Vacaroiu: Basescu va face nominalizarile la SRI si SIEPresedintele senatului, Nicolae Vacaroiu, a explicat pentru Adevarul "pasii" pe care legislativul ii va urma in cazul demisiei directorilor SRI si SIE

. Vacaroiu mizeaza, insa, pe faptul ca va ajunge la un compromis cu presedintele Traian Basescu.
- Care sunt pasii pe care parlamentul ii va urma dupa sedinta celor doua  birouri permanente reunite?
- Pot sa va raspund care sunt variantele teoretic posibile. Daca cei doi directori îsi mentin intentia de a renunta la functiile lor, demisiile trebuie adresate parlamentului care, în prima sedinta comuna a celor doua Camere, le va aproba solicitarile. În aceeasi sedinta, parlamentul numeste înlocuitorii la propunerea presedintelui Traian Basescu, dupa audierea lor de catre comisiile de specialitate. Am însa unele indicii ca seful statului îsi va exercita atributiile dupa revenirea în tara si va propune parlamentului noii directori la SRI si SIE, asa încât scrisoarea pe care am semnat-o împreuna cu Bogdan Olteanu sa aiba un rezultat pozitiv. Daca domnii Radu Timofte si Gheorghe Fulga ar reveni asupra demisiilor, atunci nu ar mai fi nevoie de niciun demers.
- Daca presedintele Basescu ramâne ferm pe pozitie si nu face nominalizarile pâna când parlamentul nu voteaza legile sigurantei?
- Atunci si parlamentul va fi la fel de ferm. Daca presedintele Basescu nu vine cu propuneri, atunci demisionarii trebuie sa-si exercite functia pâna la numirea de catre parlament a noilor directori, pentru ca la aceste institutii nu exista interimat. Domnii Fulga si Timofte nu sunt directori de uzina, la "23 August". Ei au depus un juramânt în fata parlamentului si sunt obligati sa ramâna în functie interimar. Cei doi nu pot fi eliberati decât de institutia care i-a validat, adica parlamentul, reunit într-o sedinta comuna. Presedintele României nu are dreptul sa numeasca directori interimari la conducerea acestor servicii si nici înlocuitori ai sefilor SRI si SIE. Numirile le poate face numai si numai parlamentul, la propunerea presedintelui României. seful statului nu poate decât sa ne trimita o adresa prin care propune eliberarea celor doi si nominalizarea altor persoane, care ar urma sa fie audiate de comisiile de specialitate. Se va întocmi un raport, care va fi votat de Senat si Camera Deputatilor. Procedurile sunt foarte clare si precise.
- Va fi sesiune extraordinara pentru aceste nominalizari?
- Nu este obligatoriu sa se convoace sesiune extraordinara. Lucrurile pot fi rezolvate si atunci când va începe sesiunea ordinara.  
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Iul 2006 - 05:40
 

Link știre