Girofaruri, la mare pret [1]

CJ Timis vrea sa cumpere zece girofaruri cu 780 de milioane de lei

.

Consiliului Judetean Timis se pregateste sa cheltuie 780 de milioane de lei vechi pentru zece girofaruri. Propunerea este ciudata pentru ca cel mai ieftin girofar costa 700.000 de lei iar cel mai scump doar noua milioane.

Intrebati cum s-a ajuns la aceasta suma, sefii CJT au dat initial explicatii neconvingatoare. Ulterior, presedintele Constantin Ostaficiuc a explicat ca Politia Judeteana a transmis o oferta cu preturi cuprinse intre 1500 si 2000 de euro pentru un girofar. Politia a primit oferta de la o firma din Bucuresti.

Ascunse in lista de investitii

Alocarea banilor pentru girofaruri urmeaza a se discuta in sedinta plenului CJT de azi. Suma de 780 de milioane pentru zece girofaruri a fost "pitita" intr-un proiect privind rectificarea bugetara, in lista de investitii. "Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP-n.r.) a achizitionat zece masini Logan pentru politiile municipale si orasenesti. Banii sunt propusi pentru achizitionarea unor sisteme luminoase de avertizare pentru aceste masini", a declarat purtatorul de cuvant al CJT, Jana Lavrits.

Conform reprezentantilor Serviciului Logistica al Politiei Timis, citati de purtatorul de cuvant al institutiei, preturile pentru un girofar simplu sunt de 700 de mii de lei, iar cel mai scump poate costa noua milioane de lei. Pe Internet pot fi gasite oferte de girofaruri la pretul de 400 de mii de lei vechi.

Vicii dau din colt in colt

Responsabil cu investitiile la Consiliul Judetean este vicepresedintele Marius Popovici. Acesta habar nu avea ieri despre ce este vorba. "Alea sunt masini de politie si trebuie sa aiba girofaruri. Nu stiu de ce costa asa de mult. Habar nu am. Nici nu m-am uitat pe ordinea de zi ca nu am timp. Un girofar nu este o investitie pentru mine. O teava este o investitie. Nu stiu cine a propus asta. Stiu doar ca a deranjat pe unii", a declarat Popovici.

Liviu Borha, celalalt vicepresedinte al CJT, sef al ATOP, nu stia nici el prea multe despre pretul piperat al girofarurilor. "Deci, este o initiativa a ATOP sa dam zece Loganuri la cele zece politii orasenesti din judet. Masinile au nevoie de girofaruri. S-a spus sa se foloseasca si sursele de finantare si pentru dotarile necesare. Suma asta nu e fixa. S-a stabilit ca atat costa. Cred ca Politia Timis a propus. Noi nu ne ocupam cu chestii din astea. Daca pretul e mare ne retragem oferta de bani. Eu acum am aflat", a declarat Borha.

Presedintele s-a suparat

Intrebat a cui este afacerea pana la urma, presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc s-a suparat: "Nu folosi acest cuvant de fata cu mine. Noi nu facem afaceri la CJT. Noi nu suntem aici ca sa facem afaceri. Este o acuzatie. Nu este vorba de nicio afacere, e o propunere sa se doteze masinile cu girofaruri", a raspuns presedintele. "Este o propunere. Sa nu mergem imperativ. Stiam de proiectul acesta", a declarat Ostaficiuc.

"Cine a spus ca nu se iau prin licitatie? In CJT se iau prin licitatie lucrurile. S-a propus o suma acoperitoare, dupa care e licitatia. Nu stiu acum cum s-a ajuns la suma asta. Propunerea nu a venit din partea mea, eu nu fac parte din ATOP", a mai completat presedintele. El a mai adaugat: "Eu ma bucur ca cititi si voi bugetul nostru si aveti toate problemele in cunostinta de cauza, ceea ce este foarte bine".

Pretul comisarului

Ulterior, Ostaficiuc a revenit cu un telefon pentru a informa ca oferta de pret a venit la CJT de la Politia Timis. Seful Inspectoratului Judetean de Politie, comisarul Cristinn Lapadat, a declarat ca, intr-adevar, oferta piperata a fost inaintata catre CJT de comisarul-sef Viorel Surugiu, seful biroului Auto al Politiei Judetene.

Coleg de birou cu politistii de la Logistica, oameni ai legii care au spus ca cel mai scump si complex sistem girofar costa noua milioane, Surugiu a prezentat o oferta in care pretul este de peste 1400 de euro, la care se adauga aproape 600 de euro echipamentul radio si 120 de euro montatul, preturi ale firmei Rokura SRL din Bucuresti, care se lauda in oferta de pret ca a dotat cu astfel de echipamente Politia Rutiera, Politia de Frontiera, Jandarmeria si Pompierii.

Doua miliarde pentru imaginea unor firme private

Printre proiectele suspuse spre aprobarea plenului CJT este alocarea a doua miliarde de lei pentru clubul de handbal masculin CSU Politehnica – Izometal si cel de baschet masculin CS Elba Timisoara. Intrebat de ce se dau bani publici pentru echipe care fac imagine unor firme private, cu posibilitati financiare solide, presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a declarat ca situatia este normala.

"Banii nu se dau firmelor, se dau cluburilor sportive, cu traditie, care sunt sustinute si de firme", a declarat Osraficiuc. Acesta a spus ca finantarea era necesara pentru ca echipele au scapat de retrogradare din primele ligi si nu stau bine financiar. Georgica Cornu, patronul Izometal a declarat ca nu a cerut CJT miliardul: "Domnul prorector de la Politehnica a cerut banii de la CJT. In fiecare an au dat bani". Gheorghe Cocean, director general la Elba, declara ca ar renunta la nume: "Reprezinta zona. Noi avem bani dar nu putem sustine doar noi echipa".

Masinile de Politie cumparate de Consiliul Judetean atenteaza la banii publici fara prea multe semanle luminoase - girofar.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mai 2006 - 05:40
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18207&titlu=Girofaruri__la_mare_pret