Agitatie in lumea medicala din Timisoara Ostaficiuc: "Ministrul mi-a spus sa nu mai investim niciun leu in Spitalul Judetean"Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis, a declarat ieri ca va opri orice finantare a Spitalului Judetean din Timisoara

. Decizia vine in urma unei discutii pe care a avut-o, vineri, cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Ministrul mi-a spus sa nu mai investim niciun leu in Spitalul Judetean", a declarat ieri Ostaficiuc. El spune ca explicatia acestei decizii neasteptate a lui Nicolaescu este construirea celor opt spitale de urgenta regionale in 2008, dintre care unul la Timisoara. Pana atunci insa, Spitalul Judetean din oras va continua sa adune datorii uriase  , în lipsa unor investitii pe care conducerea acestuia le considera strategice si extrem de economicoase. În bugetul pe anul acesta, CJ Timis alocase deja zece miliarde de lei pentru investitii la Spitalul Judetean, înca cinci urmând sa vina dupa rectificare. Din aceasta suma, au fost cheltuite deja 1,5 miliarde de lei. "Noi am oprit finantarea si vom redirectiona restul de bani în alta parte", spune Ostaficiuc.

"Este o tragica neîntelegere"
Decizia de sistare a finantarii a fost primita ieri cu neîncredere de medicii de la Spitalul Judetean. "Este o tragica neîntelegere. Noi am înaintat o serie de memorii domnului ministru, care, în mod evident, nu au ajuns la el. Sper ca toate lucrurile acestea vor ramâne la nivelul de afirmatii. O atare apreciere, daca e luata în serios, poate avea consecinte tragice", a declarat ieri Mihai Ionac, directorul Spitalului Judetean. Alti medici însa nu s-au ferit sa califice drept iresponsabila o astfel de decizie.

Datorii uriase
În acest moment, în cadrul spitalului se desfasoara sau sunt în stare de proiect mai multe investitii. Cele mai multe asteapta bani de la Consiliul Judetean si de la Ministerul Sanatatii. Horia Cristian, adjunctul spitalului, sustine ca, daca acestea nu vor fi realizate, pierderile vor creste semnificativ. Numai la sfârsitul anului trecut, datoriile acumulate de spital atinsesera suma de 158 miliarde de lei.

Investitii necesare
"Investitiile nu numai ca se amortizeaza în acelasi an, dar aduc si economii", sustine directorul Ionac. Conform planului de management al spitalului, o investitie de o suta de mii de euro în sistemul energiei electrice ar aduce economii de 30%. Banii sunt însa blocati la minister de o jumatate de an. si investitia în centrala termica ar aduce economii importante. Suma necesara este de trei miliarde de lei, care ar trebui sa vina de la Consiliul Judetean. Reparatiile la sistemul de alimentare cu apa ar costa alte cinci miliarde, sursa fiind tot CJ Timis. În prezent, spitalul plateste lunar 12 mii de euro pentru apa consumata, echivalentul consumului unui întreg cartier. "Problema e ca noi platim pierderile", sustine Mihai Ionac.  
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Mai 2006 - 05:38
 

Link știre