Olteanu sustine un proiect care va readuce coruptia in licitatiile publice [1]

Guvernul intentioneaza sa permita accesul firmelor mici la marile licitatii publice, daca acestea demonstreaza ca au suficienta experienta, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu

. „Am discutat obligatiile referitoare la participarea la licitatii, legate de cifra de afaceri sau a unor lucrari similare, si avem cateva solutii.
Lucram la o imbunatatire a Legii achizitiilor publice care sa permita firmelor romanesti sa poata participa la marile licitatii publice“, a spus Olteanu.

Licitatiile mari se vor deschide si firmelor mai mici, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la o intalnire cu oamenii de afaceri din Galati. Presedintele Camerei a discutat si despre oportunitatea unor modificari legislative in legea referitoare la organizarea licitatiilor publice. „Am discutat, printre altele, obligatiile referitoare la participarea la licitatii, legate de cifra de afaceri sau a unor lucrari similare, si avem aici cateva solutii tehnice. Lucram la o imbunatatire a Legii achizitiilor publice care sa permita firmelor romanesti sa poata participa la marile licitatii publice“, a spus Olteanu.

Potrivit modificarilor legislative avute in vedere de Guvern la Legea achizitiilor publice, societatile mici vor putea depune oferte chiar daca nu au executat lucrari de anvergura celei licitate, daca au insa suficienta experienta. „In acest moment, pentru a putea participa la licitatia pentru o lucrare, trebuie sa ai realizata o lucrare similara. Asta inseamna ca nici o firma nu va reusi sa faca o lucrare mai mare decat cele facute pana atunci. Ceea ce vrem sa propunem este ca, pentru a participa la o lucrare, societatea sa fi executat in anul precedent lucrari care, impreuna, sa fie echivalente celei la care vrea sa liciteze. Sunt multe firme care au lucrat pe bucatele mici, de cate doi kilometri aici, doi kilometri dincolo, totalizand de exemplu 200 km de drumuri, dar care nu pot sa liciteze 20 km. Firmele vor avea astfel posibilitatea de a creste si nu vor mai fi cantonate in lucrari mici“, este de parere presedintele Camerei Deputatilor.

Zeci de acte normative in domeniu, din 2001
Achizitiile publice implica tot ceea ce se cumpara pe banii publici, atat de catre guvern, cat si de autoritatile locale. Ordonanta de urgenta de la care s-a pornit in vederea reglementarii domeniului achizitiilor publice a fost emisa in  2001 de guvernul Nastase. Pana acum, au aparut mai mult de zece hotarari de Guvern, ordonante si ordine care au modificat ordonanta cu pricina, in scopul „acoperirii” aranjamentelor pentru cheltuirea banilor publici.

Doua noi tipuri de contracte in proiectul Legii achizitiilor publice
Noua Lege a achizitiilor publice, care urmeaza sa fie promovata in curand, reglementeaza modul de atribuire a contractelor de achizitie publica si modalitatile de solutionare a contestatiilor. Conform legii, tipurile de contracte care pot fi stabilite vizeaza trei categorii, ultimele doua constituind o noutate in legislatia romaneasca. Prima se refera la contractele de achizitie publica: achizitii de lucrari, servicii sau furnizare de produse sau de bunuri. Cea de-a doua categorie se refera la contracte de concesiune a unor lucrari, si in contrapartida lucrarilor executate, concesionarul are dreptul sa exploateze rezultatul lucrarilor. In fine, cea de-a treia categorie vizeaza contractele de concesiune a unor servicii, iar in contrapartida serviciilor prestate, concesionarul are dreptul de a exploata serviciile. In acest moment, Romania beneficiaza de suport substantial din partea UE pentru dezvoltarea si consolidarea cadrului legal de achizitii publice. Anul acesta a fost lansat un program de training al autoritatilor contractante, centrale si locale, din fonduri europene care se deruleaza pe o perioada de 12 luni, iar suma acordata este de 2 milioane de euro.

Reglementarile UE pentru cheltuirea banilor publici
Legislatia europeana in domeniul achizitiilor de bunuri, servicii, lucrari si utilitati a fost simplificata, noile directive fiind publicate in Jurnalul Oficial al UE in luna aprilie 2005. Astfel, piata achizitiilor publice va fi reglementata de doua directive: una consolidata pentru bunuri, servicii si lucrari in cadrul activitatilor nationale, regionale si locale si alta pentru activitati in cadrul sectorului utilitatilor. Statele membre individuale pot hotari daca vor folosi urmatoarele optiuni: licitatia competitiva, acorduri-cadru, organisme centrale de achizitionare, sisteme electronice de achizitionare sau licitatia electronica. Acordurile-cadru trebuie publicate in Jurnalul Oficial in 48 de zile de la acordare cel târziu. Noi cereri de licitare in cadrul acordului-cadru nu vor fi publicate.
Când se folosesc sistemele electronice de achizitie, contractele trebuie publicate dupa 48 de zile sau grupate si publicate trimestrial, la 48 de zile dupa sfarsitul trimestrului. Autoritatile contractante sunt obligate sa informeze si sa publice criteriile de acordare alese pentru cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere economic.Publicat de : Luminita Capra
Data publicării: 12 Iun 2006 - 05:36
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18567&titlu=Olteanu_sustine_un_proiect_care_va_readuce_coruptia_in_licitatiile_publice