, deputatul independent Anghel Stanciu (ex-PRM), deranjat de pozitia democratilor, a sugerat ca Presedintia vrea sa manipuleze Parlamentul si i-a cerut lui Basescu sa renunte la locuinta sa de serviciu si la toate privilegiile sale pentru a fi un prim exemplu, fapt ce a starnit rumoare si urale din partea Opozitiei. Chiar daca liderii Aliantei au propus eliminarea punctelor referitoare la indemnizatia tranzitorie si la pensii, senatorii si deputatii PNL-PD au votat, in majoritate, pentru aceste privilegii si doar cativa s-au impotrivit ori s-au abtinut. Totodata, parlamentarii au renuntat la pasapoartele diplomatice pentru soti/ sotii si copii si au eliminat pastrarea legitimatiei si a insemnului dupa incetarea mandatului. Ei nu vor mai putea refuza sa depuna marturie asupra faptelor si informatiilor de care au luat cunostinta in timpul mandatului decat in conditiile legii privind protectia informatiilor clasificate, iar cererea de arestare sau perchezitie a unui parlamentar va fi semnata de Ministrul Justitiei.

O dilema socio-profesionala

Alesii au rabufnit in momentul in care s-a pus in discutie, de catre democrati, eliminarea indemnizatiilor si a pensiilor. Ei au argu-mentat ca parlamentarii ar trebui sa aiba un statut special si nu pot fi incadrati ca simpli functionari publici. Presedintele Comisiei speciale, liberalul Titu Gheorghiof, a declarat ca in ce priveste indeplinirea conditiilor de pensionare "a aparut dilema in ce sistem socio-profesional sa fie cuprinsi parlamentarii". El a precizat ca, pana la urma, s-a decis ca acestia sa fie incadrati la magistrati, dar ca "deputatul si senatorul va avea cu 40% mai putin decat magistratul care are anul de cotizare implinit si varsta pentru pensionare, pentru un mandat de 12 ani si cu 20% mai putin decat celelalte categorii". Surse din Parlament au apreciat ca pensiile parlamentarilor care au trei mandate vor depasi cu usurinta 40-50 de milioane.
Asimilarea parlamentarilor care au detinut cel putin trei mandate cu categoria sociala a magistratilor pentru conditiile de pensionare a fost votata de 317 parlamentari, iar 24 s-au abtinut si 4 au votat impotriva.
Totodata, scurtarea de la 15 la trei zile a termenului in care comisiile juridice trebuie sa intocmeasca un raport in urma sesizarii presedintelui camerei respective cu privire la cererea ministrului Justitiei de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei unui parlamentar a fost adoptata cu 340 de voturi pentru si
5 abtineri. Presedintele nu mai are dreptul sa faca "recurs" si va fi obligat sa promulge legea in forma adoptata.
Publicat de : Nicoleta Nicolae
Data publicării: 17 Feb 2006 - 07:16
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14716&titlu=Parlamentarii_nu_renunta_la_pensii_umflate_si_la_ajutorul_de_somaj